Ochii lumii aţintiţi la AIIB, iar China îşi creşte puterea în sistemul financiar occidental

După ce primele detalii concrete despre Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură (AIIB) au apărut săptămâna trecută, acest proiect chinez a ajuns imediat în centrul atenţiei.
Valentin Schmid
26.06.2015

alte articole

Biroul central al Băncii Chinei, august 2012. (Philippe LOopez/AFP/GettyImages)
Valentin Schmid
26.06.2015
După ce primele detalii concrete despre Banca Asiatică de Investiţii în Infrastructură au apărut săptămâna trecută, acest proiect chinez a ajuns imediat în centrul atenţiei.

Consensul larg pe această temă este că AIIB va fi dominant chineză, iar lumea speră că nu va fi abuzată pentur a servi scopurilor politice chineze. La acest lucru contribuie şi afirmaţiile oficialilor partidului comunist de la Beijing, care se jură că AIIB nu doreşte să conteste hegemonia financiară a SUA sau să impună yuanul ca nouă monedă de rezervă.

Cu toate acestea China îşi setează infrastructura necesară pentru a face exact acest lucru, folosind următoarele instrumente:

De asemenea, în fundal, China adoptă măsuri suplimentare pentru a obţine mai mult control în sistemul financiar occidental.

Fondul Monetar Internaţional a vizitat recent Beijingul pentru a evalua dacă yuanul chinezesc poate deveni parte coşului de monede DST (Drepturi Speciale de Tragere - Special Drawing Rights).

"Salutăm şi împărţim acest obiectiv şi vom lucra îndeaproape cu autorităţile chineze în acest sens. Precum a spus directorul general al FMI, Christine Lagarde, includerea renminbi în coşul DST nu este o chestiune de 'dacă', ci de 'când'", a declarat David Lipton, directorul general adjunct al FMI la Beijing.

Includerea în DST poate fi realizată fără aprobarea Congresului SUA, deoarece nu implică creşterea drepturilor de vot ale Chinei, deşi acest pas probabil că urmează să fie făcut şi el.

Aflată la jumătatea distanţei pe glob de propriul său hub de tranzacţionare a aurului în Shanghai, Bank of China a fost acum admisă să participe la o licitaţie a aurului la London Bullion Market Association, care joacă un rol important în determinarea preţurilor de aur la nivel mondial.

“Suntem încântaţi să primim Bank of China la licitarea aurului. Creşterea volumelor zilnice, cuplată cu intensificarea participării [naţiunilor] din jurul globului, demonstrează suportul puternic pentru guvernarea independentă şi monitorizarea pe care am implementat-o pentru a genera transparenţă şi încredere în procesul de stabilire a preţului aurului”, a declarat Finbarr Hutcheson, preşedintele Intercontinental Exchange, care coordonează licitaţia.

Deci, chiar dacă oficial China nu pare să aibă vreo ambiţie pentru a deveni o altă SUA în domeniul financiar, China nu numai că instituie o infrastructură concurentă, dar, de asemenea, câştigă rapid o influenţă mai mare în cadrul sistemului. Se pare că portavocile regimului chinez ar trebui să-şi amintească filozofia occidentală cultivată de-a lungul veacurilor: Faptele vorbesc mai tare decât vorbele.

Bizar (sau poate nu), toate acestea se întâmplă sub ochiul atent al Marii Finanţe americane, care se face că nu înţelege lucrurile.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră deFacebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor