Predoiu acuză PSD de atac la bunăstarea românilor: Au intenţia să renunţe la cota unică de impozitare

Cota unică de impozitare este singura cale prin care românii care muncesc au avut acces la un trai mai bun, susţine Predoiu, în viziunea căruia înlocuirea acesteia cu impozitul progresiv trebuie împiedicată prin toate mijloacele.
Catalin Predoiu
Catalin Predoiu (Mihut Savu / Epoch Times)

PSD are intenţia de a renunţa la cota unică de 16%, lucru care trebuie împiedicat prin toate metodele de luptă politică parlamentară şi extraparlamentară, a declarat marţi prim-vicepreşedintele PNL, Cătălin Predoiu, la Ploieşti.

Potrivit lui Predoiu, cota unică de impozitare a fost "singura cale prin care românii care muncesc au căpătat ceva prosperitate, au avut acces la un trai mai bun", şi nu trebuie să se renunţe la ea.

"PSD, în ciuda minciunilor sfruntate proferate de toţi liderii săi, începând cu domnul Dragnea şi terminând recent cu domnul Grindeanu, şeful Guvernului, are intenţia să renunţe la cota unică de 16% care, vă readuc aminte, este un succes al Alianţei DA, al partidelor care au format Partidul Naţional Liberal nou. Este, dacă vreţi, singura cale prin care românii care muncesc au căpătat ceva prosperitate, au avut acces la un trai mai bun, şi-au clădit o speranţă pentru ei şi pentru copiii lor. (...)

Din păcate, în România, din cauza prea multor politici de stânga, inclusiv când la Guvern au fost partide de dreapta, nu avem alte mijloace de propăşire decât rezultatul direct al muncii; noi nu avem bursă, nu avem piaţă de capital organizată, nu avem fonduri de investiţii în care românul să-şi pună acolo rezultatul muncii lui şi să-l multiplice", a declarat Predoiu, preluat de Agerpres, în cadrul unui discurs susţinut la Comitetul de Coordonare Judeţean al PNL Prahova.

Totodată, liberalul a precizat că se impune găsirea unor metode pentru înlocuirea cotei unice cu impozitul progresiv.

"Ei bine, PSD, repet, în ciuda minciunilor sfruntate şi ale şefului PSD şi ale şefului de Guvern, are această intenţie. I-a ieşit porumbelul pe gură domnului Daniel Constantin acum vreo trei săptămâni. I-a tras Dragnea o smetie, a tăcut din gură, dar acum două, trei zile a mai vorbit cineva.

Şi eu doresc să pun în vedere PSD-ului să nu îşi bată joc de românii care muncesc şi vă chem să fim uniţi în acest demers. Vrem să fie alături de noi clasa de mijloc şi antreprenorii? Foarte bine, acesta este un moment foarte bun. Trebuie să gândim toate, toate metodele de luptă politică parlamentară şi extraparlamentară să împiedicăm renunţarea la cota unică", a afirmat Predoiu.

Reamintim că reprezentanţii ministerului Finanţelor Publice au demarat în această săptămâna discuţiile cu reprezentanţii mediului de afaceri şi cei din rândul consultanţilor fiscali, cu privire la introducerea unui impozit pe gospodărie, precum şi în vederea eliminării cotei unice şi introducerea impozitului progresiv.

"E vorba de un mecanism de deduceri fiscale pentru gospodării şi din cauză că în acest moment nu există în Codul Fiscal conceptul de gospodărie şi nici cel de familie, aşa cum e în alte ţări. Acum se încearcă o redefinire din punct de vedere fiscal a acestor concepte", au declarat pentru hotnews.ro surse apropiate discuţiilor.

"În state gen Germania şi Franţa, unde cota maximă de impozitare este foarte ridicată, pentru a mai "îndulci" acest nivel ridicat al impunerii fiscale, există deductibilităţi pe care cetăţenii le pot aplica pentru diferite cheltuieli - cu şcoala copiilor, pentru diferite investiţii pe care le fac sau chiar în funcţie de numărul de copii pe care îi au. Ai noştri încearcă să construiască un sistem similar, dar discuţiile sunt încă la început.

Din câte am înţeles, se doreşte ca declaraţiile de venit să se depună pe familie sau pe gospodărie, iar dacă unul din soţi câştigă mai mult şi s-ar încadra la cota maximă de impunere, să se calculeze o medie pe familie a veniturilor pentru ca această medie să fie mai mică decât venitul individual al celui care câştigă cel mai bine din familie", au declarat pentru hotnews participanţi la discuţii. Noul impozit ar urma să fie aplicat începând din 1 ianuarie anul viitor.

La rândul său, ministrul Muncii, Olguţa Vasilescu, a vorbit marţi seară la România TV despre introducera impozitului pe gospodării în locul cotei unice, declarând că se intenţionează scoaterea banilor din economia neagră.

"Este sistemul american. Ideea e să scoţi din economia neagră toţi banii posibili, apropos şi de unde încasăm ca să mărim salariile: fiscalizăm totul", a declarat Vasilescu, la România TV.