Ameninţările lui Trump de a retrage ajutorul dacă Egiptul şi Iordania nu acceptă palestinienii ar putea duce la noi alianţe [Experţii]

Gaza (JACK GUEZ / AFP via Getty Images)
Redacţia
16.02.2025

În ciuda insistenţelor preşedintelui Donald Trump privind strămutarea forţată a palestinienilor din Gaza - o măsură care, dacă ar fi pusă în aplicare, ar reprezenta o încălcare a dreptului internaţional, pe care unii experţi şi aliaţi ai SUA au numit-o epurare etnică - acesta se confrunta cu o opoziţie semnificativă din partea aliaţilor şi statelor din regiune, transmite ABC News.

Există „zero posibilităţi” ca palestinienii să fie strămutaţi forţat din Gaza în Iordania şi Egipt, a declarat un expert pentru ABC News.

„Nu văd niciun scenariu în care acest lucru să se întâmple”, a declarat pentru ABC News Brian Katulis, senior fellow pentru politică externă a SUA la Middle East Institute, un think tank nepartizan. „[Gaza, n.n] Este casa lor. Au îndurat atât de multe pentru a rămâne în casa lor, chiar dacă casa lor - case literale, case de familie - au fost distruse.”

„Este un model care pur şi simplu nu va funcţiona în Orientul Mijlociu de astăzi”, a spus Katulis, referindu-se la strămutarea forţată a palestinienilor.

Trump a ameninţat la un moment dat că va retrage ajutorul acordat Egiptului şi Iordaniei dacă acestea nu sunt de acord să primească palestinieni, deşi mai puţin de 24 de ore mai târziu, el a declarat: „Nu cred că trebuie să ameninţ cu asta. Cred că suntem mai presus de aşa ceva”.

„Scopul acestei acţiuni este de a forţa aparent Egiptul şi Iordania să accepte toţi palestinienii care trăiesc în prezent în Fâşia Gaza, să se poată angaja, astfel încât SUA să poată anexa teritoriul.”, a declarat pentru ABC News Daniel Drezner, profesor de politică internaţională la Fletcher School de la Universitatea Tufts.

„Iordanienii, în special, au nevoie de bani. Nu prea au petrol, la fel şi Egiptul, dar, într-un fel, aşteptările ar fi ca, dacă Trump ar ameninţa că le va tăia accesul, ei să se îndrepte mai întâi către Arabia Saudită şi Emirate”, a spus Drezner.

Naţiunile arabe au respins rapid propunerea lui Trump de a strămuta cu forţa palestinienii şi de a-i reloca în statele vecine, mai multe numind-o o linie dură.

„Ministerul Afacerilor Externe afirmă că poziţia Arabiei Saudite privind înfiinţarea unui stat palestinian este fermă şi de neclintit. Alteţa Sa Regală Prinţul Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Prinţul Moştenitor şi Prim-ministrul, a reafirmat în mod clar şi fără echivoc această poziţie”, a declarat Arabia Saudită săptămâna trecută, la doar câteva ore după ce Trump a cerut strămutarea palestinienilor din Gaza.

Oricât de mult ar fi constrânsă Iordania, este puţin probabil ca aceasta să accepte ceva asemănător cu planul lui Trump, a declarat Drezner, adăugând că propunerea este mai rea decât pierderea ajutorului anual de 1,5 miliarde USD pe care îl primeşte din partea Statelor Unite.

„Întrebarea este în ce măsură sunt saudiţii dispuşi să finanţeze atât iordanienii, cât şi egiptenii”, a spus Drezner.

„Fiţi atenţi la modul în care statele din Golf reacţionează la toate acestea, deoarece sunt cele mai susceptibile de a rezista presiunilor lui Trump. Evoluţia lor vă trimite, de asemenea, un semnal regional Egiptului şi Iordaniei cu privire la opţiunile acestora”, a spus Drezner.

După comentariile lui Trump, Egiptul şi-a exprimat sprijinul pentru drepturile legitime şi inalienabile ale poporului palestinian, făcând apel la necesitatea unei soluţii cu două state şi la crearea unui stat palestinian independent.

În timp ce Trump a continuat să forţeze şi mai mult strămutarea palestinienilor, preşedintele egiptean Abdelfatah El Sisi a anunţat că îşi va amâna pe termen nedeterminat planul de a-l vizita pe Trump la Casa Albă. Potrivit Al Arabiya News, deţinută de Arabia Saudită, Sisi a declarat că nu va participa la nicio discuţie la Casa Albă dacă strămutarea palestinienilor din Gaza se află pe ordinea de zi.

„Ajutorul pentru securitate al [Egiptului] din partea SUA face parte dintr-un pachet care a rezultat din tratatul de pace Israel-Egipt. Şi dacă Trump vrea să se joace cu acest lucru, el va submina de fapt multe dintre relaţiile tradiţionale de securitate de lungă durată ale Americii în regiune”, a spus Katulis.

