Cele mai sănătoase tipuri de brânză
alte articole
O alimentaţie sănătoasă include şi consumul de brânzeturi şi produse lactate, slabe în grăsimi. Gama brânzeturilor cuprinde foarte multe produse. Sunt brânzeturi maturate, de tipul telemea, feta, cu specific românesc, dar şi balcanic.
În general, brânzeturile sunt grase, unele au şi peste 40g-50g grăsime. Din cauza densităţii calorice mari, trebuie mâncate cu moderaţie, în niciun caz un calup o dată. Trebuie să facă parte constant din dietă, o feliuţă, două pe zi fiind suficiente.
Brânzeturile reprezintă o sursă valoroasă de substanţe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcţiona normal. Indiferent de tipul ales, brânzeturile pot completa aportul de vitamine (A, D, E, K) şi minerale (calciu, fosfor, magneziu), motiv pentru care sunt un aliment de bază pentru toate categoriilor de vârstă.
Brânza poate fi o delicioasă sursă de proteine, calciu şi fosfor. În plus, dacă alegeţi anumite sortimente de brânză, veţi avea parte de multe alte beneficii pentru sănătate.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Cum vă daţi seama că este proaspătă
În timp ce la unele alimente ne dăm seama de prospeţime după aspect, la altele, precum brânza sau carnea, trebuie să ne bazăm mai mult pe miros, spun specialiştii. Dintre tipurile de brânză, cele moi (de vaci, caş, urdă etc.) se alterează mai rapid.
Dacă brânza este moale, lipsită de textură şi acoperită de strat protector, iar mirosul este unul puternic (asemănător cu cel amoniacului), atunci nu este proaspătă.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza Feta
Des folosită în bucătăria grecească, brânza Feta este slabă în grăsimi şi calorii. Pentru că are o aromă foarte puternică, se poate folosi mult mai puţină brânză, fără ca gustul să fie mai puţin intens. În plus, datorită gustului sărat, brânza Feta este delicioasă în salate şi supe, dar merge foarte bine şi în combinaţie cu pepene roşu sau cartofi dulci.
O porţie de 30 de grame este suficientă pentru o salată, are 4 grame de proteine şi numai 74 calorii. Alegeţi brânza feta preparată din lapte de vacă.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza moale
Din această categorie fac parte urda, brânza frământată (sau de vaci) şi mozzarella. Toate sunt bogate în proteine. O porţie de 30 de grame conţine 71 de calorii şi 7 grame de proteine. Un avantaj este şi faptul că acest tip de brânză nu este procesată, astfel are toate calităţile unui aliment integral.
Mozzarella este produsă din lapte de bivoliţă şi este utilizată la prepararea salatelor, a pastelor, dar şi la pizza. Mozzarella fără grăsimi protejează inima de boli şi controlează tensiunea arterială. Zincul din acest tip de brânză stimulează sistemul imunitar.
Brânza Cottage (de vaci) este produsă din cheag de lapte nepresat, fără a se lăsa la maturat, este semilichidă şi puţin sărată. Acest fel de brânză de vacă este bogat în proteine, conţine calciu, fosfor, vitamina B şi poate fi mâncată ca atare, pentru că nu este nevoie să fie gătită. Este foarte bună pentru cei care au probleme de sănătate, având un excelent rol hepatoprotector.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza Albă Cheddar
Brânza Cheddar este întotdeauna produsă din lapte de vacă şi are o textură uşor fărâmicioasă dacă este corect preparată. Acest tip de brânză este sărac în carbohidraţi şi calorii, conţine vitamina A şi calciu. Vitamina A menţine sănătatea ochilor, protejează împotriva osteoporozei şi întăreşte oasele.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Parmezan
La fel ca brânza Feta, parmezanul are o aromă foarte puternică şi poate fi folosit în cantităţi mici. Provine din Parma, Italia, şi a fost brânza preferată a scriitorului Boccacio, care îşi imagina, în cunoscuta lui operă, "Decameronul", un munte de "parmezan, macaroane şi ravioli".
Este relativ sărac în calorii, dar bogat în sodiu. Prin urmare, aveţi grijă să-l folosiţi moderat în mâncăruri.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza Pecorino
Acest tip de brânză este originar din Roma, iar în urma unor studii s-a descoperit că Pecorino conţine o cantitate mare de acid linoleic. Acest ingredient este bogat în acizi graşi Omega 6. De asemenea, brânza Pecorino conţine ingrediente care previn apariţia cancerului, a diabetului şi a obezităţii. Mai mult decât atât, consumată zilnic, în cantităţi moderate, brânza scade nivelul colesterolului rău.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza ricotta
Această brânză are un conţinut ridicat de proteine, calciu, fosfor, seleniu, zinc, acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, vitamina A, roboflavin şi vitamina B12.
De regulă, brânza ricotta este consumată cu plăcere de către persoanele care vor să îşi mărească masa musculară, datorită cantităţii mari de proteine pe care o conţine acest aliment.
În acelaşi timp, brânza ricotta stimulează întărirea oaselor şi previne apariţia anumitor tipuri de cancer, dar şi a afecţiunilor cardiovasculare.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza Gouda
Gouda este o brânză de origine olandeză, este din lapte de vacă şi este destul de tare. Există mai multe sortimente: nepasteurizată, aromatizată etc. Este bogată în vitamina A, calciu, fosfor şi zinc. Zincul vindecă rănile şi îmbunătăţeşte funcţionarea organelor sexuale, iar calciul întăreşte oasele.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânza Camembert
Delicioasă alături de un pahar cu vin roşu, brânza Camembert are o textură fină, cremoasă şi este realizată din lapte nepasteurizat de vacă. Acest sortiment conţine foarte mult calciu, însă nu trebuie consumat în exces din cauza nivelului ridicat de sare şi grăsimi, care pot afecta în mod negativ starea de sănătate. Totuşi, consumată în cantităţi moderate, brânza Camembert este excelentă pentru sănătatea sistemului osos.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Şvaiţerul Emmentaler
Brânza elveţiană sau şvaiţerul este remarcat prin cantitatea mică de sodiu şi puţine grăsimi astfel că se pretează la tot felul de preparate. Este brânza cea mai bogată în fosfor din categoria brânzeturilor moi şi are mult calciu. Într-o porţie sunt circa 100 de calorii.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Brânzeturi cu mucegai
Mai există o categorie de brânzeturi foarte bune, care nu sunt foarte cunoscute în România. Este vorba despre cele cu mucegaiuri, ce au o calitate excelentă: sunt o sursă de vitamina B12, care nu se găseşte în orice aliment şi luptă împotriva anemiei, această vitamină fiind necesară pentru buna funcţionare a celulei nervoase.
Nu curăţaţi mucegaiul de pe aceste brânzeturi, însă oferiţi-le cu precauţie copiilor (doar câte puţin) şi nu de la vârste foarte fragede.
Cele mai sănătoase tipuri de brânză. Caşcavalurile
Şi caşcavalurile sunt bune, au o proteină de foarte bună calitate, conţin de asemenea acizi linoleici conjugaţi şi aduc aport de calciu în organism, ca orice brânzet. În plus, caşcavalul previne şi cariile dentare, de aceea poate fi mâncat la sfârşitul mesei.
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.