China construieşte cel mai mare centru de comandă militară din lume. De 10 ori mai mare decât Pentagonul
China construieşte un nou centru de comandă militară în apropiere de Beijing care este de 10 ori mai mare decât Pentagonul, au declarat oficiali ai serviciilor de informaţii americane, potrivit The Telegraph.
Imaginile din satelit ale bazei, la aproximativ 32 de kilometri sud-vest de capitala chineză, arată un şantier de circa 6 km pătraţi care, potrivit experţilor, ar putea găzdui buncăre întărite pentru a proteja conducerea militară a ţării în cazul unui război nuclear.
Atunci când va fi finalizată, baza - supranumită "Oraşul militar Beijing" - se preconizează că va eclipsa Pentagonul, cartierul general al apărării SUA, care este cunoscut drept cel mai mare bloc de birouri din lume.
Imaginile de satelit, obţinute de Financial Times, sugerează că la mijlocul anului 2024 a început construcţia majoră a proiectului, în timp ce Armata de Eliberare a Poporului se pregăteşte pentru centenarul său în 2027.
Dictatorul comunist chinez Xi Jinping a avertizat în mod repetat că intenţionează să anexeze Taiwanul până atunci, reprezentând o ameninţare majoră pentru SUA, care se bazează pe Taipei pentru aprovizionarea cu microcipuri.
Dennis Wilder, fostul şef al departamentului de analiză a Chinei din cadrul CIA, a declarat că, dacă se verifică informaţia, noul complex semnalează intenţia Beijingului de a-şi dezvolta o "capacitate de luptă nucleară avansată".
Renny Babiarz, fost analist de imagini la Agenţia Naţională de Informaţii Geospaţiale, a declarat că imaginile sugerează că aproximativ 100 de macarale operează la faţa locului, ajutând la construirea mai multor instalaţii subterane legate prin tuneluri subterane.
Activitatea intensă de pe şantier contrastează puternic cu majoritatea proiectelor de construcţie din China, care au fost oprite pe fondul crizei de pe piaţa imobiliară.
În ciuda faptului că lucrările de construcţie continuă în ritm alert, nu există nicio menţiune oficială a sitului pe site-urile chineze.
De asemenea, deşi nu există o prezenţă militară vizibilă, accesul la instalaţie fiind strict interzis.
Semnele din exteriorul complexului avertizează asupra interdicţiei de a pilota drone sau de a face fotografii. Partea din spate a sitului este blocată de un punct de control, iar oamenilor li s-a interzis să folosească traseele de drumeţie populare din apropiere.
Un fost oficial superior al serviciilor de informaţii americane a declarat că noua bază ar putea acţiona ca un buncăr securizat pentru oficialii chinezi care caută protecţie împotriva unui atac nuclear.
"Principalul centru de comandă securizat al Chinei se află în Western Hills, la nord-est de noua facilitate, şi a fost construit cu zeci de ani în urmă, în plin Război Rece", a declarat fostul oficial. "Dimensiunea, amploarea şi caracteristicile parţial îngropate ale noii instalaţii sugerează că aceasta va înlocui complexul Western Hills ca principală instalaţie de comandă pe timp de război. Liderii chinezi pot considera că noua facilitate va permite o mai mare securitate împotriva muniţiilor americane de tip bunker buster şi chiar împotriva armelor nucleare".
Un cercetător chinez care a vizionat imaginile a declarat că situl are "toate semnele distinctive ale unei instalaţii militare sensibile", cu tunelurile sale subterane adânci şi betonul armat.
"Aproape de 10 ori mai mare decât Pentagonul. Este potrivit pentru ambiţiile lui Xi Jinping de a depăşi SUA", a declarat cercetătorul pentru Financial Times. "Această fortăreaţă are un singur scop: acela de a acţiona ca un buncăr apocaliptic pentru armata chineză din ce în ce mai sofisticată şi mai capabilă".
În ultimele luni, experţii militari au avertizat cu privire la extinderea rapidă a arsenalului nuclear al Beijingului, permiţându-i să răspundă cu aceeaşi monedă la ameninţările nucleare occidentale.
Estimările Pentagonului sugerează că Beijingul va avea 1.500 de arme nucleare operaţionale până în 2035, egalând astfel puterea de foc a Statelor Unite.
În luna decembrie a anului trecut, o analiză prin satelit a dezvăluit că Beijingul a nivelat copaci şi vegetaţie de pe mica insulă Changbiao din estul Mării Chinei pentru a face loc pentru două reactoare nucleare de tip "fast breeder".
După ce vor deveni operaţionale, reactoarele ar putea fi utilizate pentru a produce plutoniu de calitate militară, care poate fi utilizat în rachete nucleare, cred experţii.
În decembrie, subliniind ameninţarea în creştere din partea Chinei, amiralul Sir Tony Radakin, şeful Statului Major al Apărării britanice, a avertizat că lumea a intrat într-o "a treia eră nucleară".