Phenianul testează un motor de rachetă – posibil pentru ICBM, susţin americanii
alte articole
SUA a evaluat că s-ar putea ca testul, cel mai recent dintr-o serie de teste de motoare şi rachete în acest an, să fi avut legătură cu dezvoltarea unei rachete balistice internaţionale (ICBM), a declarat un oficial american sub anonimat.
Un al doilea oficial american a confirmat de asemenea testul, dar nu a furnizat alte detalii privind tipul de componentă a rachetei care a fost testată sau dacă testul a făcut parte din programul pentru ICBM.
Mass media nord-coreeană de stat, care în mod normal se grăbeşte să mediatizeze testele reuşite privind rachetele sale, nu a publicat niciun raport despre testarea motorului folosit.
Oficialii sud-coreeni nu au furnizat detalii despre testul raportat şi au refuzat să comenteze posibila natură a motorului.
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a fost ales luna trecută pe platforma unei abordări mai moderate a regimului comunist nord-coreean, inclusiv un dialog pentru reducerea tensiunilor, a inspectat vineri centrul de testare al unei rachete balistice dezvoltate de armata sud-coreeană.
Dezvăluirea testului nord-coreean pentru motorul de rachetă a avut loc la o zi după ce SUA, în cadrul unei runde de discuţii de nivel înalt în Washington, a presat China să aplice mai multă presiune economică şi diplomatică asupra Phenianului pentru ca statul comunist izolat să îşi restricţioneze programele pentru rachete şi arme nucleare.
Într-un interviu exclusiv acordat joi agenţiei de ştiri Reuters, Moon a subliniat că sunt necesare noi sancţiuni severe dacă Nordul va desfăşura un nou test nuclear sau al unei rachete balistice intercontinentale, adăugând că îi va cere preşedintelui chinez Xi Jinping să joace un rol mai mare în restricţionarea programului nord-coreean de arme.
La rândul său, preşedintele american Donald Trump a avertizat că este posibil un “conflict major, major” cu Coreea de Nord din cauza programelor sale de arme, deşi unii oficiali americani au precizat că sancţiunile mai dure, şi nu forţa militară, sunt o opţiune preferată.
Consilierul de stat chinez Yang Jiechi i-a declarat lui Trump, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, că Beijingul doreşte să “menţină comunicarea şi coordonarea” cu SUA cu scopul de a calma tensiunile din Peninsula Coreeană, potrivit unei declaraţii publicate vineri de Ministerul chinez de Externe.
Vincent Stewart, directorul DIA (Defense Intelligence Agency, serviciul de informaţii al Pentagonului), a declarat luna trecută în Congresul SUA că Phenianul, dacă este lăsat liber, se va afla pe “cursul inevitabil” de a obţine o rachetă nucleară capabilă să lovească teritoriul Statelor Unite.