Egiptul a anunţat, de asemenea, că intenţionează să găzduiască o reuniune cu statele arabe la Cairo, la sfârşitul acestei luni, unde se va discuta o contrapropunere.

După întâlnirea cu Trump, regele Abdullah al Iordaniei a afirmat într-o declaraţie că „a reiterat poziţia fermă a Iordaniei împotriva strămutării palestinienilor din Gaza şi Cisiordania. Aceasta este poziţia arabă unificată. Reconstrucţia Gaza fără strămutarea palestinienilor şi rezolvarea situaţiei umanitare grave ar trebui să fie prioritatea tuturor”.

Trump a părut să îşi retragă ameninţarea cu retragerea ajutorului după ce întâlnirea sa din această săptămână cu regele Abdullah a dus la vestea că Iordania va primi 2.000 de copii palestinieni bolnavi pentru tratament.

„Aceasta este o reluare a ceea ce am văzut cu privire la ameninţarea Canadei şi Mexicului [cu tarife] - este strategia orbului strălucitor. Se pare că dacă îi oferi lui Trump o concesie destul de strălucitoare, dar nu teribil de semnificativă, va da înapoi”, a declarat Drezner.

„Iordania nu poate fi niciodată de acord cu propunerea lui Trump - care ar însemna sfârşitul regimului. Acesta este lucrul fundamental pe care presupun că cineva trebuie să i-l fi spus lui Donald Trump”, a spus Drezner.

În plus faţă de opoziţia faţă de strămutarea forţată a palestinienilor, Iordania şi Egiptul au, de asemenea, tensiuni în economiile lor, iar primirea a milioane de refugiaţi ar putea produce mai multe provocări economice şi de securitate.

În ultimii 20 de ani, Iordania s-a confruntat cu un aflux de refugiaţi din Irak şi Siria, care a afectat economia şi structura socială, potrivit lui Katulis.

Economia Egiptului s-a confruntat, de asemenea, cu tensiuni, lira egipteană fiind depreciată de mai multe ori în ultimii ani. Potrivit Programului Alimentar Mondial, din ianuarie 2016 până în ianuarie 2025, lira egipteană a fost devalorizată cu 84,5% faţă de dolarul american - o măsură pe care guvernele o folosesc pentru a-şi creşte competitivitatea sau balanţa comercială. Iar dolarul american s-a apreciat cu 543,8% în raport cu lira egipteană în aceeaşi perioadă de timp, pe baza cursului de schimb oficial, potrivit Programului Alimentar Mondial.

Preluarea tuturor palestinienilor care trăiesc în Gaza ar putea atrage şi alte ţări într-o confruntare cu Israelul, a observat Drezner.

„Nu există niciun scenariu în care palestinienii care sunt strămutaţi să nu dorească să se întoarcă. În esenţă, introduci posibilitatea ca actori non-statali violenţi să opereze pe teritoriul tău”, a spus Drezner.

În timp ce Egiptul şi Iordania se vor îndrepta cel mai probabil către statele din Golf pentru surse alternative de ajutor, alţi actori internaţionali ar putea, de asemenea, să umple un gol creat de SUA dacă Trump îşi pune ameninţările în aplicare.

„Nu sunt sigur că Rusia se află într-adevăr într-o poziţie atât de puternică, în special în Orientul Mijlociu, deoarece şi-au pierdut ultimul port [când regimul a căzut în Siria] şi tocmai am văzut ce s-a întâmplat cu Bashar Al Assad. Nu sunt sigur că [Vladimir Putin] este neapărat un binefăcător de încredere”, a declarat Drezner.

„Ar avea mult mai mult sens să facem un pivot către China, în mare parte pentru că, printre altele, China chiar are motive să dorească să se implice în regiune, având în vedere diversele sale cereri de energie”, a spus Drezner.

Dar, Iordania şi Egiptul se bazează pe livrările militare din SUA şi Occident.

„Problema pe termen lung este că se poate spune că armatele din Iordania şi Egipt sunt oarecum blocate în faptul că se bazează în principal pe armamentul american. Prin urmare, a te angaja într-un pivot radical înseamnă că, într-un fel, îţi slăbeşti şi propriul aparat coercitiv în acelaşi timp”, a declarat Drezner.

Potrivit lui Drezner, ar fi nevoie de timp pentru ca armatele să fie pregătite să utilizeze armament dintr-o altă sursă, iar armele dintr-o altă sursă ar fi probabil incompatibile şi cu stocurile militare existente.

„Ar fi greu să te orientezi către Rusia sau China ca principal producător de arme”, a spus Drezner.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor