Remedii naturiste cu rostopască

Rostopasca este, înainte de toate, un stimulent al funcţiei hepatice şi un calmant al colicilor hepato-biliare. Este un leac destinat mai multor afecţiuni, iar tratamentul este uşor de urmat.
Remedii naturiste cu rostopască (Facebook)
A. D.
28.06.2015

Rostopasca este, înainte de toate, un stimulent al funcţiei hepatice şi un calmant al colicilor hepato-biliare. Este un leac destinat mai multor afecţiuni, iar tratamentul este uşor de urmat.

Rostopasca este o plantă cu multiple proprietăţi curative, recunoscută şi folosită pentru efectele sale vindecătoare încă din antichitate. Dacă, în trecut, utilizarea plantei în scopuri curative era bazată pe tradiţia populară, în prezent, cercetătorii au reuşit să izoleze substanţele active din rostopască, responsabile de efectele sale terapeutice.

Conţine alcaloizi, sparteină, vitamina C, ulei volatil, flavonoizi, saponine, săruri minerale, compuşi care o recomandă în tratamentul a peste o sută de afecţiuni.

Remedii naturiste cu rostopască. Reţete de preparare a rostopascăi

1. Pulberea de rostopască

Se obţine prin măcinarea cât mai fină a tulpinilor uscate de rostopască cu râşniţa electrică de cafea. Depozitarea pulberii se face în borcane de sticlă închise ermetic, în locuri întunecoase şi reci, pe o perioadă de maximum 3 săptămâni (deoarece principiile active se oxidează rapid). De regulă, se administrează de 3-4 ori pe zi câte un sfert de linguriţă (aproximativ 1 g), pe stomacul gol.

2. Tinctura de rostopască

Se pun într-un borcan cu filet, 15 linguri de pulbere de rostopască, peste care se adaugă două pahare (400 ml) de alcool alimentar, de 50 de grade. Se închide borcanul ermetic şi se lasă la macerat vreme de două săptămâni, după care se filtrează, iar tinctura rezultată se pune în sticluţe mici, închise la culoare. Se administrează de patru ori pe zi, câte 50-100 de picături, diluate în puţină apă.

3. Infuzia combinată

Se pun 3-4 linguri de rostopască mărunţită la macerat în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Preparatul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în altă jumătate de litru de apă, vreme de cinci minute, după care se lasă să se răcească şi se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obţinându-se aproximativ un litru de preparat, care se foloseşte mai ales extern, sub formă de comprese, gargară şi băi.

4. Cataplasma cu rostopască

O mână de frunze mărunţite de rostopască se lasă timp de 1-2 ore să se înmoaie în apă caldă (40-50 °C). Se aplică apoi pe locul afectat, acoperindu-se cu un tifon. Se lasă să acţioneze vreme de 1 oră.

5. Sucul de rostopască

Se obţine prin stoarcere, din tulpinile de rostopască proaspăt rupte. Sucul este portocaliu, extrem de activ terapeutic şi are o multitudine de aplicaţii medicale populare, mare parte dintre ele fiind validate şi de către ştiinţă. Se foloseşte doar extern, intern având un potenţial toxic mare. Sucul de rostopască se recomandă în tratarea mătreţii, negilor, abceselor pe pleoape.

6. Unguent de rostopască

Ingrediente: 50 gr ulei de măsline, 100 gr ulei de cocos, 15 - 20 grame ceară de albine, 80 - 100 grame rostopască proaspătă tăiată mărunt.

Într-un vas emailat sau de yena se pun uleiurile, planta tocată mărunt şi ceara de albine. Se amestecă continuu cu o lingură de lemn, timp de 15 minute. Se ia vasul de pe foc şi se lasă la răcit până a doua zi.

A doua zi se încălzeşte uşor conţinutul, pentru a putea fi strecurat printr-un tifon, apoi se pune la păstrat în recipiente mate sau de culoare închisă. Se păstrează la rece timp de 2- 3 luni. Ceara de albine este un bun conservant.

Acest unguent poate fi folosit extern pentru a trata: furuncule, negi, tăieturi, răni infectate, eczeme, tuberculoza pielii, psoriazis, pete de bătrâneţe, herpes, impetigo, veruci, piele crăpată, cearcăne, scabie, lupus.

7. Vin de rostopască

Ingrediente: 2 linguri cu pulbere de rostopască, 1 litru de vin alb fierbinte.

Mod de preparare: se pune pulberea într-un vas peste care se toarnă vinul fierbinte. Compoziţia se lasă la macerat o zi, cu vasul acoperit. Se strecoară şi se toarnă în sticle curate şi închise la culoare, după care se astupă ermetic. Mod de administrare: câte 2-3 linguri, de trei ori pe zi, înaintea meselor principale.

Proprietăţi: antiseptic, măreşte cantitatea de bilă secretată, stimulează funcţia pancreatică şi evacuarea bilei, antispastic.

Remedii naturiste cu rostopască. În bolile hepatice

Cea mai importantă utilizare a acestei plante este în bolile hepatice. Rostopasca este un adevărat panaceu pentru bolile de ficat de orice natură. Şi-a dovedit eficienţa în tratarea hepatitei A, hepatitei B, a cirozei hepatice. Prin efectele sale drenoare şi tonice, stimulează regenerarea celulei hepatice. Totodată, funcţionează şi ca un bun antiviral, motiv pentru care hepatitele se pot ameliora sau chiar vindeca în urma administrării preparatelor de rostopască.

Remedii naturiste cu rostopască. În afecţiuni biliare

Este indicată şi în afecţiunile biliare precum diskinezii sau inflamaţii ale vezicii biliare cauzate de drenarea defectuoasă a bilei.

Pentru un efect maxim al terapiei cu rostopască, în timpul administrării sale trebuie să se evite consumul alimentelor greu digerabile şi solicitante pentru ficat, precum carne de porc, grăsimi, prăjeli, margarină, unt, brânzeturi grase, alimente conservate şi, desigur, tutunul şi alcoolul.

Remedii naturiste cu rostopască. Afecţiuni ale ochilor

Pentru cataractă şi petele de pe cornee, sângerarea retinei şi dezlipirii de retină se recomandă sucul de rostopască. Se ia o frunză de plantă, se spală, iar tulpina ei se presează cu degetele până iese un lichid de culoare portocalie. Cu sucul extras se unge pleoapa înspre coada ochiului.

Remedii naturiste cu rostopască. Afecţiuni ale pielii

Psoriazisul este o altă afecţiune ce poate fi vindecată cu rostopască. Se consumă infuzie de plantă şi se pudrează zilnic locul afectat cu pulberea de rostopască.

Eczemele se pot vindeca dacă faceţi un tratament cu alifie de rostopască. Se prepară din 30 g pulbere de rostopască şi 15 g vaselină, la care se adaugă 10 ml ulei de măsline. Cu acest amestec se ung rănile şi se pansează. Pansamentul trebuie să stea 2-3 zile, după care se poate schimba, repetându-se procedeul până la vindecarea eczemelor.

Negii pot fi „şterşi“ de pe piele cu suc de rostopască. Se aplică lichidul pe suprafaţa afectată, tamponând uşor, de mai multe ori într-un minut, lăsând să acţioneze lichidul în profunzime. Se repetă în fiecare dimineaţă şi seară. În cel mult o lună şi jumătate de tratament negii vor dispărea.

Sucul de rostopască s-a dovedit eficient şi în vindecarea verucilor şi a herpesurilor bucale şi genitale.

Tinctura de rostopască este recomandată şi în tratarea ciupercilor fixate la nivelul unghiilor de la mâini şi picioare: se aplică cataplasme cu rostopască timp de minimum 49 de zile.

Remedii naturiste cu rostopască. Recomandată în leucemie

Rostopasca este hematopoetică, adică ajută la formarea sângelui, de aceea se recomandă în tratamentul leucemiei. Se face un amestec din urzici, mlădiţe de soc şi rostopască, 2 linguriţe de plante uscate la 250 ml apă clocotită şi se beau 2 l pe zi.

Remedii naturiste cu rostopască. În tratamentul fibromului uterin şi al cervicitei

Infuzia din rostopască se foloseşte în tratamentul fibromului uterin şi al cervicitei, tumorilor benigne şi maligne (cataplasmă cu suc). Cu irigatorul, cu para de cauciuc sau cu o seringă de capacitate mai mare (fără ac), se introduce infuzia de rostopască pentru uz extern (minimum 15 ml) în vagin. După administrarea cu seringa, bazinul va rămâne ridicat faţă de orizontală, timp de minimum 15 minute, astfel încât preparatul să nu se scurgă din vagin. Este bine ca în această perioadă să fie făcute contracţii şi relaxări succesive ale muşchilor vaginali pentru ca circulaţia sangvină să se intensifice, iar principiile active să fie preluate mai uşor. Se fac 1-2 administrări pe zi.

În cazul cervicitei, durata minimă a tratamentului este de 2 săptămâni, iar în cazul fibromului uterin durata minimă este de 49 de zile. Acest tratament mai este indicat în tratarea trichomonas-ului, candidei, cancerului uterin.

Este recomandat şi în infecţiile cu candida, chlamydia, precum şi în infecţiile bacteriene. Chiar dacă dispar simptomele bolii, este necesar un examen clinic şi de laborator înainte de a hotărî să încheiaţi tratamentul.

Remedii naturiste cu rostopască. Afecţiuni respiratorii

Pentru tusea convulsivă se poate face gargară cu infuzie combinată de rostopască, care are efect calmant foarte eficient. Se fac 4-6 gargare pe zi, cu infuzie călduţă.

Pentru faringită, laringită, infecţii în gât în general, se amestecă într-un pahar cu infuzie combinată de rostopască o linguriţă de sare marină. Cu acest preparat se face gargară - 3 reprize pe zi, a câte 3 minute fiecare. Cercetătorii afirmă că acest preparat are efecte antibiotice şi antivirale extrem de puternice, eliminând prompt infecţiile de la nivelul gâtului.

Remedii naturiste cu rostopască. Tiroidită autoimună, guşă nodulară

În aceste afecţiuni este recomandat ca tinctura de rostopască să fie luată pe stomacul gol, o dată pe zi (dimineaţa). Se începe cu două picături la 50-70 ml de apă clocotită. În a doua zi se mai adaugă 2 picături, până când se ajunge progresiv la 16 picături.

Se continuă tratamentul cu câte 16 picături timp de o lună. Se face pauză 7-10 zile, după care se iau din nou câte 16 picături în fiecare zi, timp de o lună. Se poate continua până la 1 an de zile.

Precauţii în utilizarea rostopascăi

Rostopasca în doze mari poate fi extrem de toxică, mai ales în stare proaspătă: 20-30 de grame ingerate duc la o intoxicaţie severă, iar 50-60 grame produc intoxicaţie mortală.

Planta uscată este mai puţin toxică, dar este necesară o atenţie mărită în administrarea sa.

Aplicată pe piele, rostopasca (mai ales sucul) poate produce alergie, motiv pentru care, înainte de începerea tratamentului se va face mai întâi un test pe o suprafaţă mică de tegument şi abia apoi se va folosi în cantitate mare.

Preparatele de rostopască nu se lasă la îndemâna copiilor, nu se aplică pe rănile deschise, sângerânde, şi nici nu se administrează gravidelor după luna a patra de sarcină.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor