Testul nuclear al Coreei de Nord încinge spiritele: Trump ameninţă China

Preşedintele american Donald Trump a acuzat China că nu face “nimic” pentru a ajuta SUA în disputa sa cu Coreea de Nord, aneninţând-o că “nu vom permite ca acest lucru să continue”.
Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Remarcile lui Trump au fost publicate sâmbătă seară pe Twitter, la o zi după ce Phenianul a desfăşurat un test al unei rachete balistice intercontinentale, despre care a afirmat că este capabilă să lovească teritoriul american cu arme nucleare.

Armata americană a declarat duminică faptul că două dintre bombardierele sale B-1B au zburat deasupra Peninsulei Coreene ca răspuns la testul nord-coreeană de rachetă.

Bombardierele au decolat de la o bază aeriană americană din Guam, conform unei declaraţii a armatei, alăturându-li-se avioane de luptă japoneze şi sud-coreene pentru o misiune de 10 ore, în cadrul căreia au fost executate interceptări şi exerciţii în formaţie.

În comentariile sale pe Twitter, Trump a criticat, de asemenea, fostele administraţii americane pentru că au permis Chinei să obţină miliarde de dolari în ciuda lipsei de suport din partea Beijingului.

“Sunt foarte dezamăgit de China. Liderii noştri necugetaţi din trecut le-au permis [chinezilor] să câştige sute de miliarde de dolari pe an din comerţ, şi totuşi ei nu fac NIMIC pentru noi în privinţa Coreei de Nord – doar vorbesc. Nu vom mai permite ca această situaţie să mai continue. China ar putea rezolva cu uşurinţă această problemă!”, a scris preşedintele american.

În 2016, SUA a avut un deficit comercial de 309 miliarde de dolari cu China.

Trump şi alţi lideri mondiali au cerut în mod constant Chinei să aplice presiune asupra aliatului său nord-coreean cu privire la programele sale nucleare şi de rachete balistice, care au fost interzise de rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU.

Ministerul chinez de Externe a declarat sâmbătă că se opune “activităţilor de lansare” ale Nordului, care merg în sens contrar rezoluţiilor ONU şi împotriva “dorinţelor comune ale comunităţii internaţionale”.

“În acelaşi timp, China speră că toate părţile vor acţiona cu prudenţă, pentru a preveni o continuare a amplificării tensiunilor şi pentru a proteja în comun pacea şi stabilitatea regională”, a adăugat ministerul.

În trecut, Trump a trimis semnale mixte cu privire la relaţiile sale cu Beijingul. În timpul campaniei prezidenţiale, el a atacat China pentru "practici comerciale incorecte" [utilizate de regimul comunist chinez] şi a acuzat ţara de manipulare a valutei.

Dar, după ce a fost investit oficial, preşedintele american l-a lăudat pe omologul său chinez Xi Jinping, susţinând în luna aprilie că “relaţia dezvoltată cu preşedintele Xi cred că este remarcabilă”.

În acelaşi timp, unii oficiali sud-coreeni au declarat sâmbătă că cel mai recent test nord-coreean a determinat Seulul să accelereze procesul amplasării sistemului american de apărare antirachetă THAAD pe teritoriul său, în ciuda opoziţiei vehemente a Chinei.

În plus, armata americană a declarat că forţele militare americane şi sud-coreene au desfăşurat un exerciţiu cu muniţie reală, folosind rachete sol-sol, şi au discutat despre opţiunile unui răspuns militar după lansarea rachetei balistice intercontinentale nord-coreene.

Dictatorul Kim Jong-un a declarat că noul test a urmărit să trimită un mesaj dur de avertizare Statelor Unite şi să îi forţeze pe politicienii americani să înţeleagă în mod corect că “SUA nu va scăpa basma curată dacă îndrăzneşte să provoace” Phenianul.