Cota unică de impozitare naşte polemici. PNL acuză, Guvernul spune că de fapt vrea s-o reducă

În timp ce liberalii se declară dispuşi să apere cota unică de impozitare până în pânzele albe, ministrul de Finanţe susţine că Guvernul nu vrea să o elimine, ba chiar îşi propune să o reducă de la 16 la 10% începând cu ianuarie anul viitor.
Loredana Diacu
12.04.2017

alte articole

Raluca Turcan(Presedinte PNL), (Florin Chirila/Epoch Times)
Loredana Diacu
12.04.2017

"Dacă PSD are de gând să renunţe la cota unică, PNL o va reintroduce!", declară, pe Facebook, liderul PNL, Raluca Turcan, în contextul în care în spaţiul public a apărut informaţia că social-democraţii vor să înlocuiască cota unică de impozitare cu impozitul pe gospodărie despre care s-a spus că va fi un impozit progresiv.

"Este decizia PSD dacă vrea să se joace cu stabilitatea legislaţiei fiscale şi să bulverseze pe toată lumea. Dar, eu le-aş sugera să renunţe la idee întrucât este nocivă pentru sănătatea economiei.

Cota unică este cea care valorizează munca şi sprijină interesele angajaţilor productivi – cine câştigă mai mult oricum plăteşte deja la stat mai mult. Din acest motiv, este un punct pe care PNL nu-l poate abandona şi la care nu poate renunţa.", scrie Turcan.

Cât despre ideea lansată de ministrul Muncii, că românii să strângă chitanţe şi facturi pentru a-şi deduce cheltuielile, Turcan susţine că aceasta nu este altceva decât "o birocraţie suplimentară, o modalitate de a transfera povara colectării pe spatele contribuabilului."

"Acest lucru înseamnă că statul îţi fură din timp şi te pune să lucrezi pentru el fără să ai vreun beneficiu.", susţine Turcan

"Poate fi o idee care se poate discuta, dar doar dacă se menţine cota unică, introducerea posibilităţii de a deduce anumite cheltuieli de către contribuabilii interesaţi, pentru a stimula fiscalizarea economiei. Restul e în sarcina statului şi a eficienţei aparatului său birocratic, care, din păcate, observ că în 3 luni de guvernare PSD-ALDE este pe minus în privinţa colectării faţă de ce s-au angajat.", adaugă liderul PSD.

Pe de altă parte, pe fundalul scandalului iscat de ideea renunţării la cota unică de impozitare, ministrul de Finanţe, Viorel Ştefan a declarat miercuri că Guvernul vrea să scadă cota unică de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, urmând ca această cotă de impozitare să se aplice venitului global al unei gospodării, relatează hotnews.

Ministrul a mai precizat că prin introducerea impozitului pe venitul global se vor putea deduce din baza de impozitare diferite cheltuieli, precum sumele plătite pentru scheme de pensii private, asigurările de sănătate, studii şcolare ale copiilor.

"Vorbim de aceeaşi cotă unică de 16% şi intenţia e ca din 1 ianuarie 2018 să fie 10% şi să aplice la veniturile globalizate, indiferent de sursa de provenienţă, pentru că doar aşa putem introduce sistemul de deduceri fiscale", a declarat Viorel Ştefan, potrivit sursei citate

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor