Anti-hacking: China construieşte una dintre cele mai mari reţele cuantice de calculatoare
alte articole
China a construit una dintre cele mai mari reţele de calculatoare din lume, rezistentă la atacurile cibernetice, cu scopul de a proteja secretele de stat de ochii curioşi.
Un sistem de comunicaţii avansat va securiza informaţiile guvernamentale, financiare, militare şi de altă natură în faţa spionilor.
Informaţiile trimise pe cablurile de fibră optică vor fi protejate prin utilizarea unui program de criptare cuantică atât de avansat încât criptarea nu poate fi spartă de tehnologia curentă.
O astfel de realizare ar putea duce în curând la o reţea cuantică globală care este 100% sigură în faţa hackerilor.
Viitoarea lansare a proiectului în Jinan, provincia estică chineză Shandong, a fost anunţată pentru prima dată de mass media stat la începutul acestei luni, după ce sistemul a fost testat cu succes.
Reţeaua foloseşte o tehnică numită QKD (quantum key distribution) pentru a trimite datele într-o manieră sigură.
Înainte ca un mesaj să fie trimis, este transmisă o cheie specială care este necesară pentru a decoda informaţia.
Atât cheia cât şi datele sunt trimise în particule de lumină, care sunt distorsionate sau complet distruse dacă cineva încearcă “să se joace” cu ele.
De asemenea, atât expeditorul cât şi destinatarul vor fi alertaţi în cazul unui atac cibernetic.
Acest lucru va permite unui număr de aproximativ 200 de angajaţi guvernamentali din Jinan să transmită mesaje pe o reţea de 200 km lungime, în siguranţă şi ştiind că nu pot fi interceptate cu succes.
O legătură mai mare din fibră optică, cu lungimea de 2.000 km, din Beijing spre Shanghai, ar trebui să fie finalizată în acest an.
Reţeaua a fost construită de compania QuantumCTek, cu sediul în Hefei, estul Chinei.
Discutând cu The Register, directorul general al companiei, Yong Zhao, a declarat: “Credem că tehnologia noastră este sigură chiar acum". “De ce să aşteptăm până când calculatoarele cuantice vor sparge criptografia clasică? “Ştim că nu există nicio uşă în spate”, a adăugat el despre noua reţea.
Tehnologia reprezintă un salt în faţa în domeniul tehnicilor de criptare şi anticipează limitările metodelor curente.
Hackerii devin tot mai capabili să ocolească eforturile de protecţie cibernetică, parţial datorită creşterii puterii de calculare.
Pentru a ne proteja datele, tehnologia actuală se bazează pe ecuaţii matematice care sunt prea complexe de crackuit pentru majoritatea calculatoarelor.
Dar, pe măsura creşterii puterii de procesare, aceste ecuaţii trebuie să fie făcute tot mai complexe pentru a ţine pasul.
Criptografia curentă se bazează pe două chei - una publică şi una privată - pentru a proteja mesajele de ochii străini. Pe de altă parte, tehnologia de spionare a mesajelor criptate se bazează pe generarea de numere prime - un proces care este lent în cazul tehnologiilor actuale.
Cu toate acestea, lucrurile se vor schimba odată cu introducerea pe scară largă a computerelor cuantice, care generează numere prime mult mai rapid, putând să decripteze mesaje mult mai uşor.
Se crede ca această tehnologie, care există în laboratoare deja de peste 20 de ani, va schimba total modul în care se efectuează criptarea mesajelor electronice.
Proiectul chinez evită această problemă prin utilizarea unui mecanism cu totul diferit. Cheile sunt incluse în fotoni, care sunt stocaţi sub forma de 1 şi 0 în funcţie de polarizarea particulelor subatomice.
Sistemul are un singur cablu pentru distribuirea fotonilor şi un alt cablu pentru transferul de date.
Nu este pentru prima dată când China a făcut experimente cu tehnologia cuantică.
În ultimele câteva săptămâni, fizicienii au dezvăluit detalii ale unui experiment revoluţionar pentru obţinerea “teleportării cuantice pe distanţă ultra lungă”, ceea ce ar putea ajuta la pavarea drumului pentru un Internet cuantic global.
În cadrul unui progres major, echipa a creat prima reţea cuantică sol-satelit, care le permite să transmită un foton dintr-o pereche de fotoni interconectaţi la o distanţă de până la 1.400 km.
Fotonii interconectaţi, teoretic, îşi menţin legătura indiferent de distanţa la care se află şi au potenţialul de a revoluţiona comunicaţiile.
Savanţii au reuşit anterior să menţină acea legătură pentru aproximativ 100 km. Perechea de fotoni interconectaţi lansată de la staţiile terestre poate forma o “cheie secretă” şi, teoretic, orice tentativă de a ataca acest tip de comunicare va fi uşor de detectat.
În fizica cuantică, particulele interconectate cuantic (prin fenomenul numit cuantic entanglement) rămân conectate astfel încât acţiunile efectuate asupra uneia dintre particule afectează comportamentul celeilalte, chiar dacă sunt separate de distanţe imense.