Costul vieţii în Bucureşti

Bucureşti
Bucureşti (Facebook)

Bucureştiul, capitala României încă din 1862 şi centrul scenei artistice, culturale şi politice al ţării, este cel mai populat oraş din România (având aproximativ două milioane de locuitori) fiind, de asemenea şi centrul industrial şi comercial al ţării. Oferind aceste avantaje, capitala se află pe lista preferinţelor multor români dar, care, înainte de a se stabili în Bucureşti se întreabă care este costul vieţii aici. În rândurile care urmează vă aducem informaţii despre această capitală europeană cât şi despre preţurile lui care se vor reflecta direct în buzunarul dvs.

Educaţional vorbind, în capitală sunt câteva dintre cele mai bune şi recunoscute facultăţi din ţară: Universitatea din Bucureşti, Universitatea Politehnică, Academia de Studii Economice, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism Ion Mincu sau Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila. Puţine dintre oraşele de provincie oferă atâta variaţie din acest punct de vedere. Mai mult decât atât, unele reşedinţe de judeţ nu oferă tinerilor posibilitatea de a urma o facultate de stat, întrucât nu dispun de una.

Cultura este "la ea acasă" în capitala europeană. Bucureştiul dispune de cele mai multe teatre din ţară, iar pe lângă acestea mai există şi opera, opereta, cinematografe nenumărate, Ateneul sau Sala Palatului.

În principiu, costul vieţii în Bucureşti este proporţional cu cât câştigi, scrie revista Business Magazin.

Dacă ar fi să întocmim o listă cu argumente pro şi contra locuirii în Bucureşti, aceasta ar arăta destul de echilibrat. Pe de o parte, avem toate avantajele pe care le aduce capitala unei ţări: aici sunt cele mai multe locuri de muncă, cele mai mari salarii, cele mai mari şanse de a fi observaţi şi de a observa, în acelaşi timp, îndeaproape, tot ce se întâmplă în economia românească şi în societate, în general.

Pe de altă parte, tot aici sunt şi cele mai mari chirii, apartamentele sunt mai scumpe decât în alte oraşe, iar la piaţă plătim mai mult pentru legume şi fructe. Şi prestatorii de servicii îşi stabilesc întotdeauna tarife mai mari decât în restul ţării.

Costul vieţii în Bucureşti faţă de alte oraşe din România

Trebuie spus că Bucureştiul nu ocupă totuşi prima treaptă în topul celor mai scumpe oraşe din România, ci a doua, la mică distanţă de locul trei (Constanţa), primul clasificându-se municipiul Cluj-Napoca.

Topul a fost realizat după o analiză care a luat în calcul preţurile cerute în restaurant pentru diverse produse, preţurile din pieţe şi magazinele alimentare, tarifele din transportul local, dar şi preţul carburanţilor, utilităţile, activităţile de sport, îmbrăcămintea şi încălţămintea, chiria şi salariul net.

Pe categorii de consum, alimentele de bază, cu o pondere de aproape 35% în coşul zilnic, costă cel mai mult (cu peste 6% peste preţurile din Bucureşti) în Zalău şi Călăraşi, unde se găsesc şi cele mai mici salarii. În Iaşi, alimentele de bază sunt în medie cu 5,5% mai scumpe decât în Capitală, iar în Timişoara şi Cluj sunt cu 4,7%, respectiv 7,2% mai ieftine.

Perspectiva unui salariu mai mare este principalul criteriu care îi determină pe tineri să aleagă Capitala.

Diferenţele în ceea priveşte costul vieţii nu sunt însă la fel de mari. Spre exemplu, dacă salariile în Iaşi sunt cu aproape 30% mai mici decât în Bucureşti, costul vieţii este doar cu 2,8% mai scăzut, iar în Călăraşi, oraşul cu cea mai mare diferenţă de salarii faţă de Bucureşti - 47,6%, costul vieţii este cu doar 9% mai mic decât în Capitală. Persoanele din provincie nu sunt însă nevoite să plătească chirie, iar opţiunile de petrecere a timpului liber sunt mai restrânse.

Cifrele sunt însă mult mai grăitoare atunci când sunt exprimate în valoare absolută. Ziarul Financiar a luat în calcul exemplele a trei persoane de vârste şi venituri diferite, iar rezultatele arată că viaţa în Bucureşti îi costă în fiecare lună între 1.390 de lei şi 3.530 de lei, cheltuielile fiind organizate în funcţie de salariul pe care îl are fiecare.

