Procurorul general al SUA ordonă deschiderea unei anchete împotriva FBI

Andrei Popescu
24.01.2018

alte articole

Procurorul general al SUA Jeff Sessions. (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
24.01.2018

Procurorul general al SUA, Jeff Sessions, a cerut lansarea unei investigaţii privind lipsa mesajelor text transmise între doi angajaţi FBI acuzaţi de exprimarea unor opinii împotriva preşedintelui Donald Trump, a declarat Departamentul american al Justiţiei.

Textele comunicărilor dintre agentul FBI Peter Strzok şi avocata FBI Lisa Page în perioada 14 decembrie 2016 şi 17 mai 2017 fac parte dintr-un set mai mare de mesaje telefonice pe care sistemul FBI a eşuat să le stocheze din cauza unei presupuse erori la upgradarea software-ului pe cinci telefoane mobile Samsung.

Diverşi republicani au susţinut că mesajele text – în care Trump a fost descris drept “idiot” şi o “fiinţă umană instabilă” – au generat temeri că FBI este părtinitor în defavoarea lui Trump şi că s-ar putea să o fi tratat favorabil pe Hillary Clinton, rivala sa democrată la alegerile prezidenţiale, atunci când a decis să nu recomande plângeri penale împotriva ei după investigaţia privind utilizarea de către aceasta a unui sistem privat de email în perioada în care era secretar de stat.

Strzok şi Page au fost însărcinaţi o perioadă scurtă de timp să lucreze cu consilierul special Robert Mueller în ancheta acestuia privind o presupusă interferenţă rusească în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Rapoartele media au susţinut că mesajele text dintre cei doi au fost transmise pe telefoane emise de FBI în timpul unei presupuse aventuri extraconjugale.

Mueller a fost numit în 17 mai 2017, în aceeaşi zi în care o parte din mesajele text nu au fost stocate în mod corespunzător.

Câţiva democraţi din Congres au criticat marţi atacurile republicanilor la adresa FBI, afirmând că aceiaşi oameni pe care îi acuză de atitudine părtinitoare în defavoarea lui Trump l-au ajutat de fapt pe acesta după ce FBI a anunţat că redeschide ancheta privind serverul de email al lui Clinton cu doar câteva săptămâni înaintea alegerilor prezidenţiale din noiembrie 2016.

Şase comisii congresionale au aflat vinerea trecută despre lipsa mesajelor text, după ce, iniţial, au cerut copii ale mesajelor transmise între Strzok şi Page în perioada iulie 2015 şi iulie 2017.

Eşecul sistemului FBI de a stoca mesajele a fost descoperit iniţial de inspectorul general al Departamentului de Justiţie, care efectuează o amplă evaluare a unei eventuale părtiniri cu care FBI a gestionat investigaţia referitoare la Hillary Clinton.

După ce inspectorul general l-a informat pe Mueller în vara anului trecut despre mesajele text, Strzok a fost înlăturat din echipa consilierului special şi a primit o altă însărcinare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor