Guvernul amână recalcularea redevenţelor petroliere cu un an, în detrimentul bugetului de stat
alte articole
Redevenţele petroliere considerate printre cele mai mici din Europa vor rămâne mici încă un an. Fixate la actualul curs de Guvernul Năstase cu mai bine de 10 ani în urmă, redevenţele petroliere trebuiau recalculate până la sfârşitul anului, însă ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, anunţă că Guvrnul are alte planuri în acest domeniu.
Dacă Victor Ponta promitea în mai 2012, la scurt timp după ce a ajuns premier, că redevenţele petroliere vor fi recalculate şi aduse la nivelul mediei europene, acum, Ioana Petrescu a anunţat, în cadrul unui interviu pentru Agerpres, că sistemul actual de redevenţe va fi prelungit un an, iar de la 1 ianuarie 2016 va fi introdus un nou mod de taxare.
Anunţul păstrării aceloraşi redevenţe mici vine ca o favoare făcută de Guvern după ce în presă a apărut informaţia conform căreia Cabinetul Ponta va scoate de tot redevenţele, urmând să le înlocuiască cu impozitul pe profit, atât de volatil după cum a demostrat-o dosarul evaziunii fiscale Lukoil.
Merită menţionat că stabilirea noilor redevenţe avea ca termen limită data de 31 decembrie 2014, iar Executivul nu se grăbise să supună dezbaterii publice vreun proiect de lege în acest sens.
"Termenul prevăzut de lege pentru stabilirea noilor redevenţe, blocate în anul 2004 de Guvernul Năstase, expiră luna viitoare. Guvernul Ponta a dat dovadă de lipsă totală de transparenţă - nu a pus nici până acum în dezbatere publică un proiect privind noul sistem de redevenţe petroliere, nu a prezentat nici alternativele cu consecinţele aferente în comisiile de specialitate sau explicaţii în Parlament, nici măcar o banală consultare sau informare", a atenţionat la începutul săptămânii Andreea Paul.
De fapt, Guvernul lucra intens în domeniu, dar că nu a găsit de cuviinţă să consulte şi Opoziţia. La puţin timp după ce presa vuia cu incertitudini, ba chiar se vehicula varianta unei ordonanţe de urgenţă surpriză care va fi dată în ultimul moment, Ioana Petrescu a declarat, pentru Agerpres, că, de fapt, discuţiile şi pregătirile în acest domeniu sunt avansate, doar că fiind o situaţie foarte complexă problema redevenţelor va mai fi amânată un an. Cu alte cuvinte, un an de graţie pentru marile companii care beneficiază deja de unele dintre cele mai bune preţuri din Europa.
"Am decis ca de la 1 ianuarie 2015 să prelungim sistemul actual pentru un an, pentru a putea avea aceste dezbateri şi pentru a trece această lege prin Parlament. Vrem ca această lege să treacă şi să fie văzută şi de Opoziţie, eventual şi votată de Opoziţie, pentru că, încă o dată, aici vorbim de un nou sistem de taxare, vrem să fie pe 10-15 ani, deci nu numai cât stăm noi la guvernare ci şi după aceea, toată lumea trebuie să îl vadă şi să-l aprobe, să treacă prin Parlament", a declarat Ioana Petrescu.
La acest moment, proiectul de lege privind acest nou mod de taxare a resurselor este pregătit, de joi urmând să înceapă consultările cu companiile din domeniu.
"Vom avea un nou sistem de taxare a resurselor naturale, dar am gândit acest mod de taxare în aşa fel încât să avem predictibilitate fiscală, să dezbatem acest nou sistem de taxare, să-l facem din timp, să nu descurajeze investiţiile şi să aducă bani la buget. Vom introduce un nou sistem de taxare a resurselor naturale probabil de la 1 ianuarie 2016, pentru a avea timp să-l dezbatem cu companiile petroliere, cu mediul de afaceri, cu societatea civilă, să-l trecem prin Parlament şi să-l discutăm cu toată lumea, să fie înţeles şi să avem predictibilitate fiscală, să fie cunoscut cu cel puţin un an înainte de toate părţile interesate", a mai precizat Ioana Petrescu.
Însă această amânare de un an anunţată de Ioana Petrescu aduce pierderi semnificative bugetului de stat, în contextul în care România îşi dă resursele foarte ieftin comparativ cu alte state.