Andreea Paul: Planul Guvernului cu redevenţele petroliere este de un grav abuz în serviciu, de o rea-voinţă cu iz penal

"Superficialitate, neglijenţă sau e mult mai grav de atât?", se întreabă prim-vicepreşedintele Andreea Paul, în contextul în care termenul pentru stabilirea noilor redevenţe petroliere, "bătute în cuie" de Guvernul Năstase în urma cu mai bine de zece ani, expiră la 31 decembrie 2014, iar Guvernul Ponta nu a supus dezbaterii publice un proiect privind redevenţele, altminteri una din sursele importante de venituri la buget.
Andreea Paul (Epoch Times România)
Andrei Pricopie
23.11.2014

"Superficialitate, neglijenţă sau e mult mai grav de atât?", se întreabă prim-vicepreşedintele Andreea Paul, în contextul în care termenul pentru stabilirea noilor redevenţe petroliere, "bătute în cuie" de Guvernul Năstase în urma cu mai bine de zece ani, expiră la 31 decembrie 2014, iar Guvernul Ponta nu a supus dezbaterii publice un proiect privind redevenţele, altminteri una din sursele importante de venituri la buget.

"Termenul prevăzut de lege pentru stabilirea noilor redevenţe, blocate în anul 2004 de Guvernul Năstase, expiră luna viitoare. Guvernul Ponta a dat dovadă de lipsă totală de transparenţă - nu a pus nici până acum în dezbatere publică un proiect privind noul sistem de redevenţe petroliere, nu a prezentat nici alternativele cu consecinţele aferente în comisiile de specialitate sau explicaţii în Parlament", a atras atenţia Andreea Paul.

Modul în care Guvernul Ponta a tergiversat un subiect atât de important până în ultima clipă" este îngrijorător în viziunea liderului PDL, în contextul în care se poate ajunge la "riscul trecerii sale pe sub preş", fără nicio dezbatere, invocând urgenţa adoptării sale, precum şi la riscul pierderii de către economia românească a miliarde de lei.

"În situaţia în care ne confruntăm cu limitarea deficitului bugetar la 1,4% din PIB în anul 2015, e imposibil să nu ţinem cont de eventualele pierderi generate de superficialitate, neglijenţă, deşi cred că e mult mai grav de atât în Guvernul PSD. Sigur că e "pur întâmplătoare" transferarea directorului OMV Petrom în funcţia de ministru pentru energie a domnului Răzvan Nicolescu, exact în anul în care trebuie renegociate aceste redevenţe", a mai evidenţiat Andreea Paul.

O ordonanţă incognito?

În ciuda faptului că Victor Ponta promitea în mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier, că redevenţele petroliere urmau să fie recalculate şi aduse la nivelul mediei europene, lucrurile par să se fi schimbat între timp.

Potrivit HotNews, Guvernul pregăteşte pentru luna decembrie un proiect de ordonanţă de urgenţă vizând eliminarea redevenţelor şi înlocuirea acestora cu o taxă pe profitul obţinut din exploatarea resurselor petroliere. Mai mult, potrivit informaţiilor deţinute de sursa citată, Guvernul ar intenţiona şi să renunţe la o serie de alte taxe în vigoare aplicate companiilor petroliere, precum taxa pe stâlp şi taxarea cu 60% a veniturilor suplimentare obţinute de producătorii de gaze în urma liberalizării preţurilor.

Nu cred că este vorba doar de superficialitate şi de neglijenţă, chiar cred că este de un grav abuz în serviciu, de o rea-voinţă cu iz penal

"Într-adevăr impozitarea profitului şi eliminarea redevenţelor este una dintre variante pentru care înţeleg şi eu că se înclină să se opteze. Dar (Guvernul n.r.) nu zice nimic, cum arată, cât va fi, cum se va aplica ... Când tu ştii că profitul este atât de volatil şi atât de uşor de scos din ţară... Gonim după cai verzi pe pereţi. N-am văzut nici măcar un draft de ordonanţă, nici măcar o banală consultare sau informare a comisiilor de specialitate din Parlament. Problema este modul în care se lucrează. O lasă până în ultima secundă ca apoi să ne vâre pe gât propunerea Guvernului PSD, argumentând că nu mai este timp şi că trebuie să o adoptăm. Dezbatere 0. Alternative 0. Explicaţii 0. Argumente 0. Asta este problema", a declarat Andreea Paul pentru Epoch Times, comentând modul de "lucru" al Guvernului.

"Nu cred că este vorba doar de superficialitate şi de neglijenţă, chiar cred că este de un grav abuz în serviciu, de o rea-voinţă cu iz penal", a concluzionat Andreea Paul.

La rândul său, Ana Otilia Nuţu, de la Expert Forum, catalogheză drept "inacceptabilă" aprobarea unei ordonanţe de urgenţă pentru ceva atât de important şi a cere o "lege transparentă, dezbătută public, şi cu studiu de impact."

"O chestiune care mă îngrijorează e că nu discutăm impactul unei asemenea legii asupra companiilor care nu sunt integrate vertical. De pildă, mi-e neclar dacă o companie precum Petrom nu va fi tentată să-şi transfere profiturile pe operaţiune "downstream " (producţie de curent electric din centrala pe gaz, benzine) pentru a înregistra profituri impozabile cât mai mici din operaţiunile de exploatare. Asta ar îngropa concurenţii Petrom care au doar extracţie de hidrocarburi, ex Amromco", a precizat experta în domeniul energiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor