Republica bananieră a Statelor Unite / Trump presează publicarea unui memoriu exploziv pentru FBI
alte articole
Săptămâna trecută preşedintele Trump a răcit relaţiile cu Departamentul de Justiţie, solicitând eliberarea unui "memoriu FISA" de patru pagini, care aparent sintetizează detalii legate de supravegherea campaniei lui Trump de către FBI, Departamentul de Justiţie şi Administraţia Obama, informează Washington Post.
Cererea preşedintelui a fost transmisă procurorului general Jeff Sessions de către şeful Statului Major al Casei Albe, John Kelly, miercurea trecută.
Măsura a pus Casa Albă pe picior de război cu Departamentul de Justiţie - care afirmase anterior că eliberarea memoriului secret scris de republicanii Congresului ar fi "extraordinar de periculoasă" dacă nu permite mai întâi Departamentului de Justiţie să revizuiască memoriul.
Apariţia memoriului a declanşat o adevărată bătălie în Congres, unde politicienii asociaţi establishmentului anti-Trump au făcut zid comun cerând interzicerea publicării memoriului chiar şi în Congres.
Mai bizar este că Washington Post ştia (?) că seful de personal al Casei Albe, John Kelly şi jeff Sessions au vorbit de două ori miercurea trecută - o dată în persoană în timpul unei "întâlniri de după-amiază" şi din nou în acea noapte la telefon.
Trump "intenţionează să-l elibereze doar pentru că face lumină", a spus un înalt oficial din administraţie care declara sun anonimat. "Se pare că toate zvonurile afirma că va face lumină, va ajuta anchetatorii să ajungă la o concluzie".
Memoriul, scris de echipa preşedintelui Comitetului pentru Intelligence al Camerei, republicanul Devin Nunes, a fost pus la dispoziţia tuturor membrilor Camerei la jumătatea lunii ianuarie pentru a fi vizionat într-o cameră securizată.
Deputaţii care au văzut documentul au solicitat eliberarea către publicul larg, deoarece ar conţine amănunte care "te lasă cu gura căscată" despre abuzul excesiv de putere şi colaborarea ilegală dintre administraţia Obama, FBI, Departamentul de Justiţie şi clanul Clinton împotriva lui Donald Trump şi a echipei sale în timpul şi după alegerile prezidenţiale din 2016.
"Am citit memo-ul", a comentat republicanul Steve King (R-IA), adăugând: "am realizat adevărul şocant. Nu mai am speranţa că există vreo explicaţie nevinovată pentru informaţiile pe care le-a văzut publicul. Este mai rău decât Watergate."
Între timp, Washington Post încearcă să portretizeze intenţia lui Trump de a publica memo-ul că un alt exemplu al "încercărilor de lungă durată ale preşedintelui de a modela şi influenţa o investigaţie care este în mod fundamental în afara controlului său", arătând că Trump doreşte să-l concedieze pe Robert Mueller încă din vara trecută (lucru pe care Trump îl neagă).
Deci, acum, preşedintele solicită eliberarea memoriului FISA de patru pagini, care va pune capăt anchetei privind colaborarea cu Rusia, pregătind, probabil, terenul pentru urmărirea penală a celor implicaţi în încercarea de a-i înscena debarcarea lui Trump.