Jeff Sessions audiat în ancheta asupra presupusei interferenţe a Rusiei cu alegerile din SUA

Procurorul general al SUA a fost audiat săptămâna trecută în cadrul investigaţiei procurorului special Robert Mueller, au confirmat oficialii. Sessions este primul membru al cabinetului ce a fost audiat pentru presupusele legături ale campaniei lui Trump cu Rusia.
Procurorul general al SUA, Jeff Sessions. (Zach Gibson/Getty Images)
Andrei Popescu
24.01.2018

Departamentul de Justiţie al SUA a confirmat marţi că procurorul general Jeff Sessions a fost intervievat săptămâna trecută ca parte a unei investigaţii privind potenţiala colaborare între Kremlin şi campania preşedintelui Donald Trump.

Sessions a fost audiat timp de câteva ore de către biroul procurorului special Robert Mueller, care conduce investigaţia.

Sessions este primul membru al cabinetului şi oficialul cu cel mai înalt rang în administraţia Trump care a fost audiat până acum în cadrul investigaţiei. El a minimalizat în repetate rânduri acuzaţiile potrivit cărora Rusia a interferat în alegerile prezidenţiale din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump.

Anul trecut, Sessions s-a recuzat din investigaţie după ce a recunoscut că a avut două întâlniri anterior nedezvăluite cu ambasadorul rus în SUA în timpul campaniei prezidenţiale.

Pe lângă investigarea presupusului amestec ale ruşilor în alegerile prezidenţiale şi posibila colaborare a Kremlinului cu echipa de campanie a lui Trump, biroul lui Mueller investighează de asemenea dacă anumite acţiuni ale preşedintelui Trump reprezintă eforturi de obstrucţionare a anchetei desfăşurate de FBI - în special prin concedierea fostului director al biroului, James Comey.

Sessions este văzut ca un potenţial martor important în concedierea lui Comey din cauza rolului Departamentului de Justiţie în decizia lui Trump.

Republicanii acuză FBI de atitudine părtinitoare

Investigaţia lui Mueller este de asemenea criticată pentru că ar fi adoptat o poziţie părtinitoare în defavoarea preşedintelui american, după publicarea unor rapoarte care susţin că doi investigatori FBI au manifestat, în numeroase mesaje text schimbate între ei, opinii negative faţă de preşedinte.

Departamentul de Justiţie a recunoscut că a pierdut mesaje text într-o perioadă de cinci luni, mesaje care au fost trimise între cei doi investigatori FBI – agentul Peter Strzok şi avocata Lisa Page. În miile de mesaje text care au fost recuperate, cei doi l-au numit pe Trump “idiot” şi o “fiinţă umană detestabilă”.

Pe de altă parte, Trump a acuzat FBI că este părtinitor.

Republicanii cer lansarea unei a doua investigaţii independente care să se desfăşoare în paralel cu investigaţia lui Mueller şi care să cerceteze decizia FBI de a nu recomanda plângeri penale împotriva candidatei democrate Hillary Clinton pentru folosirea unui server de email privat în perioada în care aceasta ocupa funcţia de secretar de stat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor