Comisia Europeană nu se lasă înduioşată să amâne liberalizarea preţului gazelor. Razvan Nicolescu "îngrijorat"
alte articole
Comisia Europeană nu a putut fi convinsă să accepte prelungirea procesului de liberalizare a preţului gazelor în cazul IMM-urilor, a anunţat joi ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, declarându-se îngrijorat că firmele mici şi mijlocii ar putea să cumpere gaze mai scumpe, în această iarnă, din cauza importurilor, informează Hotnews.
"Am încercat să-i conving pe cei de la Comisia Europeană să accepte o perioadă suplimentară în care să ne pregătim mai bine piaţa, să fie mai mare lichiditate, să fie mai mare transparenţă, să fie mai multe tranzacţii încheiate într-o manieră centralizată, pe bursă, cu un preţ clar de referinţă în piaţă. Şi vă pot spune că nu am reuşit să îi conving. Şi răspunsul domniilor lor este clar şi ferm: România trebuie să-şi ţină angajamentul făcut şi să liberalizeze piaţa. Nu mai are importanţă cine l-a făcut. Nu vreau într-un astfel de cadru să politizez discuţia, fiind de altfel şi un ministru tehnocrat. România trebuie să-şi ţină angajamentul şi România îşi va ţine acest angajament la 1 ianuarie 2015. Însă mi se pare corect faţă de IMM-uri, faţă de piaţă să semnalez aceste lucruri şi să le spunem cum stau lucrurile", a declarat Nicolescu, citat de Hotnews, cu ocazia prezentării raportului Consiliului Concurenţei pe 2014.
Reamintim în context, fără să politizăm că, în realitate, calendarul de liberalizare a gazelor, deşi negociat de guvernul Boc, a fost aprobat de Guvernul Ponta, Victor Ponta semnând personal memorandumul privind calendarul de eliminare a preţurilor reglementate la gazele naturale.
Nicolescu a mai precizat că în această iarnă pot apărea probleme pentru IMM-uri, în condiţiile în care consumul de gaze în România depăşeşte producţia. În această situaţie, IMM-urilor ar urma practic să le fie furnizate gaze din import, cotate, conform ministrului, la 135-140 de lei/MW, faţă de 89,4 lei/MW cât plătesc IMM-urile acum, a avertizat Nicolescu.
Îngrijorarea pe care Nicolescu susţine că o resimte nu pare a fi împărtăşită şi de ANRE. Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrileţ, susţine că nu prevede creşteri importante la preţul gazelor pentru IMM-uri, având în vedere că, pe bursa gazelor, s-au făcut tranzacţii pentru primul trimestru al anului viitor la un preţ foarte apropiat de cel reglementat, respectiv 90 lei/MWh.
''În acest moment şi pe întreg parcursul acestui an, zona concurenţială a avut şi are preţul mai mic decât preţul practicat în zona reglementată. Cel mai sănătos lucru pentru funcţionarea pieţei este de a elimina zona reglementată", a precizat Havrileţ.
Nici preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, nu pare să împărtăşească îngrijorarea lui Nicolescu, acesta anunţând că Guvernul poate bloca preţul la gaze pe o perioadă de 6 luni, dacă se constată un dezechilibru între cerere şi ofertă.
Merită menţionat că, în urma liberalizării preţurilor la gaze, cei care ar avea de pierdut nu ar fi în principal IMM-urile, care cumpără deja gaze la preţul maxim de 89,4 lei/MWh, ci principalii operatori, GDF şi E.ON, care ar putea pierde din clienţi în cazul în care ar veni alţi furnizori cu oferte mai bune şi preţuri mai mici.
Aceştia au tot interesul să-şi păstreze actuala piaţă, iar acest lucru se poate realiza doar dacă se obţine o amânare de liberalizare în cazul celor 170.000 de IMM-uri. În consecinţă, declaraţii gen ''vrem să amânăm liberalizarea preţurilor la gaze pentru a salva IMM-urile'' se pot traduce prin ''vrem să mai ţinem IMM-urile captive la GDF şi E.ON", arată Hotnews.