Iranul avertizează SUA să nu îi atace siturile nucleare: Ar fi una dintre cele mai mari greşeli. Vom răspunde imediat şi decisiv
Iranul va răspunde imediat şi decisiv dacă siturile sale nucleare vor fi atacate, ceea ce ar duce la un "război total în regiune", a declarat ministrul iranian de Externe, Abbas Araqchi, pentru postul de televiziune Al Jazeera într-un interviu difuzat vineri.
Lansarea de către Israel şi SUA a unui atac militar asupra instalaţiilor nucleare iraniene ar fi "una dintre cele mai mari greşeli istorice pe care le-ar putea face Statele Unite”, a declarat Abbas Araqchi prin intermediul unui traducător, potrivit Reuters.
În rândul principalilor factori de decizie din Iran au crescut îngrijorările că preşedintele american Donald Trump ar putea, în al doilea mandat, să îl împuternicească pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu să atace siturile nucleare iraniene, înăsprind în acelaşi timp sancţiunile americane asupra industriei petroliere iraniene.
Aceste îngrijorări, împreună cu furia crescândă din Iran cu privire la condiţiile economice, ar putea determina Teheranul să se angajeze în negocieri cu administraţia Trump cu privire la soarta programului său nuclear care avansează rapid.
Araqchi a sugerat că Statele Unite ar putea elibera fondurile iraniene blocate ca un prim pas de consolidare a încrederii între cele două ţări ostile.
"Activele şi fondurile iraniene au fost îngheţate în diferite momente de către SUA (care) nu şi-au îndeplinit promisiunile anterioare (de a le elibera). Aceste lucruri pot fi făcute de administraţia americană pentru a aduce încredere între noi", a spus Araqchi.
În 2018, preşedintele de atunci Donald Trump a renunţat la acordul nuclear din 2015 dintre Iran şi un grup de puteri mondiale şi a reimpus sancţiuni dure ale SUA, ca parte a politicii sale de "presiune maximă" împotriva republicii islamice.
Ca răspuns, Teheranul a încălcat acordul în mai multe moduri, inclusiv prin accelerarea îmbogăţirii uraniului.
Trump a promis să revină la politica pe care a urmat-o în mandatul său anterior, de a încerca să folosească presiunea economică pentru a forţa Iranul să negocieze un acord privind programul său nuclear, programul său de rachete balistice şi activităţile sale regionale.