Zelenski insistă ca Ucraina să fie inclusă în discuţiile de pace SUA-Rusia. Sceptic cu privire la trimiterea de trupe europene în ţara sa

Volodimir Zelenski (YouTube Screenshot)
Redacţia
02.02.2025

Associated Press l-a intervievat sâmbătă pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-un moment crucial la aproape trei ani de la invazia rusă la scară largă împotriva Ucrainei.

Preşedintele american Donald Trump a promis să pună capăt războiului în termen de şase luni de la învestirea sa, dar ambele părţi sunt foarte distanţate şi nu este clar cum ar putea lua formă un acord de încetare a focului.

Între timp, trupele ucrainene continuă să piardă teritoriu în estul Ucrainei, iar ţara se confruntă cu atacuri ruseşti aproape zilnic care vizează locuinţe şi infrastructură. Acest lucru stârneşte temeri că preşedintele rus Vladimir Putin preferă să aştepte sfârşitul războiului, deoarece crede că va triumfa.

Iată câteva aspecte din interviul AP cu Zelenski:

Discuţiile dintre Moscova şi Washington nu trebuie să excludă Ucraina

Zelenski a declarat că discuţiile dintre SUA şi Rusia cu privire la războiul din ţară sa care exclud Ucraina ar fi "periculoase” şi că doreşte mai multă comunicare între administraţia Trump şi Kiev.

Remarcile sale au avut loc în urma unor comentarii făcute vineri de preşedintele american Donald Trump, care a spus că oficialii americani şi ruşi "vorbesc deja" despre încheierea războiului. Mai mult, Trump a declarat că administraţia sa a avut discuţii "foarte serioase" cu Rusia, dar nu a dat detalii.

Zelenski a declarat că echipa sa a fost în contact cu administraţia Trump, dar că aceste discuţii sunt la un "nivel general" şi crede că în curând vor avea loc întâlniri personale pentru a dezvolta acorduri mai detaliate.

O vizită planificată a emisarului lui Trump pentru Ucraina, Keith Kellogg, a fost amânată. Zelenski a declarat că aceasta va fi reprogramată. El a mai spus că el şi Trump au discutat despre o întâlnire pentru a dezvolta un plan pentru încetarea focului. Zelenski a sperat că acest lucru va duce la discuţii cu oficialii ruşi.

Trump poate forţa Rusia să facă concesii

O întrebare cheie care stă la baza oricărei propuneri de încetare a focului va fi dorinţa Rusiei de a se angaja în discuţii, mai ales acum când forţele sale par să aibă avantajul pe câmpul de luptă. Zelenski a spus că Putin interpretează negocierea directă cu Kievul ca o pierdere.

El a spus că Trump l-ar putea aduce pe Putin la masa negocierilor prin ameninţarea cu sancţiuni care vizează sistemul energetic şi bancar al Rusiei, precum şi prin susţinerea continuă a armatei ucrainene.

NATO este cea mai "ieftină" opţiune de garantare a securităţii

Zelenski a declarat că aderarea la NATO este cea mai "ieftină" opţiune pentru aliaţii Ucrainei şi l-ar consolida pe Trump din punct de vedere geopolitic.

Alte scenarii care implică înarmarea şi instruirea armatei ucrainene de 800.000 de oameni ar fi costisitoare pentru aliaţii americani şi europeni pentru a fi menţinute în timp, a spus Zelenski, adăugând că forţele armate ale Ucrainei ar fi un bonus pentru alianţă, mai ales dacă Trump încearcă să aducă înapoi acasă trupele americane de peste mări.

Aprobarea candidaturii Ucrainei la NATO ar fi "o mare victorie" pentru Trump, a adăugat Zelenski, într-un apel aparent la înclinaţia preşedintelui american pentru câştigători şi afaceri.

Scepticism cu privire la trimiterea de trupe europene în Ucraina

Zelenski a declarat că o propunere franceză de a plasa forţe europene în Ucraina ca forţă de descurajare prinde contur, dar şi-a exprimat scepticismul, spunând că rămân multe întrebări cu privire la structura de comandă şi control şi la numărul de trupe şi poziţiile lor.

În plus, Zelenski a afirmat că le-a spus atât preşedintelui francez Emmanuel Macron, cât şi lui Trump că opţiunea de a plasa trupe europene în Ucraina este binevenită, dar nu ar fi o garanţie de securitate suficientă în sine.

El a adăugat: "Imaginaţi-vă că există un contingent. Întrebarea este cine este la conducere? Cine este cel principal? Ce vor face dacă vor exista atacuri ruseşti? Rachete, debarcare, atac de pe mare, trecerea frontierei terestre, ofensivă. Ce vor face ei? Care sunt mandatele lor?"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor