Lupta la vârf în Partid continuă. General chinez proeminent arestat

Comploturi la nivel înalt, luptă crâncenă pentru putere, incidente armate şi diplomatice, atentate asupra preşedintelui, recoltare forţată de organe ale supuşilor - un tablou sumbru al bandei de criminali care se află la conducerea celei de-a doua supraputeri mondiale.
Guo Boxiong, fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale chineze.
Guo Boxiong, fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale chineze. (Captură Foto)

Agenţia chineză de ştiri de stat Xinhua a raportat în 5 aprilie că fostul vicepreşedinte al Comisiei Militare Centrale chineze (CMC), Guo Boxiong, a fost transferat pentru a fi judecat.

Comisia Militară Centrală este organismul care asigură controlul complet al Partidului asupra armatei.

Xinhua a declarat că Procuratura Militară şi-a finalizat investigaţia împotriva lui Guo, susţinând că acesta a primit mite, personal sau prin intermediul membrilor familiei sale, pentru a-şi folosi puterea în vederea promovării diverselor persoane. Guo a mărturisit toate aceste infracţiuni, deşi mărturiile sunt smulse sub tortură în puşcăriile chineze - iar pentru liderii comunişti sub ameninţări privind securitatea membrilor familiei.

La câteva minute după ce Xinhua a publicat articolul respectiv, Caixin Net, o organizaţie media asociată cu facţiunea actualului preşedinte chinez, Xi Jinping, a republicat materialul şi a ataşat un fragment dintr-un articol ce a fost publicat iniţial după ce Guo a fost dat afară din funcţia sa în 30 iulie 2015. Fragmentul arată modul în care Guo şi-a obţinut averea, specificând în mod direct numele lui Jiang Zemin, fostul său şef şi fostul lider al Partidului Comunist Chinez.

Jiang Zemin este considerat persoana care a adus China comunistă la un grad de corupţie nesustenabil - în ultimele două decenii.

De când a ajuns la putere, Xi Jinping a trebuit să înfrunte un nucleu de "duri" din Partid, coagulaţi în jurul lui Jiang Zemin, formând aşa-numita bandă de la Shanghai, care controla strict regimul comunist chinez şi chiar restricţionase pârghiile de putere ale predecesorului lui Xi Jinping - fostul preşedinte chinez Hu Jintao. Conform surselor noastre, împotriva lui Xi Jinping s-au comis cel puţin două încercări de atentat, în momentul în care acesta a început un război ascuns împotriva bandei de la Shanghai în 2013.

Guo este generalul cu cel mai mai înalt grad judecat pentru corupţie de la înfiinţarea regimului comunist chinez. El a fost promovat de Jiang Zemin de-a lungul carierei sale.

Au existat zvonuri că Jiang şi cei doi fii ai săi, precum şi principalul susţinător al lui Jiang, Zeng Qinghong şi fratele său, au fost auditaţi de către autorităţi. Procesul lui Guo indică faptul că intenţiile lui Xi Jingping de a-l aresta pe Jiang Zemin se apropie tot mai mult de punctul final. Fostul dictator chinez se află în semi-arest la domiciliu de anul trecut - o măsură extraordinară pentru un fost lider comunist.

Guo a fost implicat în multe acte de corupţie comise de facţiunea lui Jiang Zemin, astfel că procesul său este considerat o lovitură severă pentru banda din Shanghai.

Slugărnicie

La începutul anilor 1990, când Jiang Zemin a inspectat provincia Shaanxi, el a vizitat Corpul Nr. 47. Se spune că atunci când Jiang Zemin a tras un somn după masa de amiază, Guo şi-a manifestat loialitatea faţă de liderul preaiubit păzindu-l în persoană, lucru care l-a adus în graţiile fostului preşedinte al Chinei. Lui Jiang Zemin îi plăceau slugile fără coloană vertebrală. De atunci, Guo a fost promovat rapid.

În 1999, Guo a fost numit director adjunct permanent al sediului Şefului de Stat Major. În septembrie 1999, el a fost uns membru al CMC în cadrul celei de-a Patra Sesiuni Plenare a celui de-al 15-lea Congres al Partidului Comunist Chinez şi a primit gradul de general.

Guo a sărit peste postul de director al sediului Şefului de Stat Major în 2002 şi a devenit prima persoană promovată în funcţia de membru al Biroului Politic şi vicepreşedinte al CMC.

În 2002, când Jiang a trebuit să se retragă de la conducere, Guo a fost plasat în funcţia de vicepreşedinte al CMC, ca pion prin care fostul lider şi-a menţinut puterea după ce n-a mai avut funcţii oficiale.

Jiang Zemin a crescut numărul de membri ai Biroului Politic de la 7 la 9 în timpul celui de-al 16-lea Congres al Partidului Comunist Chinez. Un număr semnificativ dintre membrii Biroului Politic sunt confidenţi ai lui Jiang Zemin, acesta atribuind o arie de control pentru fiecare dintre ei, cu scopul de a restrânge puterea succesorilor săi, Hu Jintao (preşedinte) şi Wen Jiabao (premier).

La cel de-al 16-lea Congres al Partidului Comunist Chinez, Jiang Zemin i-a folosit pe Zhang Wannian, Guo şi alţii, pentru a-l forţa pe Hu Jintao să cadă de acord asupra unei moţiuni provizorii prin care Jiang Zemin să-şi menţină poziţia de preşedinte al CMC. Această măsură a fost considerată o “semi-lovitură de stat”.

După ce Jiang Zemin s-a retras din funcţia de preşedinte CMC în 2004, Guo a devenit purtătorul său de cuvânt în cadrul armatei.

Armata trece graniţa indiană

După ce s-a anunţat, în 30 iunie 2014, că Xu Caihou a demisionat din funcţia de vicepreşedinte al CMC, au început să circule zvonuri despre soarta lui Guo. Înainte ca Guo să fie arestat, el a creat în secret o “capcană” pentru Xi Jinping, încercând să se protejeze.

Xi Jinping a început o vizită de trei zile în India în 17 septembrie 2014, marcând prima vizită a unui preşedinte chinez din 2006. Pe neaşteptate, în ziua vizitei, aproximativ 800 de soldaţi chinezi au trecut graniţa, pătrunzând la 3 km în interiorul Indiei şi staţionând, lucru care a cauzat nebunie în presă şi a dinamitat atât vizita lui Xi Jinping cât şi imaginea sa în exterior.

Conform unui sondaj realizat de Epoch Times, locul confruntării soldaţilor chinezi şi indieni, regiunea tibetană Ali în China, a aparţinut Regimului Nr. 13 al Corpului din Xinjiang. Cei aproximativ 800 de soldaţi aparţineau Corpului din Lanzhou, unde Guo îşi făcuse averea.

Xi Jinping a început să cureţe armata imediat după ce s-a întors în ţară. În acelaşi timp, ştirile privind percheziţionarea locuinţei lui Guo au împânzit Internetul.

Ajutoare pentru dezastre împiedicate

În 12 mai 2008, un cutremur de 8 grade pe scara Richter a avut loc în districtul Wenchuan din provincia Sichuan. Când premierul de la acea vreme, Wen Jiabao, a ajuns în zona de dezastru, a cerut ca drumul către Wenchuan să fie deschis de armată. Totuşi, trupele s-au mişcat încet şi conducerea militară a folosit vremea dificilă ca o scuză pentru lipsa de acţiune. Mass media a raportat că Wen Jiabao a fost atât de înfuriat de blocajul armatei încât şi-a trântit telefonul şi a declarat: “Este vorba de oamenii care vă slujesc. Faceţi ceva!”

Totuşi, armata nu s-a mişcat deloc.

La acea vreme, Guo era în Sichuan dar a refuzat să îl asculte pe Wen Jiabao. A creat un centru militar de asistenţă în caz de cutremur şi s-a autodenumit comandant. Situaţia a devenit imediat atât de tensionată încât Hu Jintao, preşedintele la acel moment, a trebuit să ajungă în zonă pentru a dezamorsa situaţia şi a-l susţine pe Wen Jiabao. Totul a produs o întârziere de 72 de ore foarte importantă pentru eforturile de salvare a victimelor cutremurului - care, evident, au avut de suferit.

Înainte de sfârşitul lui 2008, Chen Bingde, şeful de atunci al Statului Major al Armatei Populare, a dezvăluit într-un articol că, în primele 72 de ore de la cutremurul de pământ, Hu şi Wen n-au putut să demareze nicio operaţiune de salvare cu armata în zona dezastrului. Toate acţiunile militare trebuiau aprobate de Jiang Zemin, pe atunci şeful CMC.

Recoltarea de organe

Asemenea cazurilor magnatului Bo Xilai, fostului ţar al securităţii chineze Zhou Yongkang, generalului Xu Caihou şi altor “tigri” daţi jos de la putere, crima oficială a lui Guo a fost corupţia. Dar ei au fost, de fapt, factorii principali de implementare ai politicii de genocid la adresa şcolii de qigong Falun Gong – o politică ordonată şi susţinută de Jiang Zemin.

O serie de sondaje realizate de Organizaţia Mondială de Investigare a Persecuţiei împotriva Falun Gong (WOIPFG) a arătat că Jiang şi armata comunistă, ulterior condusă de Guo şi Xu Caihou, au jucat un rol principal în recoltarea de organe pe viu, cu forţa, de la practicanţii Falun Gong.

Un set de înregistrări realizate de WOIPFG a confirmat faptul că ordinele pentru recoltarea de organe de la practicanţi Falun Gong, în vederea utilizării lor pentru transplanturi pe piaţa neagră, au venit direct de la Jiang Zemin. Oficialii seniori ai CMC ştiau cu toţii situaţia, iar instituţia cheie a recoltării de organe a fost şi este Departamentul General de Logistică al Armatei.

Din 23 octombrie până în 4 noiembrie 2011, Guo, pe atunci vicepreşedinte al CMC, a vizitat America Centrală. În timpul acelei perioade, anchetatorii WOIPFG dându-se drept un secretar al şefului securităţii Zhou Yongkang, pe atunci şef al Comitetului pentru Politică şi Lege, l-au interogat pe Guo. Guo a admis conversaţia despre recoltarea de organe pe viu de la practicanţi Falun Gong, dar a subliniat faptul că nu puteau discuta la telefon detaliile acestei chestiuni.