Cinci roboţi uimitori din viaţa reală

Robot
Robot (Shutterstock)

Tehnologia de ultima oră din domeniul roboţilor a condus la o schimbare semnificativă a procesului muncii. Treptat, roboţii au început să înlocuiască oamenii în mai multe domenii. Vă prezentăm cinci roboţi care pot exemplifica această automatizare:

Evolution Mint Cleaner

Evolution Mint Cleaner este un robot automat complet care poate curăţa podeaua, putând fi utilizat în case şi birouri. Utilizatorul trebuie să ataşeze un material din microfibră detaşabil şi să îl seteze pe modul uscat sau jilav. Sistemul de navigaţie îi permite celui Curăţătorului să şteargă podelele cu ajutorul senzorilor încorporaţi, navigând printre obstacole precum mobila şi covoarele. Robotul a fost programat să cureţe marginile pereţilor, în jurul mobilei şi să ajungă în locuri unde un aspirator normal nu poate ajunge, sau unde nici măcar tu nu te-ai obosi.

Robocop

Robotul K5 este un dispozitiv automatizat destinat să asigure siguranţa şi securitatea în şcoli, corporaţii, mall-uri şi alte locuri publice. Echipat cu lasere, camere, microfoane, imagini termale şi senzori de calitate a aerului, K5 poate fi angajat pentru aproape 6,5$ pe oră.
Soft-ul acestuia include recunoaşterea gesturilor şi a feţei şi poate monitoriza site-urile sociale pentru a recepţiona problemele din împrejurimi. Poate procesa până la 90 de terabiţi de date care pot fi transmise autorităţilor atunci când se confruntă cu pericole potenţiale. Robotul funcţionează drept un înlocuitor al agenţilor de pază în zone unde nu sunt mari îngrijorări privind securitatea.

Salvamarul

Emergency Integrated Lifesaving Lanyard sau EMILY este un sistem automatizat care joacă rolul unui salvamar. A fost dezvoltat de compania Hydronalix din Arizona.

Dotat cu senzori pentru a detecta semnalul de pericol venit din partea înotătorilor, robotul poate ajunge la victimă de şase ori mai repede decât ar putea un salvamar obişnuit. Cântăreşte 11,40 de kilogram şi are o viteză maximă de 35 de kilometri pe oră. EMILY poate „asigura plutirea până la venirea echipei de salvare, poate aduce vestele de salvare, sau poate trage o persoană prin curenţi puternici şi valuri mari”, conform prezentării de pe website-ul companiei. EMILY poate fi aruncată în siguranţă din elicoptere în ocean şi poate suporta lovituri când este aruncat cu viteze mari sau când se loveşte de roci sau obiecte metalice.

Domo

Domo este un robot umanoid care poate executa cu uşurinţă mai multe sarcini în acelaşi timp. Software-ul său de mişcare special, analiza video şi servomotoarele îi permit să identifice şi să aranjeze obiecte prin detectarea dimensiunilor aproximative ale acestora. Persoanele în vârstă şi cele handicapate îl vor găsi destul de util pentru că este proiectat să ajute oamenii la treburile de zi de zi, precum şi la aranjarea cumpărăturilor pe raft, ceea ce este considerată o sarcină destul de complicată pentru un robot.

Spionul

AeroVironment a dezvoltat un colibri robotic capabil să supravegheze aerian atât spaţiile interioare cât şi exterioare. Numit una din cele mai bune 50 de invenţii ale anului 2011 de către revista Time, Nano-Colibriul a depăşit cu mult un mare număr de recorduri stabilite de Institutul de Cercetare Avansată pentru Apărare (DARPA, din cadrul Departamentului pentru Apărare a Statelor Unite). Aparatul este dotat cu camere mici, poate pluti şi poate tolera rafale de vânt de până la 8 kilometri pe oră. Poate urca şi coborî, poate zbura cu faţa sau cu spatele şi în laterală şi poate intra în medii care sunt altfel inaccesibile oamenilor.