China lansează primul preţ de referinţă al aurului în yuani pentru a-şi extinde controlul asupra pieţei aurului

Pentru chinezi, aurul a devenit una dintre modurile "permise" de a scăpa de controalele de capital impuse de PArtidul Comunist.
(Captură Foto)

În noaptea de luni spre marţi a avut loc un eveniment istoric în China: cel mai mare consumator de aur al lumii a lansat un preţ de referinţă al aurului denominat în yuani, un pas ambiţios pentru a exercita mai mult control asupra procesului de stabilire a preţurilor la acest metal şi pentru a-şi extinde influenţa pe piaţa globală a lingourilor de aur.

Luând în considerare manipularea preţului la aur şi argint, confirmată oficial prin înţelegerea încheiată săptămâna trecută de Deutsche Bank, măsura regimului comunist este aşteptată, având în vedere că în ultimii trei ani Beijing-ul a achiziţionat, legal sau nu, cantităţi halucinante de aur.

Primul preţ de referinţă chinez, derivat dintr-un contract de un kg de aur tranzacţionat de 18 participanţi la Shanghai Gold Exchange (SGE), a fost stabilit marţi la 256,92 de yuani (36,69 USD) pe gram, echivalentul a 1.234,5 USD/uncie.

Preţul chinez de referinţă pentru aur este culminarea eforturilor depuse de China în ultimii câţiva ani pentru a-şi reforma piaţa internă a aurului, în încercarea de a avea un cuvânt mai mare de spus în industria lingourilor de aur, mult timp dominată de Londra, unde este stabilit în prezent preţul de referinţă global pentru aur.

În calitate de principal producător, importator şi consumator de aur al lumii, China a respins ideea că trebuie să depindă de un preţ în dolari în tranzacţiile internaţionale şi consideră că poziţia ei pe piaţă o îndreptăţeşte să stabilească preţul aurului.

Citat de Reuters, Pan Gongsheng, viceguvernator al Băncii Populare a Chinei care a publicat tranzacţiile oficiale cu aur din fiecare lună începând cu vara trecută, a declarat că “preţul de referinţă al aurului din Shanghai va furniza un preţ fix pentru aur denominat în yuani ce este corect şi tranzacţionabil ... [şi acesta] va ajuta la îmbunătăţirea mecanismului de stabilire a preţului în yuani şi la promovarea internaţionalizării pieţei chineze de aur.”

Mecanismele preţului din Shanghai sunt comparabile cu cele din Londra: preţul de referinţă va fi stabilit de două ori pe zi pe baza unor tranzacţii de câteva minute în fiecare sesiune. Preţul de referinţă din Londra, citat în dolari pe uncie, este stabilit printr-o licitaţie ce are loc de două ori pe zi pe o platformă electronică cu 12 participanţi, conform Zero Hedge.

Control strict

Cei 18 membri selectaţi în procesul de stabilire a preţului în yuani includ patru bănci majore deţinute de statul chinez, băncile străine Standard Chartered şi ANZ, cel mai mare retailer de bijuterii din lume - Chow Tai Fook - şi două dintre principalele mine de aur ale Chinei.

Când a discutat anterior despre fixarea preţului la aur de către chinezi, directorul general al World Gold Council, Aram Shishmanian, a declarat “că este un pas important înspre o piaţă de tranzacţionare cu mai multe axe, ce este formată din Londra, New York şi Shanghai şi semnalează continua schimbare a cererii dinspre Vest spre Est”.

“Pe măsură ce piaţa se extinde, pentru a reflecta interesul tot mai mare al clienţilor chinezi pentru aur, la fel se va extinde şi influenţa Chinei asupra pieţei globale a aurului”.

Conform Reuters, un motiv pentru creşterea de marţi a preţului la aur se datorează “cumpărărilor masive de argint din Shanghai, şi acel lucru a declanşat de asemenea o creştere a cantităţii de aur cumpărate”, a declarat Ronald Leung, furnizor şef la Lee Cheong Gold Dealers în Hong Kong.

În cele din urmă, când scurgerile de capital în paradisurile fiscale offshore şi pe pieţele imobiliare din Canada şi SUA vor fi reduse, aurul va deveni, asemenea, bitcoin-ului, o alternativă atractivă pentru a evita controalele de capital impuse de regimul comunist.