Un sarcofag aproape ignorat conţine o surpriză: o mumie de acum 2.500 ani (video)

Un studiu de rutină într-un sarcofag expus în muzeul Universităţii din Sydney a condus la descoperirea rămăşiţelor unei preotese.
Sarcofag
Sarcofag (Credit: Nicholson Museum, University of Sydney)

În anul 1860 Sir Charles Nicholson (23 noiembrie 1808 - 8 noiembrie 1903), un politician anglo-australian, fondator universitar, explorator, colecţionar şi filantrop, a decis să efectueze o achiziţie unică. Sir Charles se afla doar de câţiva ani la Universitatea din Sydney (Australia) dar nu a ezitat niciun moment să înfiinţeze aici un muzeu de istorie, Muzeul Nicholson. Pentru a-şi completa colecţia bazată pe descoperiri arheologice din Egiptul Antic, a decis să cumpere un sarcofag care, după cum s-a descoperit 150 de ani mai târziu, nu era gol, aşa cum se preciza în documentele care îl însoţeau, ci conţinea o mumie.

La mijlocul secolului al XIX-lea, se dezlănţuia nebunia egiptologiei. Mulţi dintre marii exploratori şi colecţionari de artă s-au repezit spre Valea Regilor, redescoperită de Napoleon în 1799, să cumpere o „bucată de istorie” de colecţionat. Iar Sir Nicholson se afla printre aceştia: astfel, el a decis că cea mai bună opţiune de a da prestigiu muzeului său era să aibă un sarcofag original din Egiptul Antic. Din acel moment până în prezent sarcofagul a rămas expus publicului.

Sarcofag
Sarcofag (Credit: Nicholson Museum, University of Sydney)

De la cumpărarea sarcofagului şi până în prezent, responsabilii care s-au succedat la conducerea muzeului - care acum se numeşte Muzeul Nicholson, în onoarea fondatorului său – l-au clasificat ca fiind gol. De fapt, într-un raport întocmit după sfârşitul celui de-Al Doilea Război, restauratorii muzeului susţineau că interiorul cutiei sacre conţinea doar resturi şi că ar fi recomandabil să scape de ele pentru a preveni degradarea sicriului istoric făcut din cedru.

Dar de abia acum câţiva ani s-a luat decizia să se efectueze noi studii asupra sarcofagului. Profitând de tehnologia laser, oamenii de ştiinţă au efectuat o analiză a interiorului acestuia, verificând că într-adevăr teoria resturilor era adevărată ... cel puţin structural. Dar, în acelaşi timp, li s-a părut ciudat că un sicriu dedicat zeilor şi „vieţii de apoi”, a fost folosit pentru stocarea de materiale, aşa că au decis să-l deschidă şi să investigheze.

(Credit: Nicholson Museum, University of Sydney)

Surpriza cercetătorilor a fost enormă în momentul în care au descoperit că rămăşiţele din interiorul sarcofagului erau, de fapt, oase. Astfel, au localizat rămăşiţele femurului, tibiei, gleznelor, degetelor şi coastelor, însoţite de bandaje folosite pentru a proteja corpul.

(Credit: Nicholson Museum, University of Sydney)

Cu alte cuvinte, au descoperit că sarcofagul cumpărat în 1860 conţinea o mumie, până acum necunoscută.

Conform hieroglifelor, sarcofagul îi corespunde unei femei numite Mer-Neith-it-es, o preoteasă care a trăit aproximativ în anul 600 î.C. şi a murit, a priori din cauze naturale, la vârsta de 30 de ani. Acum, prin analiza oaselor, cercetătorii doresc să confirme că într-adevăr persoana care se află în interior este chiar această tânără preoteasă menţionată pe srcofag.

„Toate aceste informaţii încep să coincidă cu ceea ce se spera şi anume că această persoană a fost Mer-Neith-it-es. Ceea ce ştim sigur este că niciodată nu vom obţine un papirus scris care să spună „Numele meu este Mer-Neith-it-es”, dar pe baza imaginilor obţinute putem începe să rafinăm rezultatele”, a relatat Jamie Fraser, responsabilul Muzeului Nicholson.