Computer de acum 2.000 de ani folosit de grecii antici (Video)
alte articole
La începutul anilor 1900, scafandrii ce căutau bureţi în zona Antikythera între Creta şi Grecia, au găsit una dintre cele mai misterioase descoperiri pe care lumea le-a văzut vreodată, Mecanismul Antikythera.
Dispozitivul era transportat de un vas roman ce a fost distrus între 80 şi 60 î.Hr. Se crede că nava naviga spre Peninsula Anatolia (de asemenea, numită Asia Mică) către ce este acum Turcia, transportând unele dintre cele mai fine opere de artă din antichitate. Scafandrii au găsit peste 200 de amfore sau vase ceramice, care erau încă intacte pe fundul mării.
Chiar după ce dispozitivul a fost găsit, au mai trecut 50 de ani până ce un arheolog australian a început să descopere cu ajutorul razelor X, că piesa ascundea un mister mult mai mare decât se crezuse iniţial. Cu toate acestea, datorită tehnologiei limitate a timpului, funcţia propriu-zisă a Mecanismului Antikythera nu a fost cunoscută decât cu zeci de ani mai târziu.
Astfel în 2005 a fost descoperit, cu ajutorul software-ul sofisticat şi tehnologiei, că Mecanismul Antikythera era un dispozitiv astronomic cu ajutorul căruia cineva putea naviga pe mare cu ajutorul diagramelor stelelor din cer.
Mecanismul a fost, de asemenea, un dispozitiv astrologic. Prin setarea la o anumită zi, cum ar fi data naşterii unei persoane, se putea vedea cum stelele şi planetele s-au aliniat la naşterea acelei persoane. Folosindu-l ca pe un calendar, cineva ar putea prezice viitorul unei persoane uitându-se la viitoarea aliniere a planetelor.
Dispozitivul ar putea prezice, de asemenea, fazele lunii, eclipsele lunare şi poziţiile soarelui şi lunii pentru anii următori. Mai târziu s-a constatat, de asemenea, că dispozitivul ar putea prezice mişcarea planetelor şi prezice horoscopul pentru planificarea viitoarelor festivaluri şi evenimente ale lumii antice.
Mathias Buttet, director de cercetare şi dezvoltare al companiei elvetiene de ceasuri "Hublot" a declarat: "Acesta include caracteristici ingenioase care nu se găsesc în orologeria modernă." Buttet a reuşit să recreeze o versiune mai mică a dispozitivului de mărimea unui ceas de mână medie.
În total, Mecanismul Antikythera utiliza aproximativ 30 de roţi dinţate, cu piese foarte sofisticate şi complicate care erau toate interconectate. Cercetătorii nu sunt încă siguri cine a creat dispozitivul sau care era adevăratul său scop.
Mecanismul Antikythera, împreună cu alte obiecte găsite în naufragiu, au putut fi vizionate în expoziţia "Naufragiul Antikythera: Nava, Comorile, Mecanismul", la Muzeul Naţional de Arheologie din Atena din Grecia.