Trump critică FBI. Se încinge atmosfera din jurul controversatului memoriu

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a criticat FBI pe fondul unei controverse legate de un memoriu care a amplificat tensiunile în Washington într-o perioadă în care au loc investigaţii privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale din 2016.

Într-un mesaj postat vineri pe Twitter, Trump a afirmat că oficiali de rang înalt şi investigatori din FBI şi Departamentul de Justiţie “au politizat procesul sacru de investigaţie în favoarea democraţilor şi împotriva republicanilor”.

Tweet-ul a fost scris după apariţia unor rapoarte care citează oficiali anonimi afirmând că administraţia de la Casa Albă intenţionează să autorizeze publicarea unui memoriu privind FBI şi o anchetă guvernamentală în desfăşurare privind presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016 şi o posibilă colaborare a unor asociaţi ai lui Trump cu Moscova.

Memoriul a fost scris de membri republicani ai Comisiei de Informaţii din Camera Reprezentanţilor, una dintre cele trei comisii ale Congresului care desfăşoară cercetări suplimentare la ancheta desfăşurată de Departamentul de Justiţie.

Aparent, documentul pune sub semnul întrebării modul în care a desfăşurat FBI ancheta penală asupra unor asociaţi ai lui Trump în timpul campaniei prezidenţiale. O secţiune se referă, în special, la justificarea folosită de birou pentru a obţine un mandat judecătoresc de monitorizare a convorbirilor lui Carter Page, un fost consilier pe politică externă al campaniei lui Trump.

Congresmeni democraţi au afirmat că memoriul selectează unele fapte şi omite contextul important. Între timp, directorul FBI a luat o măsură neobişnuită cerând public ca documentul să nu fie dezvăluit, afirmând că acesta ar putea fi înşelător şi ar putea compromite diverse surse şi metode de spionaj.

Într-o declaraţie, FBI a afirmat că este “foarte îngrijorat de omisiunile care afectează în mod fundamental acurateţea memoriului”.

Unele rapoarte au citat oficiali afirmând că Trump, care are autoritatea de a împiedica publicarea memoriului, este de acord cu publicarea acestuia.

Memoriul a fost o sursă de dezbateri intense în Washington.

Citând patru surse anonime şi familiare cu memoriul, agenţia de ştiri Reuters a precizat că documentul susţine că FBI şi Departamentul de Justiţie au eşuat să spună unui judecător american că o parte a informaţiilor folosite pentru a justifica obţinerea unui mandat de supraveghere a lui Page au cuprins texte din aşa-zisul Dosar Steele – un raport privind presupuse contacte între Trump şi Rusia, care a fost plătit de democraţi.

Pe lângă anchetele congresionale, procurorul special Robert Mueller de la Departamentul de Justiţie investighează presupusul amestec al Rusiei în alegeri şi posibilitatea unei colaborări între asociaţi ai lui Trump şi Kremlin.

Trump neagă existenţa unei colaborări, iar omologul său rus Vladimir Putin susţine că ţara sa nu ar fi interferat cu alegerile prezidenţiale americane.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe