Comisia Europeană propune confiscarea aurului pentru a contracara "finanţarea terorismului"

Gina Zaragiu
21.12.2016

alte articole

Comisia Europeană (Facebook)
Gina Zaragiu
21.12.2016

În urma restricţionării importului de aur de către China şi a măsurilor de demonetizare şi confiscare a aurului din India, Comisia Europeană a propus înăsprirea controalelor privind transferurile de numerar şi metale preţioase din afara UE, argumentând că închide ruta pentru finanţarea atacurilor militante pe bătrânul continent.

După ce în 2012 şi 2013 China a importat masiv aur, neoficial, cantităţile estimate de unii analişti ridicându-se chiar la 5 mii de tone, Beijingul a început deja de facto măsurile de restricţionare a importului de aur. Limitarea este valabilă de la 1 decembrie.

India, la rândul său, se confruntă cu o continuare a măsurilor ce sabotează crearea bogăţiei, prin confiscarea averii oamenilor şi intimidarea celor care refuză ia parte la asta, într-un proces de distrugere a economiei şi civilizaţiei. Începând din luna decembrie guvernul indian a interzis importul de aur şi a impus taxe considerabile investitorilor în aur. Există semne clare că într-un mod foarte subtil, posesia de aur în scopuri de investiţii va fi declarată ilegală.

Potrivit Reuters, se pare că atacul petrecut într-o piaţă de Crăciun din Berlin, unde 12 persoane au fost ucise de un camion ce a intrat în mulţime, a oferit Comisiei Europene scuza pentru a strânge controalele de capital - în special în numerar şi metale preţioase - în, şi din afara, Europei.

Măsura face parte dintr-un "plan de acţiune împotriva finanţării terorismului" iniţiat de UE ce a fost lansat după atentatele de la Paris, din noiembrie 2015.

În conformitate cu noile propuneri, funcţionarii vamali din statele Uniunii Europene vor putea intensifica controalele privind numerarul şi cardurile preplătite trimise prin poştă sau în transporturile de marfă.

Mai bizar, autorităţile vor fi, de asemenea, în măsură să confişte numerarul sau metalele preţioase aparţinând persoanelor suspecte care intră în UE.

Cei care transportă mai mult de 10.000 de euro în numerar trebuie deja să declare acest lucru la vamă la intrarea în UE. Noile reguli ar permite autorităţilor să confişte banii peste acest prag "în cazul în care există suspiciuni de activitate infracţională", a declarat Comisia executivă a UE într-o notă.

Oficialii UE au declarat că unele dintre atacurile recente din Europa au fost realizate cu fonduri limitate, uneori, expediate din afara UE de către reţelele infracţionale.

De asemenea, Comisia analizează dacă să instituie un "program al UE de urmărire a finanţărilor teroriste" de-a lungul liniilor Acordului TFTP (The Terrorist Finance Tracking Programme) dintre UE-SUA, care a fost mult timp rejectat de parlamentarii UE şi de cei care au cerut protejarea datelor personale, deoarece permite controale pe scară largă cu privire la transferurile bancare ale consumatorilor.

Planul completează propunerile Comisiei după atacurile de la Paris pentru creşterea rigurozităţii controalelor asupra monedelor virtuale, precum Bitcoin, şi cartelelor preplătite, despre care autorităţile franceze au declarat că au fost utilizate pentru finanţarea atacurilor cu bombă.

Statele UE au sprijinit aceste propuneri. Conform acordului, care încă mai are nevoie de aprobarea Parlamentului European, deţinătorii de carduri preplătite ar trebui să arate un act de identitate atunci când efectuează plăţi mai mari de 150 de euro.

Şi apoi devine şi mai interesant...

Comisia propune, de asemenea, norme comune pentru cele 28 de ţări ale UE privind îngheţarea "resurselor financiare ale teroriştilor" şi confiscarea activelor chiar şi pe cele considerate de a fi conectate cu criminalii.

Aşa că - numerarul, moneda virtuală Bitcoin, metalele preţioase şi cartelele preplătite cu valoare mai mare de 150 USD sunt toate instrumentele ale "teroriştilor" şi ar putea fi acum confiscate în cazul în care sunteţi o persoană suspectă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor