China, disperată să încetinească deprecierea monedei naţionale. Băncile de stat au vândut USD pentru yuani pe pieţele valutare din Londra şi New York

Marile bănci de stat din China au fost ocupate cu vânzarea de dolari americani pentru a cumpăra yuani atât pe pieţele valutare spot onshore, cât şi pe cele offshore, au declarat persoane care au cunoştinţă directă despre acest lucru, potrivit Reuters. Demersul este considerat ca un efort disperat de a încetini deprecierea monedei naţionale chineze.
Deşi tranzacţionează în nume propriu sau pentru a executa ordinele clienţilor, băncile de stat acţionează adesea la comanda băncii centrale atunci când yuanul se află sub presiune, aşa cum este acum.
"Vânzarea de dolari de către băncile de stat a devenit o nouă normalitate pentru a încetini ritmul de depreciere a yuanului", a declarat un trader din Shanghai.
Sucursalele offshore ale băncilor de stat au fost văzute, de asemenea, vânzând dolari în timpul orelor de tranzacţionare de la Londra şi New York în această săptămână, au declarat joi două surse având cunoştinţe directe în acest sens.
Astfel de vânzări de dolari ar putea limita scăderile yuanului offshore şi ar putea împiedica moneda să se îndepărteze prea mult de omologul său onshore.
Yuanul a pierdut aproximativ 2,4% faţă de dolar în această lună şi 6% de la începutul anului. Yuanul onshore s-a tranzacţionat la 7,3145 pentru un dolar la ora 04:42 GMT, în timp ce yuanul offshore a ajuns ultima dată la 7,3400.
Recenta accentuare a declinului yuanului este rezultatul creşterii randamentului diferenţial al Chinei faţă de SUA, precum şi a îngrijorărilor tot mai mari ale investitorilor cu privire la creşterea economică slabă a Chinei şi la creşterea riscurilor de neplată în sectorul imobiliar şi în sectorul bancar paralel.
Implementarea lentă de către guvern a măsurilor de stimulare a creşterii economice a dezamăgit investitorii. Între timp, Banca Populară a Chinei (PBOC) a relaxat politica monetară pentru a sprijini economia, deşi preţul plătit pentru reducerea ratelor dobânzii este o presiune mai mare asupra yuanului.
Săptămâna aceasta, diferenţele de randament dintre China şi SUA au crescut până la cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, investitorii speculând că PBOC va relaxa şi mai mult politica după reducerea surprinzătoare a ratei dobânzii din această săptămână, chiar dacă acest lucru pune yuanul sub o presiune mai mare.
În ultimele săptămâni, observatorii pieţei spun că autorităţile chineze au încercat să încetinească declinul yuanului, PBOC stabilind în mod constant un curs mai puternic decât se aştepta, iar băncile de stat vânzând în mod repetat dolari.
Tactici similare au fost observate în septembrie 2022, când PBOC a cerut, de asemenea, marilor bănci de stat să fie pregătite să vândă dolari pentru yuani pe pieţele offshore, în încercarea de a stopa scăderea yuanului.
În iulie, banca centrală a ajustat un parametru pentru a permite companiilor să se împrumute mai mult în străinătate, astfel încât acestea să poată aduce valută străină pentru a fi convertită pe uscat, susţinând astfel yuanul. Însă ratele mai mari ale dobânzilor percepute la împrumuturile în străinătate rămân un factor de descurajare a împrumuturilor în străinătate, subminând impactul acestei modificări de politică.
O tactică care pare să fi funcţionat este aceea că băncile de stat s-au oferit să împrumute mai puţini yuani pe piaţa offshore din Hong Kong, deoarece restrângerea lichidităţilor de acolo a ajutat la limitarea declinului yuanului în această săptămână, au declarat comercianţii.
Costurile de împrumu în yuani din Hong Kong au urcat miercuri la cel mai ridicat nivel din aprilie 2022, iar rata de referinţă CNH Hong Kong Interbank Offered Rate (CNH HIBOR) a crescut pe toată linia.
Restrângerea lichidităţilor nu a fost foarte drastică, deoarece absorbţia masivă a lichidităţilor în yuani de pe această piaţă ar putea afecta negativ sentimentul de pe piaţa obligaţiunilor, a remarcat un bancher.