China dezvăluie un exerciţiu de urgenţă pentru “închiderea website-urilor dăunătoare”

Andrei Popescu
07.08.2017

alte articole

(Getty Images)
Andrei Popescu
07.08.2017

Cel de-al 19-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Chinez – un eveniment care are loc la fiecare 5 ani şi în care Partidul alege noi membri ai Biroului Politic, sau mai bine zis ai Consiliul său de conducere – este aşteptat să înceapă în această toamnă (datele oficiale nefiind publicate încă).

Într-un efort de a garanta că modificările în sânul conducerii au loc fără niciun impediment, preşedintele Xi Jinping înăspreşte controlul asupra Internetului pentru a ajuta la protejarea versiunii oficiale.

Conform Reuters, China a desfăşurat în această săptămână un exerciţiu cu furnizorii de servicii de Internet pentru a practica închiderea website-urilor considerate dăunătoare.

“Centrele de Date pe Internet (IDC) şi companiile cloud – care găzduiesc servere pentru website-uri – au primit ordinul de a participa la un exerciţiu de trei ore pentru a-şi îmbunătăţi capacităţile de ‘reacţie de urgenţă”, conform declaraţiilor a cel puţin patru participanţi, inclusiv a operatorului de servicii cloud al Microsoft în China.

Ministerul chinez al Securităţii Publice a cerut exerciţiul “pentru a îmbunătăţi securitatea online pentru cel de-al 19-lea Congres de Partid şi pentru a aborda problema website-urilor mai mici care răspândesc ilegal informaţii dăunătoare”, conform unui document circulat în mediul online şi care a fost atribuit unei unităţi a poliţiei cibernetice din Guangzhou.

Partidul Comunist Chinez “protejează cei 1,4 miliarde de cetăţeni ai Chinei de influenţa elementelor subversive străine prin sistemul naţional de cenzură a Internetului cunoscut sub numele de Marele Firewall. Dar, pe măsură ce organele de reglementare financiară ale Chinei devin tot mai îngrijorate în legătură cu bula creditelor, care ameninţă cu scufundarea pieţei fragile de acţiuni a Chinei, este destul de probabil ca guvernul să considere că organizaţiile media locale sunt o ameninţare.

În urmă cu doi ani, după prăbuşirea indicelui Shanghai Composite, autorităţile chineze au arestat pe unul dintre cei mai respectaţi jurnalişti financiari ai Chinei şi l-au forţat să îşi “ceară scuze” în direct pentru analizele sale, după ce guvernul a învinuit rapoartele scrise de acesta pentru declanşarea crizei cu acel indice.

La începutul acestui an, autorităţile chineze au început să suprime VPN-uri precum reţeaua Tor, care pot permite rezidenţilor din China continentală să ocolească Marele Firewall. Autorităţile au cerut ajutorul furnizorilor de stat de servicii în telecomunicaţii să îmbunătăţească Firewall-ul.

Drept urmare, în urmă cu câteva zile, Apple şi-a înlăturat aplicaţiile VPN din app store-ul său, în timp ce partenerul din China al companiei Amazon a avertizat utilizatorii să nu folosească VPN-uri.

Conform Reuters, în timpul exerciţiului cerut de Ministerul Securităţii, centrelor de date de Internet ale ţării li s-a cerut să practice închiderea website-urilor şi raportarea detaliilor relevante către poliţie, inclusiv detaliile de contact ale website-urilor afectate, adresa IP şi locaţia serverului.

În condiţiile în care cinci din cei şapte membri ai Biroului Politic se retrag în acest an, Congresul Naţional din 2017 îi oferă preşedintelui Xi Jinping cea mai bună oportunitate de până acum de a-şi consolida puterea.

După ce a ajuns preşedintele Chinei, Xi Jinping a început o mişcare de epurare politică, deghizată într-o aşa-numită campanie anti-corupţie care a eliminat numeroşi din inamicii săi din aripa dură a Partidului Comunist Chinez.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor