Care sunt cele mai ieftine oraşe din România?

Vă propunem un top 5 al oraşelor-reşedinţă de judeţ cu cele mai mici costuri ale vieţii de zi cu zi, realizat după o analiză care a luat în calcul preţurile cerute în restaurant pentru diverse produse, preţurile din pieţe şi magazinele alimentare, tarifele din transportul local, dar şi preţul carburanţilor, utilităţile, activităţile de sport, îmbrăcămintea şi încălţămintea, chiria şi salariul net. Aceste preţuri sunt raportate la salariul mediu net obţinut în fiecare oraş în parte.
Oraşul Buzău - locul I în topul celor mai ieftine oraşe din România (Wikipedia)
A. D.
03.02.2015

Supranumit „Micul Paris”, Bucureştiul, este considerat unul dintre cele mai ieftine oraşe din Europa.

Dar nu v-aţi întrebat vreodată care sunt oraşele din România în care viaţa este considerată mai ieftină?

Vă propunem un top 5 al oraşelor-reşedinţă de judeţ cu cele mai mici costuri ale vieţii de zi cu zi, realizat după o analiză care a luat în calcul preţurile cerute în restaurant pentru diverse produse, preţurile din pieţe şi magazinele alimentare, tarifele din transportul local, dar şi preţul carburanţilor, utilităţile, activităţile de sport, îmbrăcămintea şi încălţămintea, chiria şi salariul net.

Aceste preţuri sunt raportate la salariul mediu net obţinut în fiecare oraş în parte.

1. Botoşani este considerat cel mai ieftin oraş din România

Aflat pe locul întâi în topul celor mai ieftine oraşe din România, Botoşani are cele mai mici costuri când vorbim de mâncare, transport, chirii.

Astfel, la un restaurant în Botoşani, veţi plăti pentru o porţie de friptură, în medie, 11 lei, pentru o bere la halbă 4,5 lei, iar pentru un cappuccino 5 lei.

În magazine, un litru de lapte poate fi cumpărat cu 4 lei, 12 ouă cu 8 lei, un kilogram de mere cu 3,5 lei, iar un kilogram de portocale cu 5,5 lei.

Biletul pentru o călătorie cu transportul în comun în Botoşani costă 1,75 lei, abonamentul este, 20 de lei, iar tariful de taxi 2,5 lei/kilometru.

Pentru utilităţi, incluzând curentul electric, încălzire, apă şi salubritate (pentru un apartament de 85 de metri pătraţi), un locuitor din Botoşani va plăti lunar 400 de lei.

Pentru a vă menţine sănătoşi, un abonament la fitness vă costa 55 de lei, iar pentru o ieşire la film, un bilet la cinema costă 15 lei.

Chiria pentru un apartament cu o cameră în centrul oraşului Botoşani este 500 de lei, iar pentru unul în afara centrului – 400 de lei.

Pentru un apartament cu trei camere, chiria este 1.200 de lei în centru oraşului şi 900 de lei la periferie.

Aici, salariul mediu net nu depăşeşte cu mult 1.500 de lei.

2. Al doilea clasat în topul celor mai ieftine oraşe din România, este oraşul reşedinţă de judeţ Deva

Aici o friptură într-un restaurant o putem servi la un cost de 13 lei, un cappuccino la 4,5 lei, iar o bere la halbă costă 4 lei.

Im magazine litrul de lapte costă 3,45 lei, o duzină de ouă 7 lei, un kilogram de portocale 4,25 lei, iar un kilogram de cartofi 2 lei.

Biletul pentru transportul în comun costă 1,6 lei, abonamentul 25 de lei, iar un taxi ne va lua 2 lei pe kilometru.

Pentru utilităţi (curent electric, încălzire, apă şi salubritate calculate pentru un apartament de 85 de metri pătraţi), un locuitor din Deva plăteşte, în medie, 210 lei pe lună.

Chiria pentru o garsonieră este de 450 de lei în centrul oraşului şi 440 de lei în afara centrului, iar chiria pentru un apartament cu trei camere este 666 de lei în centru şi 616 lei în rest.

Aici, salariul mediu net este de aproape 1.200 de lei.

3. Pe locul 3 în topul nostru cu cele mai ieftine oraşe din România se află Târgu Jiu

În Târgu Jiu, o friptură la restaurant costă 13 lei, un cappuccino 5 lei, iar o bere la halbă 4 lei. Pe un litrul de lapte se plăteşte 4 lei, pentru o duzină de ouă 7 lei, un kilogram de portocale 4 lei, iar un kilogram de cartofi 2,5 lei.

