Mită la Bac: Fosta directoare a liceului Bolintineanu, condamnată 2 ani şi 4 luni
alte articole
Protagonistă a unui uriaş scandal în timpul sesiunii de bacalaureat din vara lui 2013, Costica Vărzaru, fosta directoare a Liceului "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală, a fost condamnată marţi de magistraţii Curţii de Apel Bucureşti la 2 ani şi 4 luni închisoare cu suspendare.
Instanţa a mai dispus ca fosta directoare de liceu, acuzată că a luat bani de la elevi pentru a-i "ajuta" să ia Bacul, să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa este definitivă.
Directoarea a fost trimisă în judecată în data de 23 august 2013 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi instigare la tentativă la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii. Alături de ea, au fost deferite justiţiei Gina Ciontoiu (membră a comitetului de părinţi), Elena Dumitru şi Maria Mimoza Vulcu (vicepreşedintă a Comisiei de bacalaureat).
Iniţial, Costica Vărzaru a fost condamnată de Tribunalul Bucureşti la 3 ani închisoare cu suspendare şi 100 de zile muncă în folosul comunităţii, sentinţa fiind atacată cu recurs.
Reamintim că, pe 1 iulie, în ziua în care au început probele scrise ale bacalaureatului, procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti şi poliţiştii au făcut percheziţii la liceul "Dimitrie Bolintineanu" din Capitală. În timpul percheziţiilor, în sălile de examen şi asupra unor profesori au găsit sume de bani provenind de la elevi, ceea ce a dus la demiterea din funcţia de director a Costicăi Vărzaru. De asemenea, anchetatorii au descoperit asupra vicepreşedintelui comisiei de examinare din liceu două documente care conţineau numele mai multor elevi. Conform unor surse judiciare, directoarea Vărzaru ar fi recunoscut în faţa anchetatorilor că a dat listele vicepreşedintelui comisiei, iar întrebată în ce scop i-a dat acestuia listele, răspunsul dat anchetatorilor a fost că "oricine are simpatii, aceia erau elevii pe care îi simpatizam eu mai mult".
Scandalul de la Bolintineanu a devenit de notorietate naţională după ce premierul Ponta a intervenit personal în anchetă, criticând decizia poliţiei de a încerca să-i ridice pe elevi din curtea liceului pentru a îi duce la audieri.
"Poliţiştii nu trebuie să ia niciun elev cu forţa, să facă bine procurorul să îi citeze. Ce e asta, luăm copii cu autobuze, suntem iarăşi pe vremea lui Morar (procurorul Daniel Morar n.r.), pe vremea comuniştilor, cu luat oameni? Eu am întrebat, nu trebuia să fiu eu informat, dar acum am întrebat şi înţeleg că nu există mandat de aducere, dacă nu există mandat de aducere, să facă bine să facă citaţie procurorul care are dosarul", a declarat premierul, după ce în dimineaţa zilei de 5 iulie, poliţia s-a prezentat, cu autocare, pentru a duce 100 de elevi la audieri, în baza unor mandate de aducere, conform declaraţiilor date la momentul respectiv de purtătorul de cuvânt al poliţiei.
Ulterior intervenţiei lui Ponta, purtătorul de cuvânt al Parchetului Tribunalului Bucureşti, Bogdan Staicu, a "corectat" informaţia, afirmând că procurorii şi poliţiştii au mers la liceu pentru a stabili modalitatea în care vor fi audiaţi cei 250 de elevi care au susţinut examenul de bacalaureat (nu pentru a-i urca în autocare) şi că pentru audiere au fost emise citaţii, nu mandate de aducere, aşa cum a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Capitalei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.