Adevărata brânză de Sibiu. Cum o recunoaşteţi

Brânză de Sibiu
Brânză de Sibiu (Facebook)

Adevărata brânză de Sibiu, atât de vestită nu numai în România, cât şi peste graniţele ei, se face şi acum după reţete vechi, transmise în familiile de oieri din generaţie în generaţie. Gustul deosebit depinde de mai mulţi factori, de la compoziţia păşunilor unde sunt duse oile până la modul de preparare şi păstrare.

Din păcate, brânza de Sibiu, un adevărat brand românesc, a ajuns să fie falsificată, celebritatea ei făcându-i pe negustori să profite şi să pună cuvintele magice "de Sibiu" pe orice tip de brânză. Devreme ce brânza de Sibiu nu este o marcă înregistrată, oricine poate apela cu succes la această denumire, mai ales că aduce vânzare bună.

Acasă, în ţara brânzei de Sibiu, ciobanii cu clop se simt nedreptăţiţi de "concurenţa neloială". Nemulţumiţi, ciobanii din această zonă a ţării ne dezvăluie reţeta şi modul în care putem recunoaşte o brânză autentică de la ei de la stână.

Adevărata brânză de Sibiu. Cum o deosebim

„Brânza de Sibiu este unică datorită gustului deosebit pe care îl dă în primul rând compoziţia floristică a păşunilor şi microclimatul. Vorbim despre zona de munte, aer, modul de maturare al brânzei, apa pe care o folosim, chiar şi apa pe care o consumă animalul. O altă trăsătură este modul de preparare, trebuie ţinut cont în primul rând de condiţiile de igienă de la care nu se poate face rabat iar temperatura laptelui la închegare trebuie să fie în funcţie de preparatul pe care dorim să-l obţinem. Pentru brânza telemea temperatura trebuie să fie undeva la 20-22 de grade, pentru caş din care se obţine brânza de burduf temperatura laptelui trebuie să fie undeva la 35 de grade. La noi preparatul e o tradiţie, înainte de a se căsători o fată din zona Mărginimii era trimisă şi angajată la o altă stână decât a familiei pentru a învăţa să facă brânza. După ce stăpânea bine meseria venea, se căsătorea şi devenea „bace” la stâna proprie”, explică Marcel Andrei, preşedinte Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţul Sibiu.

Important de reţinut este că principala caracteristică este consistenţa brânzei de Sibiu, care este moale ca aluatul şi se întinde asemănător untului.

Adevărata brânză de Sibiu. Perioada de obţinere a brânzei

O altă importanţă o are şi perioada în care se produce adevărata brânză de Sibiu. Degeaba încearcă comercianţii să ne îmbie cu brânză proaspătă de Sibiu. Adevăraţii ciobani până nu înţarcă mieii, nu folosesc laptele pentru a produce brânză. Ce mai există pe piaţă la început de an, este din producţia de anul trecut.

Potrivit medicului Ioan Penţea, din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu, producţia anuală de lapte în judeţul Sibiu este estimată la 144.000 de hectolitri. În 214 stâne se livrează lapte crud pentru prelucrare la unităţi autorizate din judeţul Sibiu şi judeţele limitrofe, în 263 de stâne laptele este prelucrat sub formă de telemea sau caş iar în 68 de stâne laptele este consumat de miei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură