Ţigara electronică. Păreri pro şi contra

Ţigare electronică
Ţigare electronică (Facebook)

Din ce în ce mai mulţi fumători înlocuiesc ţigările clasice cu ţigara electronică. De la oameni obişnuiţi până la vedete cunoscute la Hollywood. Dar este aceasta o alternativă mai sigură şi mai ieftină pentru ţigările clasice? În loc de fumători vom avea în viitor printre noi „vaperi”, aşa cum se numesc cei care utilizează această ţigară?

Utilizatorii actuali spun că se bucură de această alternativă fără miros neplăcut, fără fumat pasiv şi cel mai important, zic ei, fără substanţe cancerigene.

Ţigara electronică are rolul de a imita experienţa fumatului real, în condiţii mai puţin nocive pentru sănătate, spun cei care o folosesc. Dacă se foloseşte nicotină, persoana care utilizează ţigara electronică va asimila o cantitate de nicotină apropiată cu cea existentă într-o ţigară convenţională.

De obicei însă, ţigara electronică este folosită în multe dintre cazuri nu doar pentru a înlocui experienţa fumatului tradiţional cu una asemănătoare, dar care să dăuneze mai puţin, ci şi în scopul renunţării la fumat.

Ţigara electronică. Păreri pro

- nu conţine gudron, tutun sau monoxid de carbon;

- oferă aproape aceeaşi concentraţie de nicotină ca şi ţigările din tutun;

- poate fi folosită aproape în toate locurile publice;

- nu provoacă miros neplăcut, îngălbenirea dinţilor sau a pielii;

- costurile lunare cu ţigările electronice pot fi chiar şi cu 70% mai mici decât costurile lunare cu ţigările obişnuite;

- disponibile în mai multe arome;

- emite vapori de apă inodori, incolori, care dispar în câteva secunde;

- fără fumat pasiv.

Conceput să imite aspectul unei ţigări normale, dispozitivul constă într-un cartuş ce conţine nicotină lichidă şi o componentă de încălzire. Prin tragerea de la un capăt al ţigării, lichidul plin cu nicotină trece prin această componentă, fiind transformat într-un vapor vizibil care este inhalat şi apoi expirat.

Procesul creează o senzaţie de relaxare, asemănătoare fumatului, dar, potrivit producătorilor, fără chimicalele cancerigene create de tutun. Cu alte cuvinte, cei care trec de la fumat la “inhalat vapori” îşi pot asigura nevoia de nicotină într-un mod mai sănătos.

Potrivit statisticilor, în SUA există peste 2,5 milioane de oameni care au renunţat la fumat cu ţigara electronică, în Marea Britanie 700.000, iar în Germania în jur de un milion. În România există câteva zeci de mii de fumători care au renunţat la ţigările obişnuite în favoarea celor electronice.

Specialiştii nu au făcut suficiente cercetări care să confirme siguranţa sau eficacitatea ţigării electronice. Unii cercetători consideră că ţigara electronică poate declanşa dependenţa de nicotină, deşi în cazul unui studiu care a avut ca subiecţi persoane dependente de tutun s-a ajuns la concluzia că fumatul ţigărilor electronice atenuează dorinţa de a fuma. În plus, cei mai mulţi participanţi la studiu au declarat că acest tip de ţigară i-a ajutat să depăşească simptomele de sevraj presupuse de renunţarea la tutun şi să evite recidiva.

Ţigara electronică. Păreri contra

Medicii sunt de altă părere: că dispozitivul este periculos, cu atât mai mult cu cât nu se cunoaşte cu exactitate care este compoziţia lichidului din ţigara electronică.

Există preocupări privind identitatea exactă a substanţelor pe care utilizatorii, în special tinerii şi adolescenţii, le inhalează. O analiză a cartuşelor efectuată în Statele Unite a descoperit urme de chimicale toxice şi carcinogene, deşi într-o concentraţie mult mai scăzută decât în cazul ţigărilor normale.

O echipă de cercetători de la Universitatea din California a descoperit particule de argint, fier, aluminiu şi silicat şi nanoparticule de tinichea, crom şi nichel, multe dintre acestea fiind descrise de aceştia drept “cunoscute că ar cauza afecţiuni respiratorii”. Un alt efect al ţigării electronice asupra plămânilor este creşterea stresului oxidativ la nivelul acestor organe. Totuşi, nu se poate spune, momentan, dacă efectul asupra plămânilor este de lungă durată.

Producători ai acestui dispozitiv nu divulgă în totalitate substanţele chimice din compoziţia cartuşului ţigării electronice şi nici nu s-a putut demonstra care este cantitatea reală de nicotină din cartuş. Se pare că însă că multe dintre aceste ingrediente ar fi toxice şi nocive pentru oameni.

Pe de altă parte, este criticat şi felul în care aceste ţigări electronice sunt promovate, subminând încercările de a convinge oamenii să renunţe la fumat. Astfel, ţigările electronice pot fi folosite oriunde ţigările normale nu sunt permise: în locuri publice precum barurile, restaurantele, mijloacele publice de transport, existând riscul să devină o nouă dependenţă. Pe lângă faptul că nu există o restricţie de vârstă pentru cumpărătorii de ţigări electronice, nu există nici vreo legislaţie privind modalităţile de vânzare, promovare şi marketing.

De exemplu, produsele de terapie pentru înlocuirea nicotinei, cum ar fi plasturii speciali, sunt considerate medicamente şi patentate ca produse de îngrijire a sănătăţii, ceea nu este valabil în cazul ţigărilor electronice, promovate drept o alternativă la fumatul tutunului.

“Ţigările electronice le permit oamenilor să treacă la un mod diferit de a lua nicotină, unul mult mai sigur decât să continue să fumeze”, este de părere Katherine Devlin, preşedintele Electronic Cigarette Industry Trade Association.

În timp ce nu s-a căzut până acum de acord asupra nivelului exact de siguranţă al ţigărilor electronice, cert este că până acum au fost interzise în Brazilia şi Singapore şi le-au fost impuse restricţii medicale în Canada, Australia, Franţa şi Japonia.

Iar reprezentanţii industriei ţigărilor electronice spun că sunt de acord cu introducerea restricţiilor de vârstă pentru a preveni achiziţionarea lor de către copii.

Există totuşi medici care afirma că ţigările electronice nu provoacă apariţia cancerului. Aceste păreri provin de la studii care susţin că nicotina nu este mai dăunătoare decât cofeina. Efectele negative provocate de ţigările din tutun, apar în urma inhalării fumului care conţine mii de substanţe chimice toxice.

Cert este că mulţi specialişti nu recomandă utilizarea ţigării electronice ca alternativă sigură la fumat şi nici nu o consideră un instrument sigur pentru renunţarea la fumat.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.