Controversata lege a amnistiei şi graţierii, din nou în discuţie. Scutaru trage un semnal de alarmă
alte articole
Liderul deputaţilor PNL, George Scutaru, a prezentat, luni, o adresă înaintată conducerii Camerei Deputaţilor de către preşedintele Comisiei pentru drepturile omului, Nicolae Păun, în cadrul căreia solicita dezbaterea şi votarea legii amnistierii şi graţierii în procedură de urgenţă. Scutaru acuză PSD că a amânat decizia după prezidenţiale pentru a-i „stimula” pe baronii locali să fraudeze alegerile, scrie Mediafax.
Nicolae Păun a făcut această solicitare la finalul unui document care înainta un raport asupra activităţii de monitorizare privind respectarea drepturilor omului în penitenciarele din România.
"Având în vedere concluziile Raportului, precum şi condamnările României de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, cu privire la condiţiile din penitenciarele româneşti, vă rog să analizaţi posibilitatea convocării unei şedinţe extraordinare a Camerei Deputaţilor pentru dezbaterea şi adoptarea în procedură de urgenţă a propunerii legislative pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse", se arată în documentul semnat de Păun.
George Scutaru a informat că, în cadrul şedinţei Biroului Permanent de luni, a solicitat un răspuns din partea majorităţii referitor la acest subiect controversat, având în vedere că PNL a solicitat, de mai multe ori, introducerea la votul final şi respingerea proiectului.
"Ni s-a spus că vor fi organizate dezbateri pe câteva proiecte de lege, printre care şi acestea, ţinând cont de impactul social şi politic foarte important. Iar, sfidând practic subiectul, cei de la majoritate au propus, nici mai mult nici mai puţin, ca timpul alocat dezbaterii prin ţară a comisiei juridice pe proiectul legii amnistiei şi graţierii să expire în decembrie", a precizat George Scutaru.
În opinia liderului deputaţilor PNL, majoritatea guvernamentală tergiversează luarea unei decizii asupra proiectului de lege, astfel încât actul normativ să fie adoptat după alegerile prezidenţiale.
"Dacă dezbaterea privind amnistia şi graţierea se prelungeşte până în decembrie, nu putem decât să spunem foarte clar că PSD ţine acest proiect de lege pentru a-şi elibera toţi condamnaţii penali, pentru a fi un stimulent electoral pentru acei baroni politici din PSD care au probleme cu DNA şi a-i stimula să fraudeze alegerile, să-l facă pe Ponta preşedinte. Este o dovadă cât se poate de clară a atitudinii PSD că Victor Ponta şi PSD nu urmăresc decât să-i elibereze pe d’alde Duicu, să-i rezolve problemele lui Nicuşor Constantinescu, şi în final să-l elibereze şi pe Dan Voiculescu", a subliniat George Scutaru.
Şi liderul PDL, Vasile Blaga, cerea ca legea amnistierii şi graţierii să nu mai fie "ţinută la dospit" de către PSD, în sertarele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, ci să fie supusă la vot în plen şi ulterior respinsă.
"Vom cere, după alegerea noului Birou al Camerei, punerea pe ordinea de zi cât mai rapid a legii graţierii şi amnistierii, pentru că ne putem aştepta ca domnul Ponta să se gândească să suspende pentru vreo două ore şi Codul penal, ca să-şi rezolve problemele pe care le are cu principalii lui susţinători", a precizat Blaga, adăugând că ACL va vota pentru respingerea proiectului de lege astfel încât acesta să nu mai fie ţinut „la dospit” de către PSD.
Legea amnistiei îi va salva în special pe politicieni de dosarele penale aflate în anchetă sau în faza judecăţii în care sunt incriminaţi pentru fapte penale pedepsite cu până la 6 ani de închisoare, iar în ceea ce priveşte graţierea, vor fi salvaţi în special politicienii care au primit pedepse de până la 7 ani de închisoare.
Odată aplicată, controversata lege le-ar aduce beneficii multor oameni politici influenţi, printre care Dan Voiculescu, Cătălin Voicu, Antonie Solomon, Ionel Manţog, Nicolae Mischie, Decebal Traian Remeş şi Relu Fenechiu.