Rusia urmăreşte susţinătorii lui Navalnîi, la un an de la moartea liderului opoziţiei

Pictură murală cu Alexei Navalnîi îngropat sub un strat de vopsea în St. Petersburg (Getty Images)
Redacţia
14.02.2025

Grupul rus pentru drepturile omului OVD-Info a înregistrat 695 de detenţii legate de susţinerea lui Navalnîi de la moartea acestuia, la 16 februarie anul trecut, a declarat Dimitri Anisimov, purtătorul de cuvânt al grupului.

Majoritatea acestor reţineri - 442 - au avut loc la monumente improvizate ridicate în memoria politicianului în zilele imediat următoare morţii sale. Aproape o sută de persoane au fost arestate la înmormântarea lui Navalnîi la Moscova, unde o mulţime de mii de oameni a mărşăluit spre cimitir scandându-i numele.

De la jumătatea lunii martie, când evenimentele de doliu în masă au scăzut, OVD-Info a înregistrat 35 de reţineri legate de Navalnîi.

„Numărul (de reţineri de la jumătatea lunii martie) este relativ mic, deşi totuşi semnificativ”, a declarat Anisimov. „Mai degrabă decât detenţii în masă, presiunea asupra susţinătorilor lui Navalnîidupă moartea acestuia a luat în principal forma urmăririi penale”.

De la moartea lui Navalnîi, 21 de persoane s-au confruntat cu acuzaţii penale pentru că s-au asociat cu el, a declarat Anisimov, inclusiv trei dintre avocaţii lui Navalnîi care au fost închişi între 3 ani şi jumătate şi 5 ani, şi jumătate pentru activitate „extremistă”, transmite Reuters.

Continuarea represiunii împotriva susţinătorilor lui Navalnîi demonstrează hotărârea Kremlinului de a elimina orice critică, pe măsură ce conflictul din Ucraina se apropie de împlinirea celui de al treilea an.

Scopul este de a eroda „popularitatea lui Navalnîi şi ameninţarea acesteia la adresa lui Putin”, a declarat Ben Noble, membru asociat la Chatham House din Londra, citat de Reuters.

Dar, în anul care a trecut de la moartea lui Navalnîi, grupurile de opoziţie ruseşti care lucrează din exil, adesea foarte divizate şi dispersate, s-au străduit să rămână relevante pentru ruşii care au rămas în ţară, a adăugat Noble.

Pentru Kremlin, inflaţia ridicată cauzată de cheltuielile militare mari „reprezintă o provocare mult mai puternică în acest moment decât opoziţia politică din străinătate”, a spus el.

Cu toate acestea, reprimarea de către autorităţi a activiştilor aliniaţi cu Navalnîi are un efect descurajant asupra altora care ar putea dori să protesteze, a declarat politologul rus Ekaterina Schulmann.

„Acest lucru este menit să trimită un semnal evident celorlalţi: nu vă amestecaţi”, a spus ea.

Avocat de profesie, Navalnîi a declarat că Rusia Unită a lui Putin este un „partid de escroci şi hoţi” şi a spus că va lupta până la capăt pentru a vedea „frumoasa Rusie a viitorului”.

Liderii occidentali, aliaţii lui Navalnîi şi văduva acestuia, Iulia Navalnaya, au acuzat Kremlinul că a pus să fie ucis, ceea ce Rusia neagă. Agenţiile de informaţii americane au stabilit ulterior că Puţin probabil nu a ordonat moartea sa.

Din Vilnius, capitala Lituaniei, Fundaţia Anticorupţie (ACF) pe care Navalnîi a înfiinţat-o în 2011 continuă să publice investigaţii privind presupusa corupţie din rândul elitelor ruseşti.

Pentru ruşii obişnuiţi, asistenţa în această activitate poate fi costisitoare.

Grupul pentru drepturile omului Memorial, laureat al premiului Nobel, afirmă că cel puţin 14 persoane au fost acuzate penal pentru că au donat bani către ACF - o organizaţie non-profit înregistrată în SUA, etichetată de Rusia drept „agent străin” şi grup „extremist”. Un verdict de vinovăţie poate aduce până la opt ani de închisoare.

Konstantin Kotov, programator şi apărător al drepturilor omului din Moscova, a fost urmărit penal la sfârşitul anului trecut pentru şase donaţii de 500 de ruble (aproximativ 5 USD) fiecare către ACF, care datează de mai mulţi ani.

Nu este străin de proteste, Kotov a stat în închisoare în urmă cu cinci ani pentru că a ajutat la organizarea unor mitinguri de masă şi, de atunci, a fost arestat şi amendat de mai multe ori pentru că a manifestat împotriva războiului din Ucraina, printre alte activităţi.

„Navalnîi ne-a arătat tuturor ruşilor un exemplu despre ce înseamnă să te implici în politică reală, să te implici în ea până la capăt, fără teama de consecinţe”, a declarat el pentru Reuters.

Luna trecută, în timp ce se afla în arest la domiciliu în aşteptarea procesului, Kotov a decis să fugă, profitând de tehnologia defectuoasă a brăţării sale de gleznă cu dispozitiv de urmărire ordonată de instanţă. El se află acum în Lituania şi se consideră norocos. Dar alţii care se află încă în Rusia ar putea avea dificultăţi în a pleca, a spus el.

„Dacă o persoană nu are documente, nimeni nu o aşteaptă în străinătate, ce va face?”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor