China se foloseşte de aur ca să obţină puterea mondială
alte articole
Având în vedere lipsa de transparenţă obişnuită a statului chinez, acesta nu şi-a actualizat rezerva oficială de aur din 2009, pe când era de 1054 de tone - o cifră aflată cu mult sub cea a Statelor Unite, FMI, şi naţiunile europene, precum Germania, Franţa şi Italia.
Beijing a acumulat mult aur din 2009, estimările variind de la 3.000 de tone la 10.000 de tone. Ca o comparaţie, Statele Unite ale Americii deţin 8.133 de tone de aur ca rezerve monetare.
Regimul chinez, de asemenea, confiscă toată producţia anuală de aur a Chinei de 500-600 tone şi importă sute de tone prin Hong Kong. Însă, cererea totală din sectorul privat chinez (bijuterii, investiţii şi cel industrial), este dublă faţă de cele 1.200 de tone anual, potrivit World Gold Council. Nimeni nu ştie cât de mult aur ajunge de fapt în rezervele oficiale ale băncii centrale.
De ce sunt rezervele de aur ale Chinei importante pentru finanţele internaţionale şi ce are de-a face cu asta FMI?
"Oricine deţine cantitatea cea mai mare de aur este în măsură să controleze evaluarea aurului. Controlând evaluarea aurului, cineva are posibilitatea de a controla evaluarea tuturor celorlalte monede", a declarat Chris Powell de la Gold Anti-Trust Action Committee, o organizaţie non-profit ce monitorizează pieţele de aur.
Henry Kissinger însuşi credea în această teorie pe când era secretar de stat în anii 1970. "Sunt sigur că chinezii sunt conştienţi de acest lucru", a spus Powell.
Claudio Grass de la Global Gold AG, din Elveţia este de acord că acest lucru a fost cu siguranţă adevărat în trecut: "Unul din motivele pentru care dolarul american a devenit monedă de rezervă este că Statele Unite au acumulat 70 la sută din rezervele de aur ale lumii libere, după cel de-al doilea război mondial. Până la sfârşitul anului 1940, Statele Unite aveau 22.000 de tone stocate [în ţară] ", a notat el.
Publicul ar putea afla în curând cât de mult aur sau putere, au chinezii.
"Acesta este momentul când ei vor trebui să dezvăluie datele. Dacă încearcă să obţină introducerea monedei lor în coşul DST, ei ar trebui să facă publice datele, să spună cât de mult (aur) au ", a declarat Willie McLucas, de la McLucas Family Holdings şi veteran al comerţului cu aurul la nivel mondial.
Cei mai mulţi oameni cred că divulgarea rezervelor de aur este o parte integrantă din cerinţa de a face parte din DST, cu toate acestea, nimic oficial nu a fost publicat în această privinţă.
Dacă cererea Chinei are succes, am putea vedea o creştere a drepturilor ei de vot în cadrul FMI-ului şi o mai mare influenţă pe scena internaţională. Până în prezent, China deţine doar 3,81 la sută din voturile FMI, în comparaţie ce cele ale SUA de 16,75 la sută.
Oricum, includerea yuanului în coşul DST va da Chinei mai mult influenţă pe scena internaţională şi va constitui un pas înainte spre internaţionalizarea acestuia.
Oricare ar fi planul final al Chinei, după ce dezvăluie cifrele şi devine parte a DST, s-ar putea să cumpere chiar mai mult aur în viitor.
"Cu cât mai mult aur are China, cu atât mai puţin se află sub degetul mare al Statelor Unite. McLucas a spus că este de asemenea important că statul chinez stochează cea mai mare cantitate a aurului său pe teritoriul Chinei, şi nu în Londra şi New York.
La acest moment, cele mai multe ţări occidentale au stocat în jur de 70 la sută din rezervele lor valutare în aur, şi cea mai mare parte a acestuia este depus în Londra, New York, Zurich şi Paris.
Însă aurul ar putea rezolva această problemă. Cu toate acestea, în cazul în care China doreşte să se ridice la cota de 70 la sută, precum alţi jucători, ar trebui să cumpere încă 79.000 de tone la un preţ de 1.200 dolari americani pe uncia de aur (1 uncie = 0.0283495 kg) - o performanţă imposibilă fără împingerea preţului aurului prin stratosferă, ceva pe care fanii metalului preţios aşteaptă cu nerăbdare de o lungă perioadă de timp.
Powell, îi îndeamnă totuşi pe investitori să aibă grijă: "Ei nu vor să urmeze o politică care are obiectivul să satisfacă investitorii occidentali".
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.