Complexitatea Europei creste odata cu populatia sa

Populatia Uniunii Europene a atins 500 milioane de persoane – mai mult decat cea a Statelor Unite, Canadei si Mexicului la un loc. Conform unui studiu recent, UE “sporeste” datorita unei combinatii intre migratie si cresterea naturala a populatiei.
Previziunile cresterii populatiei in Europa, intre 2010 si 2030. (prin bunavointa IIASA)
Kremena Krumova
31.07.2010

Populatia Uniunii Europene a atins 500 milioane de persoane — mai mult decat cea a Statelor Unite, Canadei si Mexicului la un loc. Conform unui studiu recent, UE “sporeste” datorita unei combinatii intre migratie si cresterea naturala a populatiei.

Dr. Sergei Scherbov, cercetator sef al unui studiu comun efectuat de Institutul International de Analiza Sistemelor Aplicate (International Institute for Applied Systems Analysis - IIASA) si Institutul de Demografie Viena, spune ca in jur de 1 — 1.5 milioane de persoane se deplaseaza spre UE in fiecare an. Cea mai mare parte provin din tari sau zone precum Turcia, Europa de Est, Africa, India, Pakistan, Bangladesh si Caraibe.

“Daca nu ar fi migratia, nu ar exista nicio crestere” [a populatiei — n. n.], spune Scherbov.

Cu toate acestea, Scherbov afirma ca migratia in UE a stagnat in ultimul an datorita crizei economice. El se asteapta ca, pe masura ce economia se va stabiliza, multi imigranti se vor intoarce in tarile lor, lucru care deja a inceput sa se intample.

Imigratia fara nicio indoiala, adauga diversitate si complexitate batranului continent.

In vreme ce noi consideram UE ca un colectiv unit, realitatea este ca alianta politica e departe de a fi un bloc monolitic.

Timp de 50 de ani in timpul razboiului Rece, multe tari care acum fac parte din UE se aflau de parti opuse ale Cortinei de Fier, cu alianta NATO in Vest si tarile Pactului de la Varsovia sub conducerea comunista in Est.

Aceasta diviziune s-a prabusit in 1989 odata cu caderea Zidului Berlinului si noua epoca a inceput cu adevarat in 1993, odata cu infiintarea UE.

Astazi, UE cuprinde 27 de tari, cu chiar mai multe culturi, si 23 de limbi oficiale. Pe masura ce uniunea se mareste si numarul membrilor creste, numarul tarilor, al limbilor si desigur complexitatea vor spori de asemenea.

Traind mai mult

In plus fata de migratie, Scherbov plaseaza rata ridicata a fertilitatii si sperantei de viata mai lunga, ca fiind alti factori importanti in extinderea UE.

“In unele tari europene precum UK, Franta si Suedia, rata fertilitatii este destul de ridicata in aceste zile, mult mai ridicata decat este in China. Aceasta nu se datoreaza numai imigrantilor, dar ci si unei politici sociale foarte puternice, care permite femeilor sa combine fertilitatea cu activitatea in campul de munca”, spune Scherbov.

Scherbov adauga ca exista o teorie demografica potrivit careia in tari in care barbatul imparte responsabilitatea cu femeia in cresterea copilului si are grija de familie, fertilitatea este de asteptat sa creasca. Teoria functioneaza in tarile scandinave, unde exista cea mai mare egalitate intre femei si barbati.

In ce primeste demografia, tarile europene pot fi impartite de speranta de viata. Scherbov spune ca exista o distinctie clara intre Europa de Vest si Europa de Est.

“Tarile Est-Europene au o speranta de viata mult mai scazuta decat cele din Europa de Vest. De exemplu, in Rusia, pentru barbati speranta de viata este de 61,5 ani, iar pentru femei de 74,2 ani. Pentru femeile din Franta durata vietii este de aproximativ 85 ani, in timp ce pentru barbatii din Islanda speranta de viata este in jur de 80 de ani.”

“In Rusia, de exemplu, oamenii sunt otraviti datorita consumului de alcool, exista o gramada de stres si multi factori de mediu. Situatia este similara celei din Ucraina si celei din fostele tari sovietice. In tarile din Europa de Vest oamenii au o atitudine foarte diferita fata de viata.”

Scherbov spune ca afirmatia potrivit careia Europa are o populatie batrana, nu mai este demult o realitate. Conform studiului, imbatranirea a incetinit, odata cu cresterea progresiva a sperantei de viata. Termenul “batran” si-a schimbat de asemenea intelesul.

“Ipotezele noastre sunt ca speranta de viata va creste cu 2 ani pe deceniu. Acest lucru a fost o tendinta istorica a ultimilor 60 de ani, in special in tarile vest-europene."

Oamenii de stiinta au notat ca in urma cu 30 de ani putini oameni treceau de varsta de 65 de ani, dar acum 95% din populatie supravietuieste acestei varste. Si asta ofera guvernelor un motiv foarte bun de a se gandi la cresterea varstei de pensionare.

Aceasta este unul dintre instrumentele pe care unele tari din UE l-au folosit pentru a “mesteri” o iesire din criza economica. Franta este setata sa ridice varsta de pensionare de la 60 la 62 de ani, Germania de la 65 la 67, si Grecia este presata sa faca acelasi lucru.

Cercetarile prezic ca pana in 2030, populatia UE va atinge cifra de 528 milioane de persoane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor