Înaintea televizoarelor, maşinile de scris erau cele care spionau

Primul hacking electromecanic a fost înregistrat de către National Security Agency (NSA) a Statelor Unite ale Americii, în anul 1983.
IBM Selectric (covingtoninnovations.com)
Mioara Stoica
23.03.2017

CIA spionează prin intermediul televizoarelor Samsung, dar URSS ştia deja cum să mânuiască maşinile de scris pentru a transmite prin radio ceea ce se dactilografia.

WikiLeaks a dezvăluit metodele dubioase ale CIA de a "oferi siguranţă" cetăţenilor americani. Spionarea unei jumătăţi din populaţia lumii şi deţinerea de sisteme de hăckuit telefoane şi televizoare în spatele companiilor care le produc, nu este etică. Cu toate acestea, istoria de spionaj şi de hacking este destul de extinsă în timp.

Să aruncăm o privire înapoi în timp la una dintre primele activităţi de hacking din istorie ce utiliza un dispozitiv electromecanic care emitea un semnal radio

Înăuntrul unei maşini de scris - cum ar fi cele de la IBM, în care au fost detectate cinci tipuri diferite de astfel de dispozitive - se putea detecta, cu ajutorul unor magneţi, care tastă era folosită, după care informaţia era transmisă prin frecvenţă radio la receptoarele care nu puteau fi amplasate la distanţă deoarece semnalul radio era slab, relatează El Mundo.

Acesta este un hacking în toată regula, exact ca cele realizate astăzi, deoarece obiectivul erau maşinile de scris, calculatoarele, imprimantele şi orice dispozitiv criptografic. Din cauza faptului că a fost descoperit într-o ambasadă, reprezenta un pericol foarte mare pentru diplomaţii ţării.

Cazul specific a fost documentat de către NSA în 1983, dar a fost lansat public în 2012. Agenţia a recunoscut că această tentativă de spionaj a fost una dintre primele de acest gen pe care au întâlnit-o şi că, în comparaţie cu vechile metode ale războiului rece, era un salt substanţial pentru sovietici.

Până în acel moment, SUA presupunea că duşmanul lor se limita doar să asculte cu ajutorul microfoanelor mici ascunse în locuri îndepărtate, dar, cu acest mic dispozitiv (vezi foto), se putea transmite prin radio ceea ce se dactilografia cu o maşină de scris.

Având în vedere gradul de sofisticare al acestei tehnologii, guvernul Statelor Unite ale Americii a presupus că existau mai multe dispozitive de acest fel. Astfel că au lansat o anchetă pentru a le localiza şi a le scoate din ambasade şi din locurile mai sensibile care puteau fi spionate. Ambasada de la Moscova a fost cercetată minuţios şi scanată cu raze X pentru a verifica dacă era spionată direct sau pe alte căi, potrivit publicaţiei menţionate.

A fost un proces lent şi costisitor, dar util pentru că NSA a avertizat despre potenţiale pericole şi a informat personalul american de la ambasadele din ţările comuniste că existau pericole reale. La sfârşitul procesului, agenţia NSA a descoperit un total de cinci astfel de dispozitive, fiecare cu variante diferite şi din ce în ce mai sofisticate.

Deşi sistemele de hacking şi de monitorizare în prezent sunt infinit mai sofisticate şi mai complexe, acest mod "antic" de control şi spionaj al rivalului politic prezenta unele neajunsuri. Aşadar, amplasarea unor instrumente fizice în interiorul unei maşini de scris, fără a atrage atenţia şi capabile să retransmită sunetul, este într-adevăr o realizare semnificativă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor