Armata, pusă pe cheltuieli. Parlamentului i se cere să aprobe programe de 9,3 miliarde de euro

Ministrul Apărării vrea să cumpere armament şi echipamente de peste 9 miliarde de euro în următorii 10 ani. Pe ce se vor duce banii? Pe lângă corvetele a căror achiziţie o demaraseră tehnocraţii, pentru ca PSD s-o boicoteze după ce a ajuns la putere, se doresc şi rachete pentru apărare, se vor moderniza blindate etc.
Armata Română
Armata Română (mapn.ro)

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a cerut oficial Parlamentului aprobarea unui memorandum privind demararea achiziţiilor într-o serie de programe de înzestrare cu armamente şi echipamente, relatează Hotnews.ro. Costul total al programelor ce ar urma să se deruleze în următorii ani se ridică la peste 9 miliarde de euro.

În memorandumul deja adoptat în Guvern, însă nefăcut public, este stipulată reînceperea programului de corvetă funcţională, achiziţia a doar 94 de transportoare blindate (dintr-un total de 657, câte are nevoie Armata), sisteme de rachete antinavă, modernizarea blindatelor de luptă MLI-84M "Jderul".

Un element de noutate, cel puţin în dezbaterea publică recentă, este demararea achiziţiei unui sistem de rachete pentru apărarea anti-aeriană şi sisteme de arme anti-aeriene pe rază scurtă, cu o valoare totală estimată la peste 6 miliarde de euro, arată sursa citată. MApN îşi propune să achiziţioneze 6 sisteme de rachete cu bătaie mare, 4 pentru forţele Aeriene şi 2 pentru Forţele terestre. Costul programului se ridică la 4 miliarde de euro.

Programele de înzestrare cu tehnică militară ar urma să fie iniţiate începând cu anul 2017 şi fac obiectul obţinerii aprobării prealabile a Parlamentului, se arată într-un document neclasificat transmis de Ministerul Apărării către Parlament şi intrat în posesia hotnews.ro.

Articolul integral poate fi citit aici.