Hrăneşte-te sănătos: 15 alimente delicioase, bogate în proteine

Crap la cuptor
Crap la cuptor (Maria Matyiku / Epoch Times)

În ultimii ani, pe măsură ce sedentarismul şi alimentaţia junk food constituie o realitate ce nu mai poate fi ignorată, adepţii alimentaţiei sănătoase au lansat o mulţime de discuţii pe tema rolului carbohidraţilor, grăsimilor, proteinelor, fibrelor etc. şi, de asemenea, despre cum să mănânci ca să fii sănătos şi într-o formă bună. Indiferent ce tipuri de diete susţin, în general, mai toţi adepţii alimentaţiei sănătoase admit că proteinele sunt foarte importante şi au numeroase beneficii.

Consumul de proteine poate ajuta la scăderea în greutate (reduce în special grăsimea abdominală), creşterea şi întărirea masei musculare etc.

Este important de ştiut că nu doar produsele de origine animală conţin proteine ci şi cele vegetale. Vă prezentăm în continuare o listă cu 15 alimente delicioase care au şi un conţinut înalt de proteine:

1. Ouăle

Ouăle sunt printre cele mai sănătoase şi mai hrănitoare alimente cu putinţă. Au un conţinut foarte mare de vitamine, minerale, grăsimi sănătoase, plus antioxidanţi, având beneficii pentru ochi şi celulele creierului. Toate ouăle sunt bogate în proteine dar cele albe sunt campioane la acest capitol.

Conţinut de proteine: 35% din cantitatea de calorii. Un ou mare are 6 grame de proteine şi 78 de calorii.

2. Migdalele

Migdalele sunt deosebit de bogate în nutrienţi importanţi, inclusiv fibre, vitamina E, magneziu şi mangan.

Conţinut de proteine: 13 % din cantitatea de calorii. 28 de grame de migdale conţin 6 grame de proteine şi au 161 de calorii.

Bogate în proteine sunt şi fisticul (13%) şi fructele de caju (11%).

3. Pieptul de pui

Pieptul de pui este una din cele mai populare feluri de mâncare cu aport mare de proteine. Dacă îl veţi mânca fără piele (care conţine multe grăsimi), majoritatea caloriilor pe care le veţi consuma vor fi proteine. Pieptul de pui este şi foarte uşor de gătit, fiind delicios dacă este bine pregătit.

Conţinut de proteine: 90 % din cantitatea de calorii. Un piept de pui la grătar, fără piele, conţine 63 de grame de proteine şi doar 284 de calorii.

4. Ovăzul

Ovăzul este una din cele mai sănătoase cereale de pe planetă. Este plin de fibre sănătoase, de magneziu, mangan, vitamina B1 şi mulţi alţi nutrienţi preţioşi.

Conţinutul de proteine: 15% din cantitatea de calorii. O jumătate de cană de ovăz conţine 13 grame de proteine şi 303 calorii.

5. Brânza de vaci

Brânza de vaci este un sortiment de brânză cu puţine grăsimi şi multe proteine. Este bogată în calciu, fosfor, seleniu, riboflavină şi alţi nutrienţi.

Conţinutul de proteine: 59 % din cantitatea de calorii. O cană (226 grame) de brânză de vaci cu 2% grăsime conţine 27 de grame de proteine şi 194 de calorii.

Alte tipuri de brânzeturi bogate în proteine: parmezanul (38% din calorii), brânzeturile elveţiene (30%), mozzarella (29%) şi brânza cheddar (26%).

6. Iaurtul grecesc

Iaurtul grecesc este un tip de iaurt foarte sărac în grăsime. Pe lângă faptul că are un gust delicios şi o textură cremoasă, conţine şi foarte mulţi nutrienţi.

Conţinutul de proteine: 48 % din cantitatea de calorii. 170 de grame de iaurt grecesc conţine 17 grame de proteine şi doar 100 de calorii.

Opţiuni similare: Iaurt normal (24% din calorii) şi kefir (40%).

7. Laptele

Laptele este foarte bogat în nutrienţi, însă foarte multe persoane sunt intolerante la lactoză. Dar dacă nu ai această problemă şi îţi place laptele, acesta poate fi o sursă excelentă de proteine. Laptele conţine câte puţin din fiecare element necesar corpului uman. Este, în special, bogat în calciu, fosfor şi riboflavină (vitamina B2).

Conţinutul de proteine: 21 % din cantitatea de calorii. O cană de lapte integral conţine 8 grame de proteine şi doar 149 de calorii.

8. Broccoli

Această minunată legumă verde, care poate fi găsită şi în pieţele si hipermarketurile din ţara noastră, este plină de vitamina C, vitamina K, fibre şi potasiu. Broccoli conţine, de asemenea, numeroşi nutrienţi bioactivi care protejează contra cancerului. De asemenea, broccoli este una dintre vegetalele cele mai bogate în proteine.

Conţinutul de proteine: 20 % din cantitatea de calorii. O cană cu broccoli mărunţit conţine 3 grame de proteine şi doar 31 de calorii.

9. Carnea slabă de vită

Carnea slabă de vită este delicioasă şi foarte bogată în proteine, în fier, vitamina B12 precum şi numeroşi alţi nutrienţi valoroşi.

Conţinutul de proteine: 53 % din cantitatea de calorii. 85 de grame de carne de vit[ slabă conţin 22 de grame de proteine şi 184 de calorii.

10. Tonul

Tonul este un sortiment de peşte foarte popular. Sărac atât în grăsime cât şi în calorii, tonul este format aproape integral din proteine. Ca şi alţi peşti, conţine numeroşi nutrienţi foarte valoroşi, inclusiv preţiosul omega 3.

Conţinutul de proteine: 94 % din cantitatea de calorii. 154 grame de carne de ton conţin 39 de grame de proteine şi doar 179 de calorii.

11. Quinoa

Mai puţin cunoscută la noi, dar uşor de găsit în magazinele naturiste, quinoa este o cereală considerată superaliment. Conţine foarte multe vitamine, minerale şi fibre şi este plină de antioxidanţi. Quinoa are numeroase beneficii pentru sănătate.

Conţinutul de proteine: 15 % din cantitatea de calorii. 185 grame de quinoa conţin 8 de grame de proteine şi 222 de calorii.

12. Suplimentele proteice din zer.

Folosite în general de sportivi, suplimentele proteice din zer oferă proteine de calitate, recomandate în special celor care doresc o masă musculară mare. Aceste suplimente sunt recomandate, de asemenea, în curele de slăbit.

Conţinutul de proteine: variază în funcţie de producător, dar se poate ajunge la 90 % din conţinutul caloric.

13. Lintea

Lintea este o legumă foarte bogată în fibre, magneziu, potasiu, fier, cupru, magneziu plus alţi numeroşi nutrienţi. Lintea este recomandată ca una dintre cele mai bune surse de proteine vegetale.

Conţinutul de proteine: 27 % din cantitatea de calorii. 198 de grame de linte fiartă conţin 18 grame de proteine şi 230 de calorii.

Alte leguminoase din aceeaşi categorie: soia (33% din calorii), mazăre (19%) şi fasole (24%).

14. Seminţele de dovleac

Seminţele de dovleac conţin incredibil de mulţi nutrienţi valoroşi, inclusiv fier, magneziu şi zinc.

Conţinutul de proteine: 14 % din cantitatea de calorii. 28 de grame de seminţe de dovleac conţin 5 grame de proteine şi 125 de calorii.

Alte seminţe bogate în proteine: seminţele de in (12%), seminţele de floarea soarelui (12%) şi seminţele de chia (11%).

15. Peştele (toate tipurile de peşte)

Peştele este incredibil de sănătos, din numeroase motive. Este plin de nutrienţi importanţi şi tinde să fie una dintre cele mai bune surse de acizi graşi omega-3, recomandaţi pentru buna funcţionare a organismului.

Conţinutul de proteine: diferă în funcţie de sortimentul de peşte. În cazul somonului, 46% din cantitatea de calorii sunt proteine, 19 grame la o porţie de 85 de grame, cu 175 de calorii.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.