Biletul pentru transportul în comun costă 2 lei, abonamentul lunar 62,5 de lei, iar companiile de taxi încasează 1,75 lei/kilometru.

Un abonament la o sală fitness este în medie 70 lei, un bilet la film 7 lei, iar pentru o pereche de jeans de firmă costul este de aproximativ 270 lei.

Pentru utilităţi (curent electric, încălzire, apă şi salubritate – apartament de 85 de metri pătraţi), un locuitor din Târgu Jiu plăteşte, în medie, 250 lei pe lună.

Chiria pentru un apartament cu o cameră este de 600 de lei în centrul oraşului şi 400 de lei în afara centrului, iar chiria pentru un apartament cu trei camere este 1.000 de lei în centru şi 900 lei în rest.

Aici, salariul mediu net este de aproape 2.000 de lei.

4. Locul 4 în topul celor mai ieftine oraşe din România îl ocupă Buzău

În Buzău, o friptură la restaurant costă, în medie, 11 lei, un cappuccino 3,2 lei, iar o pentru o bere la halbă se plăteşte 3 lei.

În magazine litrul de lapte costă 4 lei, pentru 12 ouă plătim 7 lei, pentru un kilogram de portocale 3,7 lei, un kilogram de cartofi 1,5 lei, iar unul de brânză 16 lei.

Biletul pentru transportul în comun costă 2 lei, abonamentul lunar 34 de lei, iar pentru taxi 2 lei/kilometru.

Pentru utilităţi (curent electric, încălzire, apă şi salubritate – apartament de 85 de metri pătraţi), un locuitor din Buzău plăteşte, în medie, 670 de lei pe lună.

Chiria pentru un apartament cu o cameră este de 500 de lei în centrul oraşului şi 360 de lei în afara centrului, iar chiria pentru un apartament cu trei camere este 1.100 de lei în centru şi 900 lei în rest.

Aici, salariul mediu net este de aproape 1.300 de lei.

5. Cele mai ieftine oraşe din România clasează Tulcea pe locul 5

În Tulcea, o friptură la restaurant costă, în medie, 18,5 lei, un cappuccino 4 lei, iar o bere la halbă 4,5 lei.

Aici, litrul de lapte costă 4 lei, 12 ouă – 6 lei, un kilogram de portocale - 3 lei, un kilogram de cartofi - 2 lei, iar unul de brânză - 20 lei.

Plătim pentru o călătorie cu transportul în comun 2 lei, pentru un abonament lunar 55 de lei, iar pentru taxi 2 lei/kilometru.

Pentru utilităţi (curent electric, încălzire, apă şi salubritate – apartament de 85 de metri pătraţi), un locuitor din Tulcea plăteşte, în medie, 270 de lei pe lună.

Chiria pentru un apartament cu o cameră este de 900 de lei în centrul oraşului şi 500 de lei în afara centrului, iar chiria pentru un apartament cu trei camere este 1.400 de lei în centru şi 900 lei în rest.

Aici, salariul mediu net este de 1.200 de lei.

La polul opus al acestui top, se află Piatra Neamţ, oraşul reşedinţă de judeţ cu cel mai ridicat cost al vieţii.

În Piatra Neamţ, o friptură la restaurant costă, în medie, 25 de lei, un cappuccino 3 lei, iar o bere la halbă 3,5 lei.

Litrul de lapte costă 3,75 lei, 12 ouă - 9 lei, un kilogram de portocale - 4 lei, un kilogram de cartofi - 3,5 lei, iar unul de brânză - 27 lei.

Biletul pentru transportul în comun costă 2 lei, abonamentul - 60 de lei, iar un taximetrist încasează 2,05 lei/kilometru.

Pentru utilităţi (curent electric, încălzire, apă şi salubritate – apartament de 85 de metri pătraţi), un locuitor din Piatra Neamţ plăteşte, în medie, 340 de lei pe lună. Chiria pentru un apartament cu o cameră este de 500, iar chiria pentru un apartament cu trei camere este 1.450 de lei în centru şi 950 lei în rest.

Şi totuşi aici, salariul mediu net este de 950 de lei!

Pentru realizarea clasamentului, s-a luat în calcul oraşele reşedinţă de judeţ şi s-a folosit portalul Numbeo.com, cea mai mare bază de date din lume în care utilizatorii pot introduce date despre oraşe şi ţări din întreaga lume, informaţii actuale despre condiţiile de viaţă – costul vieţii, indicatori privind locuinţele, date privind sectorul sănătăţii, trafic, crimă sau poluare.

(Sursă: adevarulfinanciar.ro)

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor