Venezuela cade pe mâna şacalilor. Accelerează vânzările de aur. China se pregăteşte să cumpere

Lovită de o criză economică tot mai acută, Venezuela, sub liderul socialist Nicolas Maduro, a decis să vândă o mare cantitate din rezervele sale de aur. China, principalul finanţator al ţării latino-americane, şi-a manifestat interesul
Dictatorul venezuelean Nicolas Maduro. (Captură Foto)
Andrei Popescu
27.05.2016

Prin vânzarea unei cantităţi aur în valoare de 1,7 miliarde USD în primul trimestru al acestui an, Venezuela a devenit în ochii principalului său finanţator global – China – o ţintă primară pentru planul acesteia de “cucerire prin intermediul capitalului”.

Miercuri, Financial Times a raportat că rezervele de aur ale Venezuelei “au ajuns la cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată” după ce banca centrală a luat decizia de a vinde 43,1 tone.

Conform World Gold Council, Venezuela ocupă locul 16 în privinţa rezervei sale de aur, având la dispoziţie 40,5 tone de aur. Bloomberg a raportat că, prin măsura respectivă, Venezuela a devenit cel mai mare vânzător de aur în 4 din ultimele 5 trimestre.

Conform datelor FMI, acest lucru a alimentat un val de cumpărări de aur din partea multor naţiuni, inclusiv: Rusia 17,86 tone, China 10,9 tone, Kazahstan 3,52 tone şi Turcia 2,86 tone de aur.

În 2011, răposatul preşedinte Hugo Chavez a început să importe mari cantităţi de lingouri de aur pentru a le folosi ca o posibilă unealtă pentru a rupe ţara sa de ceea ce el numea “dictatura dolarului”. Din păcate planul nu a funcţionat complet în favoarea lui Chavez, deoarece SUA a răspuns prin forţarea Venezuelei să accepte o scădere a cursului de 40% în cazul schimburilor de numerar contra dolari americani – valuta folosită pentru vânzările de petrol, principala resursă a Venezuelei.

În prezent, în condiţiile în care Venezuela a fost zguduită de o prăbuşire economică deplină, marcată de hiperinflaţie, lipsuri alimentare şi stare de urgenţă, regimul lui Maduro a fost forţat să anunţe că guvernul a rămas fără bani şi că nu mai poate printa bani noi datorită devalorizării continue a monedei naţionale.

Momentan în Venezuela un simplu burger costă 170 de dolari.

Principalul finanţator al Venezuelei a fost foarte bucuros să ofere investiţii de capital străin. Totuşi, acest ajutor nu vine gratuit, ci probabil cu preţul sectorului imobiliar al ţării latino-americane şi cu un acces nestânjenit la vastele sale rezerve de petrol, care de fapt sunt mai mari ca cele ale Arabiei Saudite.

Ţarul economic al lui Maduro, Miguel Perez Abad, a confirmat acest lucru publicaţiei Bloomberg, susţinând că Venezuela a ajuns la un acord cu Beijingul pentru extinderea unor împrumuturi.

“Avem o problemă cu fluxul de capital, dar avem suficiente active pe termen scurt şi vom reprofila nivelurile datoriei într-o manieră inteligentă. Există diverse scenarii şi toate propunerile sunt extraordinare pentru deţinătorii de obligaţiuni. Ei dispun de o asigurare absolută că titlurile lor de valoare sunt garantate”, a precizat Abad.

În afară de China, Venezuela a încercat şi alte manevre pentru a obţine bani pentru populaţia înfometată. În luna februarie, Reuters a raportat că Venezuela a exportat aur fizic în valoare de 456 milioane de dolari, 10,6 tone, către Bank for Internaţional Settlements (BIS), care îşi are sediul în Elveţia. În schimb, Venezuela a primit cash. După aproximativ şapte astfel de tranzacţii aur-cash, BIS a decis să suspende tranzacţiile cu Venezuela, citând temeri privind riscurile.

Pe lângă BIS, Reuters a declarat că Deutsche Bank AG s-a aflat în negocieri cu Banca Centrală a Venezuelei pentru o tranzacţie similară aur-cash. În 2015, Citibank a efectuat o astfel de tranzacţie cu Caracas.

Nevoia Venezuelei de cash nu provine doar din incapacitatea sa de a printa bani ci şi din amenzile tot mai mari şi plata dobânzilor pentru împrumuturi. Compania canadiană de minerit Gold Reserve a câştigat recent o înţelegere prin arbitrare în valoare de 750 milioane de dolari, după ce Venezuela i-a expropriat în 2007 operaţiunea de exploatare a aurului. Ziarul Latin American Herald Tribune a raportat în această săptămână că un acord reciproc a fost încheiat între Gold Reserve şi Venezuela, în baza căruia guvernul lui Maduro trebuie să plătească companiei banii datoraţi în 27 mai 2016, deşi iniţial era vorba de 12 mai.

Această plată de 750 milioane de dolari, precum şi presiunea tot mai mare asupra Venezuelei de a-şi achita dobânzile anuale – plăţi despre care ministrul comerţului Jesus Faria a declarat că sunt garantate, inclusiv cele ce trebuie acoperite în scurt timp precum şi cele din octombrie şi noiembrie – au oferit un stimulent solid pentru regimul sud-american să îşi vândă aurul.

În 2014, Bloomberg a raportat că Ecuadorul, sub mâna de fier a altui preşedinte comunist - Rafael Correa - a vândut 466.000 de uncii (aproximativ 13 tone) din rezervele sale de aur - mai mult de jumătate din rezervele naţionale totale de aur ale ţării – către Goldman Sachs Group Inc. într-un acord similar de tip aur-cash.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor