Infractorii caută din nou luminiţa. Un nou proiect de graţiere îşi face încet drum spre Parlament
alte articole
Nici n-a trecut bine o săptămână de la respingerea controversatului proiect de lege a amnistiei şi graţierii că deja apare altul nou, tot sub egida PSD. Îngrijorat de soarta deţinuţilor, deputatul Nicolae Păun a anunţat că pregăteşte un nou proiect de graţiere colectivă, care urmează să fie depus la începutului următoarei sesiuni parlamentare, în luna februarie.
Întrebat la Realitatea Tv care este motivul pentru care vrea să depună un nou proiect pentru graţiere, Nicolae Păun a replicat: "Aşa bine, pentru că în momentul în care s-a conceput, proiectul de lege a plecat de la nişte adevăruri: sistemul de penitenciar este aglomerat, eu cred că dacă am trecut de alegeri, avem un nou proiect care vizează graţiere colectivă pentru pedepse de la 1 la 5 ani, nu pentru amnistie. Ar putea să vină colegii cu o serie de amendamente, ar putea să vină şi cei de la Ministerul Justiţiei. Dacă alţi colegi vor să mă sprijine, primesc cu bucurie acest sprijin. Dar eu aş merge pe cont propriu. Eu fac parte dintr-o minoritate, la ei mă gândesc, nu la alte cazuri din Parlament. Sunt în spatele gratiilor 30.000 de persoane care sunt în închisoare. Nu putem caza mai mult de 25.000 de persoane în penitenciare."
"Nu am discutat cu Victor Ponta. Dacă vor, să îl respingă şi de data asta. Nu discut cu nimeni, este atributul meu, ca deputat, să depun un proiect de lege. (...) Pai, de ce să discut cu Victor Ponta?", a adăugat Păun.
Deputatul PSD, care este şi unul dintre iniţiatorii primului proiect de acest tip, a subliniat că penitenciarul trebuie să fie o instituţie de recuperare a făptaşului şi nu trebuie să fie una de exterminare, unde instituţia îşi pierde esenţa. Iar soluţia optimă pentru această problemă, în viziunea lui Păun, ar fi o graţiere colectivă, adică eliberarea unui număr semnificativ de infractori înainte ca aceştia să-şi termine pedepsele date de instanţă.
Amintim că, în noul context politic, potrivnic PSD, Victor Ponta s-a văzut pus în situaţia de a cere respingerea definitivă a Legii amnistiei şi graţierii, lege care a stat în sertarele Comisiei Juridice o bună perioadă de timp, întrucât social-democraţii refuzau repunerea acesteia pe ordinea de zi pentru a fi respinsă.
Înainte de votul din plen, premierul Ponta susţinea atunci că respingerea proiectului este "singura cale corectă dacă vrem să avem în continuare o politică europeană", în timp ce Liviu Dragnea dădea şi el semnale că a înţeles mesajul electoratului: "Legea amnistiei poate să fie una din solicitările, din societate, la care nu s-a dat curs şi una din acele solicitări care au înclinat balanţa".
"Aţi dosit nouă luni în Comisia juridică acest proiect de lege şi a trebuit să pierdeţi alegerile prezidenţiale pentru a-l aduce pe ordinea de zi. A trebuit ca votul a peste 6 milioane de oameni împotriva lui Victor Ponta să vă trezească şi să fiţi de acord ca această lege să fie respinsă", a declarat atunci liderul grupului parlamentar al PNL George Scutaru.
La doar o săptămână distanţă de la respingerea controversatului proiect de lege, iată că deputatul PSD Nicolae Păun redă din nou speranţa de libertate infractorilor care nu şi-au terminat de ispăşit pedeaspa.