Anticul popor Pueblo nu cunoştea scrisul, dar ştia despre "geometria sacră"!
alte articole
Cu sute de ani în urmă, populaţia antică Pueblo, din sud-vestul Americii pre-columbiene, a reuşit să construiască structuri geometrice complexe cu precizie aproape perfectă. A fost posibil să se identifice triunghiuri echilaterale, triunghiuri dreptunghice şi chiar aşa-numitul "dreptunghi de aur", cu toate că nu ştiau să scrie nici măcar un număr.
Aproape de situl arheologic „Templul Soarelui“ din Colorado, construit în jurul anului 1200 d.Hr, cercetătorii au identificat o serie de forme geometrice, care dezvăluie un geniu arhitectural aproape imposibil de reprodus.
Extraordinarele structuri au fost descoperite de Dr. Sherry Towers, profesor în cadrul Universităţii de Stat din Arizona, care a petrecut mai mulţi ani studiind situl din Parcul Naţional Mesa Verde.
„Site-ul este cunoscut ca un important centru ceremonial pentru popoarele antice din regiune, inclusiv pentru observarea solstiţiului“, explică dr Towers pentru sci-news.com. "Interesul meu iniţial pentru sit era acela de a vedea dacă a fost folosit şi pentru a observa stelele."
Prin studierea amănunţită a structurii, cercetătoarea a început să observe modelele geometrice precise înscrise în arhitectura sitului.
"Când mi-am dat seama de prezenţa structurilor geometrice, am decis să analizez mai profund".
Observaţiile dr. Towers, publicate în Journal of Archaeological Science: Reports, au relevat o serie de forme geometrice, cum ar fi triunchiuri echilaterale, pătrate, triunghiuri cu unghiuri de 45 de grade şi triunghiuri pitagoreice.
Cercetătoarea a identificat, de asemenea, ceea ce se numeşte „dreptunghiul de aur“ - ale cărui proporţii se bazează pe raportul de aur, utilizat în mod obişnuit de către arhitecţii din Egiptul antic, Grecia şi în arta occidentală.
Cu toate acestea, spre deosebire de egipteni şi greci, poporul Pueblo nu avea nici o formă de scriere sau sistem numeric. Totuşi, au reuşit să realizeze structuri complexe cu măsuri având o eroare relativă de mai puţin de un procent, ceea ce oferă mai multe dovezi că civilizaţiile antice erau mai avansate decât se credea - de fapt, erau mult mai creative decât majoritatea oamenilor de azi.
"Aceasta este ceea ce mi se pare deosebit de surprinzător", continuă Towers. "Geniul arhitecţilor sitului nu poate fi subestimat. Dacă cineva ar vrea să reconstruiască acest sit şi să obţină aceeaşi precizie folosind doar un băţ şi o coardă, este foarte puţin probabil să reuşească în această activitate, mai ales că nu are un sistem de scriere disponibil", subliniază cercetătoarea.
Unele situri asemănătoare se regăsesc şi în Pueblo Bonito, un alt centru ceremonial ancestral aflat în Chaco Culture National Historic Park din New Mexico.
De asemenea, cercetătoarea a remarcat faptul că situl Mesa Verde se bazează pe o unitate de măsură comună egală cu aproximativ 30 de centimetri.
"Vrem să realizăm studii suplimentare pentru a vedea dacă siturile din Mesa Verde şi Pueblo Bonito utilizează aceeaşi unitate de măsură. Este o sarcină care ne va ţine ocupaţi pentru câţiva ani", concluzionează prof.Towers.
Mai multe informaţii aici