De exemplu, un tânăr de 22 de ani care abia a început să lucreze şi nu câştigă mai mult de 1.500 de lei, trebuie să treacă în fiecare lună printr-un adevărat tur de forţă pentru a face faţă cheltuielilor obligatorii. Cei mai mulţi din această categorie stau cu chirie, astfel încât plătesc lunar minim 600 de lei în acest scop. Urmează cheltuielile cu utilităţile, care pe timp de vară ajung la aproximativ 200 de lei. Mâncarea mai costă alte 300 de lei, iar pentru petrecerea timpului liber şi alte bunuri şi servicii mai are nevoie de aproape 300 de lei. În total, o lună în Bucureşti îl costă pe tânăr 1.390 de lei, adică aproape toţi banii pe care îi câştigă.

Cele mai mici preţuri la alimente de bază au fost înregistrate în Ploieşti, reprezentând 82,8% din media Bucureştiului. Gazele, electricitatea, carburanţii, service-ul auto, serviciile de telefonie şi comunicaţii, băuturile alcoolice şi ţigările au preţuri apropiate în marile oraşe ale României, însă de exemplu, detergenţii şi produsele de igienă personală sunt mult mai scumpe în Cluj.

Articolele vestimentare au preţuri apropiate de cele din Capitală în Iaşi, Timişoara, Cluj şi Ploieşti.

Serviciile de curăţenie sunt cu 34% mai scumpe în Iaşi şi Cluj faţă de Bucureşti şi cu 20% mai scumpe în Timişoara.

Mesele şi băuturile la restaurant/bar sunt mult mai ieftine în oraşele de provincie decât în Capitală, cu procentaje între 20% şi 40%.

Transportul public şi călătoriile cu taxiul sunt cu 15-30% mai ieftine în Cluj, Iaşi şi Timişoara decât în Bucureşti, iar preţurile abonamentelor la sala de fitness şi biletele la teatru şi cinema au preţuri cu aproape 50% mai mici.

Pe de altă parte Bucureştiul se află pe locul 159 în topul celor mai scumpe 211 oraşe din lume pentru expaţi, costul vieţii din Capitală fiind mai mare în ultimii ani, potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă în resurse umane Mercer. Bucureştiul a urcat de pe poziţia 169 din 2013 pe 159 în 2014 ca urmare a creşterii costurilor de întreţinere. Şi Sofia şi Belgradul înregistrează o majorare a costurilor de trai, urcând de pe locurile 181 pe 172 şi, respectiv, de pe 192 pe 184, însă rămân în continuare mai ieftine decât Bucureştiul. Varşovia se alătură acestei tendinţe şi ajunge pe locul 142 în 2013 comparativ cu 150 în 2012.

Costul vieţii în Bucureşti faţă de alte capitale europene

1. Bucureşti – Budapesta

Preţul vieţii în Budapesta este mai mare decât în Bucureşti. Preţurile la restaurant sunt mai mari cu 7,36%, după cum şi costurile pentru cumpărături sunt mai mari cu 4,68%.

De exemplu, pentru o masă pentru 2 persoane veţi plăti la Bucureşti 100 de lei, în timp ce la Budapesta veţi plăti 119 lei. În schimb veţi da mai puţini bani pe berea de import (6,7 lei), pe o ceaşcă de capuccino, pe băuturile răcoritoare (3,7 lei) şi pe apă (2,7 lei).

Un abonament lunar pe toate liniile de transport în comun costă triplu în Budapesta (150 de lei), iar km la taxi costă 3,29 lei.

Şi la cheltuieli să vă aşteptaţi să scoateţi mai mulţi bani din buzunar, în schimb chiria este mai mică. De exemplu, pentru un apartament cu două camere veţi plăti lunar aproximativ 1.000 de lei.

Asta în condiţiile în care salariul mediu lunar este la Budapesta de 2.243 de lei.

2. Bucureşti - Sofia

Se pare că este mult mai ieftin să trăieşti în capitala Bulgariei decât în cea a României. Preţurile la restaurant sunt mai mici cu 10.09% în Sofia, iar cel al cumpărăturilor cu 0.13% mai mici decât la Bucureşti. De exemplu, pentru o masă de 2 persoane veţi plăti în medie 95 de lei, pentru răcoritoare 3.5 lei iar pentru bere la 0.5 litri 4.5 lei.

Însă şi aici transportul în comun este mai scump, un abonament lunar este de 113 lei, iar companiile de taxi încasează 1.73 lei pe kilometru.

Şi hainele sunt mai ieftine, în medie cu 20 de lei, în timp ce pentru chiria unui apartament cu 2 camere veţi plăti pe lună 800 de lei.

Salariul mediu lunar în Sofia este de 1.936 lei.

3. Bucureşti – Praga

La Praga se pare că este mai ieftin să mâncaţi la restaurant decât la Bucureşti. O bere la 0.5 litri este 5.16 lei, iar băuturile răcoritoare aproximativ 5 lei.

Insă abonamentul pentru transport în comun este dublu, lunar veţi scoate din buzunar 95 de lei, iar un kilometru la taxi costă 4.3 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 2.000 de lei, iar salariul mediu este de 3.700 lei.

4. Bucureşti – Roma

Aparent nu este o soluţie foarte bună să vă mutaţi la Roma, asta dacă nu câştigaţi un salariu mare.

De exemplu, dacă mergeţi la restaurant cu cineva veţi scoate din buzunar 220 de lei, iar pentru o bere la 0,5 litri veţi plăti suma de aproximativ 22 de lei.

Abonamentul lunar pentru transportul în comun costă triplu în capitala Italiei (150 de lei) , iar un kilometru pe ceasul companiilor de taxi este în medie 4 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 3.000 de lei, iar salariul mediu este de 6.500 lei.

5. Bucureşti – Berlin

Berlinul este un oraş frumos, dar dacă este să ne uităm la costul vieţii putem spune că acesta este piperat, luând în considerare că două persoane vor plăti pentru a mânca în oraş suma de 170 de lei.

O bere la 0.5 litri este în medie 13 lei, băuturile răcoritoare aproximativ 9 lei, dar (de exemplu) 1 litru de lapte este mai ieftin la Berlin, în comparaţie cu Bucureşti, cu aproximativ 1.5 lei, precum şi berea la draft cu 1 leu.

Şi abonamentul pentru transport în comun este foarte scump, lunar veţi scoate din buzunar 350 de lei, iar un taxi va încasa 7.3 lei pe kilometru.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 2.200 de lei, iar salariul mediu este de 7.370 lei.

6. Bucureşti – Amsterdam

La Amsterdam costul vieţii este mediu. Două persoane vor plăti pentru a mânca în oraş suma de 260 de lei.

O bere la 0.5 litri costă în medie 20 de lei şi băuturile răcoritoare aproximativ 8 lei.

Şi abonamentul pentru transport în comun este foarte scump, lunar veţi scoate din buzunar 350 de lei, iar un km la taxi costă 8.7 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 3.500 de lei, iar salariul mediu este de 9.000 lei.

7. Bucureşti – Viena

La Viena pentru o masă de 2 persoane la restaurant veţi plăti suma de 180 de lei.

O bere la 0.5 litri costă în medie 15 lei şi băuturile răcoritoare aproximativ 8 lei.

Abonamentul pentru transport în comun este scump, lunar veţi scoate din buzunar 200 de lei, iar un la taxi veţi plăti aproximativ 6 lei pe kilometru.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 2.200 de lei, iar salariul mediu este de 8.700 lei.

8. Bucureşti – Lisabona

La Lisabona pentru o masă de 2 persoane la restaurant veţi plăti suma de 150 de lei, în timp ce pentru o bere la 0.5 litri în medie 8 lei şi pentru băuturile răcoritoare aproximativ 5 lei.

Abonamentul pentru transport în comun este scump, lunar veţi scoate din buzunar 150 lei, iar un km la taxi costă aproximativ 2,2 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 1.800 de lei, iar salariul mediu este de 3.500 lei.

9. Bucureşti – Londra

Londra, unul dintre oraşele în topul preferinţelor, insă este o capitală scumpă, din punct de vedere al costului vieţii.

Acolo pentru o masă de 2 persoane la restaurant veţi plăti suma de 260 de lei, în timp ce pentru o bere la 1.5 litri în medie 18 lei şi pentru băuturile răcoritoare aproximativ 5 lei.

Abonamentul pentru transport în comun este foarte scump, lunar veţi scoate din buzunar 600 lei, iar un km la taxi costă aproximativ 11 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 5.000 de lei, iar salariul mediu este de 10.600 lei.

10. Bucureşti – Madrid

La Madrid pentru o masă de 2 persoane la restaurant veţi plăti suma de 200 de lei, în timp ce pentru o bere la 1.5 litri în medie 13 lei şi pentru băuturile răcoritoare aproximativ 8 lei.

Abonamentul pentru transport în comun este scump, lunar veţi scoate din buzunar 200 lei, iar un km la taxi costă aproximativ 5 lei.

Pentru un apartament cu 2 camere veţi plăti lunar o chirie de 2.600 de lei, iar salariul mediu este de 5.800 lei.

Astfel, comparabil cu alte 10 capitale europene, viaţa în Bucureşti este cu mult mai ieftină, iar faţă de alte oraşe din România costul vieţii este mai ridicat, însă capitala oferă o serie de avantaje.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii noastre de cititori, pe Facebook

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură