Salata de cartofi noi cu iarbă grasă - o combinaţie plăcută şi interesantă

Salata de cartofi noi cu iarbă grasă este o completare binevenită pentru orice grătar, picnic sau masă de prânz ori de seară, fiind un prilej de încântare pentru iubitorii de cartofi sau pentru cei deschişi să încerce combinaţii de mâncăruri noi şi gustoase.
Maria Matyiku
29.07.2016

Vă sugerăm să încercaţi această minunată salată de cartofi noi cu iarbă grasă la care se adaugă o vinegretă simplă, gustoasă şi deosebit de aromată.

Gustul uşor acrişor şi puţin sălciu al ierbii grase se complementează plăcut cu cel al vinegretei aromatizate. Totodată vinegreta ajută la păstrarea gustului nealterat şi menţine şi prospeţimea cartofilor. Cu siguranţă dacă vă rămâne salată pentru a doua zi, aceasta îşi va menţine foarte bine gustul şi textura.

Vinegreta se prepară folosind o combinaţie din ierburile preferate şi puţin usturoi. Ierburile nu se pun în cantitate mare, atât doar cât să balanseze aromele, fără ca vreuna dintre ele să domine. Această reţetă se poate folosi cu succes şi la alte salate cu legume.

Ingrediente:

1 kg de cartofi noi de preferinţă cu coajă roşie,
2 fire de ceapă verde, tăiate în rondele fine,
O legătură de iarbă grasă (o cană),

Pentru vinegretă:

1/2 cană de ulei de măsline,
sucul de la o jumătate de lămâie,
2-3 linguri de oţet balsamic roşu,
½ de căţel ras cu lama unui cuţit elastic până ce devine ca o pastă fină,
1 crenguţă de tarhon sau ½ linguriţă dacă este uscat,
1 crenguţă de măgheran sau cimbru,
sare şi piper după gust

Modul de preparare:

Pentru prepararea salatei, se fierb mai întâi cartofii. Aceştia se curăţă de noduri şi de pieliţa care este deja desprinsă. Se pot fierbe întregi cu puţină sare iar după ce au fiert se scurg de apă. Cartofii se trec apoi prin jet de apă rece şi pentru a se răci mai repede cât şi pentru a evita zdrobirea acestora. Când sunt răciţi se curăţă de pieliţa ce s-a desprins la fiert apoi cartofii se taie în bucăţi de mărimea dorită.

O altă modalitate mai rapidă de-a prepara cartofii este fierberea acestora pe aburi. În acest caz cartofii vor fi gata în aproximativ 15 minute dacă sunt tăiaţi în bucăţi înainte de-a fi puşi pe aburi. La fel ca şi mai sus, după ce se iau de pe aburi, cartofii se trec prin jet de apă rece, apoi se lasă deoparte să se răcească.

Iarba grasă se spală bine cu apă rece, iar după ce s-au îndepărtat rădăcinile se taie în bucăţi de 2-3 cm.

Într-un castron de mărime potrivită se pun cartofii fierţi, iarba grasă şi ceapa verde tăiată în rondele.

Pentru prepararea vinegretei se foloseşte un borcan cu capac ce se poate închide ermetic. În borcan se toarnă uleiul de măsline, zeama de la o jumătate de lămâie, 2-3 linguri de oţet balsamic sau după preferinţă, apoi se adaugă usturoiul sub formă de pastă, tarhonul şi cimbrul mărunţit fin, sare şi piper. Se închide borcanul apoi se agită bine de tot până când toate ingredientele sunt combinate.

Se toarnă o parte din vinegreta peste cartofi şi se amestecă. Se adaugă apoi atât cât este nevoie pentru a înveli frumos cartofii. Dacă mai este nevoie se presară sare şi piper.

Înainte de servire, se mai poate adăuga restul de vinegretă, în funcţie de gustul fiecăruia. Se poate servi ca atare sau ca şi garnitură la grătar sau la friptura preferată.

Vă dorim poftă bună!

Notă: Iarba grasă sau portulaca cum se mai numeşte este o plantă comună considerată o buruiană de unii sau o legumă bogată în nutrienţi de alţii. Este surprinzător cât de mult loc şi-a făcut în bucătăriile diferitor ţări, fiind răspândită pe tot globul, fiind consumată sau folosită în medicina populară încă din timpurile milenare. Mai multe detalii despre această plantă puteţi găsi aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor