Bucureştiul mai pierde o bucată de parc. Primăria nu s-a apărat suficient în proces
alte articole
Poluat, supraaglomerat şi deja cu prea puţine spaţii verzi, Bucureştiul mai pierde o bucată de parc. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis retrocedarea a circa 4 hectare din Parcul Plumbuita. Decizia este definitivă şi irevocabilă.
Există însă voci care spun că Primăria Capitalei nu s-a apărat suficient în acest proces, scrie romaniacurata.ro. Potrivit dlui Dan Trifu, vicepreşedintele asociaţiei Ecocivica, care a fost parte în proces de partea Primăriei Capitalei, municipalitatea nu s-a apărat suficient:
“Noi am fost parte în proces. Instanţa a dat câştig de cauză reclamantului – doamna Bărbulescu. Primăria Capitalei, cea care are de fapt terenul, Primăria Sectorului 2 având doar drept de administrare, nu s-a apărat prea bine din punct de vedere juridic. Noi am solicitat din arhiva Primăriei Capitalei dacă proprietarul terenului a primit despăgubire de la Mareşalul Antonescu, atunci când s-a făcut parcul. Noi ştim şi există documente că toată lumea din zonă a primit despăgubire. Există un tabel, însă în dreptul familiei Bărbulescu rândul a fost sărit, iar Primăria Capitalei trebuia să aibă date dacă aceşti oameni au fost despăgubiţi sau nu. Noi nu am primit însă nicio informaţie de la Primăria Capitalei pentru a o depune la dosar”, a declarat Dan Trifu pentru romaniacurata.ro.
Merită menţionat că, deşi au câştigat cele patru hectare de parc, noii proprietari nu vor putea să construiască, însă, sigura soluţie pentru salvarea porţiunii retrocedate este exproprierea. Anul trecut, Parlamentul României a adoptat legea 135, care prevede că primăriile nu mai pot intabula un spaţiu verde, ca atare dacă acesta nu este proprietate publică. Astfel, când noii proprietari vor dori să construiască se va ajunge la Primăria Capitalei, care va trebui să decidă dacă expropriază sau nu terenul ca să îl poată păstra ca spaţiu verde.
"Această lege este cu două tăişuri, dar obligă autoritatea publică să ia o decizie”, a explicat Dan Trifu.
Potrivit sursei citate, litigiul pentru retrocedarea celor 4 ha din Parcul Plumbuita a început în 1999, când terenul a fost revendicat de Constantin Bărbulescu, după care procesul a fost continuat de fiicele sale. În noiembrie 2013, Curtea de Apel Bucureşti a respins cererea de retrocedare a Parcului Plumbuita, existând speranţe că parcul va fi salvat. Această sentinţă a fost însă desfiinţată de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie, care a dat dreptate moştenitorilor.
Sectorul 2, în care se află Parcul Plumbuita, este sectorul cu cea mai mica suprafaţă de spaţiu verde per cap de locuitor din Capitală, respectiv 12,43 mp/persoană.
Articolul original poate fi citit aici
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.