Ciorbea, cerere şoc de la mai mulţi condamnaţi penal. Ţinta vizată: Dinamitarea sentinţelor
alte articole
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-a întâlnit, joi, cu mai multe persoane care i-au cerut sesizarea CCR în legătură cu legalitatea constituirii completurilor de judecători, ATENŢIE, nu doar la Înalta Curte ci şi la restul instanţelor civile şi penale din ţară.
Printre cei ce i-au solicitat acest lucru lui Ciorbea se numără europarlamentarul Adrian Severin, condamnat definitiv la 4 ani de închisoare pentru luare de mită, notarul Aurel Jean Andrei, condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare în dosarul Retrocedărilor de pe litoral şi cu Toni Neacşu, avocat al Bombonicăi Prodana, condamnat şi el definitiv la un an închisoare cu suspendare, pentru săvârşirea infracţiunilor de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la infracţiunea de uz de fals şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.
"Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, alături de doamna Emma Turtoi, Şef Serviciu Contencios Constituţional, şi alţi doi consilieri din cadrul instituţiei, s-au întâlnit cu doamna Adina Anghelescu, senior editor la publicaţia LUJU.ro, domnul Toni Neacşu, avocat, domnul profesor universitar Dr. Adrian Severin, domnul Prof. Univ. Dr. Constantin Sima şi domnul lector univ. dr. Jean Paul Andrei", se arată în comunicatul de presă remis de Avocatul Poporului şi citat de Ziare.com.
Potrivit sursei citate, petiţionarii au depus şi memorii la sediul instituţiei, au solicitat sesizarea CCR în legătură cu constituţionalitatea constituirii completurilor de judecată, atât la nivelul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, cât şi la nivelul celorlalte instanţe judecătoreşti, civile sau penale.
"Argumentele solicitanţilor au fost invocate din perspectiva considerentelor reţinute de către Curtea Constituţională a României în Decizia 685/2018.
Avocatul Poporului, domnul Victor Ciorbea, a solicitat petenţilor să depună precizări scrise cu privire la cele relatate şi a declarat că reprezentanţii instituţiei pe care o conduce vor analiza petiţiile înaintate de cei prezenţi, cât şi alte memorii adresate pe aceeaşi temă, şi se va lua o decizie care va fi comunicată", concluzionează comunicatul Avocatului Poporului.
Întâlnirea lui Ciorbea cu cei ce îi cer sesizarea CCR vine în contextul în care Guvernul se tot pregăteşte (şi pregăteşte opinia publică) pentru adoptarea unei OUG care să le dea posibilitatea celor condamnaţi de completurile de 5 judecători de la Înalta Curte să conteste hotărârile definitive.
Şi, odată ce ideea acestei ordonanţe a fost lansată, în spaţiul public a apărut ideea că nici completurile de 3 judecători n-ar fi chiar legale şi iată, acum, petiţionarii lui Ciorbea consideră că în genere completurile nu sunt legale.