Comisie a Congresului SUA votează în favoarea publicării unor abuzuri “şocante”. Departamentul de Justiţie şi FBI vizate
alte articole
Comisia de Informaţii a Camerei Reprezentanţilor din SUA a aprobat luni seară să se dea publicităţii un memoriu elaborat de Partidul Republican referitor la ceea ce membrii formaţiunii susţin că sunt abuzuri “şocante” privind supravegherea ce au fost în cadrul Departamentului de Justiţie.
În acelaşi timp, Comisia a votat împotriva publicării unui memoriu opus realizat de democraţi.
În timp ce comisia a votat ca memoriul să fie făcut public tuturor membrilor Camerei Reprezentanţilor, unii republicani şi-au exprimat temerile că aceasta ar afecta diverse surse şi metode sensibile folosite în sectorul de informaţii, potrivit declaraţiei lui Adam Schiff, membru democrat al Comisiei.
Votul pune capăt speculaţiilor ce durează de mai multe săptămâni în ceea ce priveşte eventualiltatea publicării memoriului, care a fost conceput de unii republicani pentru preşedintele Comisiei, Devin Nunes. În acelaşi timp, votul intensifică disputa legată de ceea ce democraţii consideră a fi un atac republican masiv în vederea subminării anchetei procurorului special Robert Mueller privind presupusa interferenţă rusă în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
După vot, Schiff a declarat că decizia reprezintă încălcarea “regretabilă a unei linii în această Comisie unde, pentru prima dată în cei 10 ani de când mă aflu în ea, a avut loc un vot pentru politizarea procesului de desecretizare a informaţiilor”.
Documentul nu va fi publicat imediat, dar ar putea avea loc în această săptămână. Documentul de 4 pagini va ajunge la preşedintele Donald Trump, care are la dispoziţie 5 zile pentru a evalua şi a decide dacă respinge sau aprobă publicarea acestuia.
Casa Albă îşi declarase sprijinul pentru publicarea documentului şi se presupune că va înfrunta Departamentul de Justiţie şi va face memoriul public. Departamentul de Justiţie s-a opus publicării documentului.
Unii republicani care au citit memoriul lui Nunes au indicat că acesta conţine informaţii care ar putea clarifica întreaga investigaţie desfăşurată de Mueller, de mult timp descrisă de Trump ca fiind o “vânătoare de vrăjitoare”.
Conţinutul exact al memoriului rămâne necunoscut, însă se crede că acesta conţine afirmaţii că FBI-ul nu a explicat în mod adecvat unei instanţe că o parte din informaţiile pe care le-a folosit în cererea de obţinere a unui mandat de supraveghere a fostului consilier prezidenţial Carter Page au provenit din operaţiunile de cercetare ale opoziţiei, care au fost parţial finanţate de campania lui Hillary Clinton, cercetare cunoscută acum sub numele de “dosarul Steele”.
Documentul evidenţiază rolul adjunctului Procurorului General, Rod Rosenstein, în aprobarea solicitării mandatului de monitorizare, conform ziarului The New York Times. Rosenstein l-a numit apoi pe Mueller preşedintele unei comisii speciale de investigaţii a presupuselor colaborări între membrii campaniei lui Donald Trump şi ruşi. Documentul a devenit o ţintă recentă a dreptei.
Cererile pentru eliberarea de mandate de monitorizare în baza legii FISA (Foreign Intelligence Surveillance Act) necesită mai multe aprobări la diferite nivele, iar investigatorii trebuie să prezinte motive întemeiate că o persoană acţionează ca agent al unei puteri străine. Până în prezent, nu a existat nicio dovadă publică privind faptul că oficiali ai Departamentului de Justiţie ar fi abuzat de procesul prevăzut de FISA.