Pui la cuptor cu cartofi noi - foarte fraged şi extrem de aromat

Pui la cuptor cu cartofi noi
Pui la cuptor cu cartofi noi (Maria Matyiku / Epoch Times)

Puiul la cuptor sau ceaun este o friptură tradiţională simplă, deosebit de gustoasă şi plină de arome - căruia îţi este greu să rezişti. În reţeta tradiţională, puiul era condimentat cu un amestec de condimente pe baza de cimbru sau pătrunjel. În această variantă vă propunem marinarea puiului într-un amestec de rozmarin cu usturoi, paprică, piper şi ulei. Rozmarinul folosit în cantităţi moderate şi balansate, complementează friptura cu un buchet de arome foarte fin. Când însă este folosit în exces, aroma rozmarinului devine dominantă şi poate da un gust uşor amărui mâncării.

Ingrediente:
un pui întreg de aprox 1,2 kg,
1 linguriţă de rozmarin,
3-4 căţei de usturoi,
1/2 linguriţă de piper,
1/2 linguriţă de paprică,
1 linguriţă de sare,
100 ml ulei,

1/2 kg cartofi noi,
sare şi piper,
câteva crenguţe de pătrunjel

opţional, pentru glazurarea puiului se poate folosi o lingură de zahăr brun dizolvat în câteva linguri de apă sau dacă aveţi la îndemâna se poate folosi o lingură de sirop de arţar amestecată cu două linguri de apă.

Modul de preparare:

Prepararea puiului la cuptor este extrem de simplă. Puiul se curăţă de eventualele cotoare rămase, se spală bine cu apă rece, apoi se zvântă de excesul de apă cu ajutorul unui prosop de hârtie.

Într-un castron mic se pun împreună: paprica, piperul, o linguriţă de sare, rozmarinul, usturoiul pisat şi uleiul. Se amestecă bine toate ingredientele, iar cu ajutorul unei pensule se unge puiul atât în interior cât şi pe exterior. Puiul se lasă cel puţin o jumătate de oră la marinat, de preferat câteva ore. În acest timp carnea se frăgezeşte şi se aromează. Din când în când, puiul se unge din nou, pentru a împrospăta uleiul care de altfel se scurge uşor de pe pui.

Cuptorul se încinge la 180C.

Puiul marinat se aşează în mijlocul unei tăvii termorezistente. De jur împrejur se adaugă cartofii noi tăiaţi în bucăţi mai mari sau lăsaţi întregi dacă sunt mici.

Cartofii se stropesc cu uleiul ce a rămas de la ungerea cărnii. Se mai adaugă sare şi piper după gust. În tavă se adaugă o jumătate de cană de apă în care vor fierbe la început cartofii. În acelaşi timp vaporii emanaţi de la apa din tavă, menţin carnea fragedă, prevenind uscarea.

Tava se dă la cuptor pentru aprox. o oră, până când carnea se rumeneşte. Din când în când, puiul se unge cu sosul din tavă sau cu amestecul de zahăr sau sirop de arţar.

Când puiul este bine pătruns se scoate din cuptor şi se serveşte cu cartofi cât este cald. Peste cartofi se poate presăra pătrunjel verde mărunţit. Alături se pot servi murături sau o salată uşoară.

Vă dorim poftă bună!

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagină noastră de Facebook.