Comisia Mueller subliniază existenţa operaţiunilor psihologice duse de Rusia în SUA
alte articole
Biroul consilierului special Robert Mueller a acuzat 13 cetăţeni ruşi pentru un presupus complot în vederea influenţării opiniei publice din SUA în timpul alegerilor.
Procurorul general adjunct, Rod Rosenstein, care supervizează ancheta, a declarat că învinuirea nu conţine nicio afirmaţie potrivit căreia vreun american sau membri ai campaniei Trump "ar fi participat la presupusa activitate ilegală".
El a mai spus că "nu există nicio afirmaţie în rechizitoriu care să indice că s-ar fi modificat rezultatul alegerilor din 2016".
Preşedintele Trump a declarat, printr-un purtător de cuvânt, că "se bucură să vadă că ancheta Consiliului Special arată că nu a existat nici o înţelegere secretă între campania Trump şi Rusia şi că rezultatul alegerilor nu a fost schimbat sau afectat".
Potrivit rechizitorului, ruşii au făcut pregătiri încă din 2014 în vederea creării de profiluri media sociale false pentru a provoca resentimente între grupurile liberale şi cele conservatoare.
Documentele instanţei arată că ruşii au fost instruiţi de agenţie să creeze o "tensiune politică prin sprijinirea grupurilor radicale, a utilizatorilor nemulţumiţi de situaţia socială şi economică şi a mişcărilor sociale din opoziţie".
Grupurile sprijinite de ruşi ar acoperi tot spectrul politic. O formaţiune sprijină graniţele protejate, în timp ce alta acordă suport mişcării radicale "Black Lives Matter". S-a acordat, de asemenea, sprijin grupului "Musulmanii Uniţi ai Americii" şi grupului "Armata lui Isus".
Metodele folosite de gruparea de război asimetric a Rusiei reflectă strategiile de subversiune din perioada sovietică menite să destabilizeze societăţile, conducând grupuri de ambele părţi către conflicte şi determinând populaţia să-şi piardă încrederea în instituţii.
Pe lângă faptul că folosesc mijloacele de socializare pentru a influenţa opinia publică şi a provoca discordie, organizaţia rusă a folosit de asemenea evenimente din viaţa reală pentru a-şi susţine cauza.
În unele cazuri, grupul a fost responsabil pentru desfăşurarea simultană a raliurilor pro-Trump şi anti-Trump.
Documentele instanţei arată că au organizat un miting în New York, menit să "arate sprijinul pentru preşedintele-ales Donald Trump" pe 12 noiembrie 2016, dar în acelaşi timp ei au folosit un alt grup de social media pe care l-au creat pentru a organiza un marş în New York numit "Trump NU este preşedintele meu".
De asemenea, au organizat un raliu numit "Charlotte împotriva Trump" din Charlotte, Carolina de Nord, pe 16 noiembrie 2016.
Suspecţii şi-au ascuns identitatea folosind un server american, precum şi folosirea de identităţi false - cel puţin trei fiind falşi cetăţeni americani. Identităţile false au utilizat numere de securitate furate şi carnete de şofer obţinute în mod fraudulos şi au fost folosite pentru a crea conturi Paypal pentru a plăti pentru publicitatea creată pe social media.
Potrivit rechizitoriului, cetăţenii ruşi au folosit persoanele false pe care le-au creat pe social media - care, în unele cazuri, aveau sute de mii de followers - pentru a comunica cu membrii, voluntarii şi susţinătorii campaniei Trump.
Potrivit rechizitoriului, ruşii au răspândit informaţii derogatorii cu privire la toţi candidaţii implicaţi în campanie, dar au depus eforturi deosebite pentru a o viza pe Hillary Clinton.
Cu toate acestea, ruşii folosesc simultan mai multe conturi pentru a o critica, dar şi a o lăuda pe Clinton.
În iunie 2016, inculpaţii ruşi şi co-conspiratorii lor au folosit un grup de Facebook numit "Musulmanii Uniţi ai Americii" pentru a promova o demonstraţie numită "Sprijiniţi-o pe Hillary" care a avut loc la 9 iulie 2016, în districtul Columbia.
Raportul Comisiei Muller aruncă în aer învinuirile făcute în mass media americană asupra unei presupuse colaborări secrete dintre Trump şi Rusia, aducând, în acelaşi timp, numeroase elemente care sprijină teoria existenţei unei adevărate campanii de dezinformare pe care Rusia o desfăşoară în SUA.