Comisia Europeană a trimis o procedură de infringement României privind securitatea aprovizionării cu gaze

Comisia Europeană.
Comisia Europeană. (Getty Images)

Comisia Europeană (CE) a lansat, miercuri, o procedură de infringement la adresa României, solicitându-i "să asigure respectarea deplină a normelor UE în materie de securitate a aprovizionării cu gaze naturale", relatează Mediafax.

”Comisia a solicitat în mod oficial României să asigure respectarea deplină a normelor UE în materie de securitate a aprovizionării cu gaze naturale. Regulamentul (UE) nr. 994/2010 privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale are drept obiectiv garantarea faptului că statele membre sunt bine pregătite pentru a face faţă unor eventuale întreruperi ale aprovizionării. În acest scop, statele membre ar trebui să permită fluxul bidirecţional de gaze naturale la nivel transfrontalier şi să pregătească în prealabil planuri de acţiune preventivă şi planuri de urgenţă", s-a precizat în notificarea Comisiei Europene.

CE a adăugat că procedura de infringement a fost lansată împotriva României întrucât aceasta nu a informat autoritatea europeană de adoptarea unui plan de acţiune preventivă şi a unui plan de urgenţă.

Guvernul de la Bucureşti trebuie să adopte planurile de acţiune preventivă şi planurile de urgenţă până la data de 3 decembrie, în timp ce planurile fluxurilor bidirecţionale de gaze naturale trebuie să fie adoptate până la data de 3 septembrie. După adoptarea planurilor, România ar fi trebuit să înştiinţeze Comisia Europeană de finalizarea lor.

Comisia Europeană a avertizat că România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde solicitărilor, în caz contrar, Comisia va decide să înainteze cauza sa Curţii de Justiţie.

Potrivit Mediafax, Horaţiu Radu, agentul guvernamental la Curtea de Justiţie, a declarat că România este deja în dialog cu CE pe acest subiect şi va afla ce măsuri trebuie să urmeze.

"Este o cauză mai veche în care Comisia a decis să ne trimită avizul motivat. După ce luăm cunoştinţă de conţinutul acestuia, vom fi în măsură să vedem ce măsuri va trebui să mai luăm", a precizat, pentru MEDIAFAX, agentul guvernamental la Curtea de Justiţie a UE, Horaţiu Radu.

Horaţiu Radu a adăugat că, în esenţă, solicitarea forului european se referă la interconectarea infrastructurii energetice cu cea a statelor membre vecine, în condiţiile cerute de CE.

"Noi suntem deja în dialog cu CE pe acest subiect şi am trimis deja răspuns la punerea în întârziere. În esenţă este vorba de interconectarea cu statele membre vecine. Practic interconectarea există, însă ea nu funcţiona la parametrii optimi ceruţi de Comisie", a adăugat aceasta.

Agentul guvernamental speră că România va fi în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale în aproximativ două luni.