Cine a inventat centura de siguranţă a maşinii?
alte articole
Centura de siguranţă cu trei puncte de ancorare, cea cu care în ziua de azi sunt echipate toate vehiculele, a fost inventată în anul 1959 de către Nils Bohlin, un inginer de la Volvo.
De atunci, se estimează că această inginerie a salvat deja mai mult de un milion de vieţi şi a prevenit aproximativ 100.000 de decese în fiecare an.
Centura de siguranţă a fost dezvoltată ca element de siguranţă pasivă pentru avioane în anii 30, dar pe maşini a fost introdusă cu douăzeci de ani mai târziu, atunci când Ford a decis să o includă ca o opţiune de securitate în vehiculele sale, în 1956.
În aceeaşi epocă, Volvo a hotărât să monteze în serie o centură de siguranţă evoluată, astfel încât fiecare unitate a modelului Amazon includea, în 1959, centura cu trei puncte de ancorare, dezvoltată de Nils Bohlin. Suedezii au decis să elibereze brevetul pentru ca restul brandurilor să poată creşte siguranţa pasagerilor incluzând centura pe maşinile lor.
Invenţia centurii de siguranţă Volvo, cu trei puncte de ancorare în loc de două, s-a transformat în scurt timp într-un standard universal pentru toate vehiculele rutiere din lume.
Evoluţia acestei centuri de siguranţă s-a axat pe rezolvarea necesităţii de a crea o centură care să fie aplicată pe partea superioară a corpului, în diagonală, în zona şoldurilor, legată de scaunul vehiculului şi care nu se mişca. Dezvoltarea acestui nou sistem de securitate, în anul 1967, a ajuns, în mod inevitabil, să fie inclus şi pe scaunele din spate. În anul 1986 a fost, de asemenea, inclus pe scaunul central din spate, iar în anul 1993 a fost inclus ca standard pe toate locurile.
Invenţia lui Nils Bohlin a fost recunoscută ca fiind una dintre cele opt invenţii cele mai semnificative pentru omenire, între 1885 şi 1985, de către prestigiosul Birou German de Brevete şi Mărci. Dar cu siguranţă, au fost timpul şi rezultatele cele care au confirmat eficienţa şi valoarea acestui mecanism. Conform datelor de la Direcţia Generală de Trafic, DGT, centura de siguranţă reduce circumstanţele de deces într-un accident cu aproximativ 50 la sută. Se estimează că, de la data în care a fost creat şi adoptat pe vehicule, sistemul de siguranţă pasiv a salvat peste un milion de vieţi.